Μειώνεται δραματικά ο αριθμός των ιατρών του Νοσοκομείου Ξάνθης 

Την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σχετικά με την κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης, απάντησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προς… έκπληξη του βουλευτή, όπως αναφέρει το «Εμπρός της Ξάνθης», αφού ο ίδιος είχε καταθέσει νωρίτερα και με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, άλλες έξι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις χωρίς ποτέ να λάβει απάντηση.

Όπως αναφέρει η υφυπουργός Μίνα Γκάγκα, από τον Ιανουάριο του 2020, διορίσθηκαν/προσλήφθηκαν 17 άτομα ως ιατρικό προσωπικό και συνταξιοδοτήθηκαν παραιτήθηκαν 21.

Ως προς το νοσηλευτικό προσωπικό: ήρθαν 46 και έφυγαν 26.

Αναφορικά με το πρόβλημα υποστελέχωσης, το υπουργείο επισημαίνει ότι: «κατεβλήθησαν σοβαρές προσπάθειες από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, καθώς το Νοσοκομείο κατέλαβε ένα μεγάλο ποσοστό των θέσεων που συνολικά εγκρίθηκαν προκειμένου να προκηρυχθούν».

Παρόλα αυτά, όπως προκύπτει από τις προκηρύξεις που εκδόθηκαν για την πλήρωση θέσεων ιατρικού προσωπικού, στις τρεις πρώτες σε σύνολο 19 θέσεων, καλύφθηκαν με διορισμό οι δέκα, εκ των οποίων ένας παραιτήθηκε πέρυσι τον Μάρτιο.

Ακόμη, ως προς την προκήρυξη των επτά θέσεων το Σεπτέμβριο του 2021, υπάρχουν αιτήσεις για τη θέση του Διευθυντή Αναισθησιολογίας, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη θέση Διευθυντή ΜΕΘ και Επιμελητή Α΄νεφρολογίας. Στις δε θέσεις εσωτερικών παθολόγων αποσύρθηκαν οι υποψηφιότητες.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη – Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση

Όπως προκύπτει συνολικά, επί μακρό παραμένουν οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό για τη στελέχωση της ΜΕΘ, και τις ειδικότητες αναισθησιολογίας, παθολογίας, νεφρολογίας και ορθοπεδικής.

Πάντως, το υπουργείο τονίζει ότι, «κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το Νοσοκομείο έχει συνάψει συμβάσεις με τέσσερις ιδιώτες ιατρούς για πρωϊνό ωράριο και εφημερίες και με δύο ιδιώτες ιατρούς για εφημερίες. Επιπρόσθετα, η στελέχωση του Νοσοκομείου ενισχύεται και από Επικουρικούς ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως αυτοί προκύπτουν από τις λίστες Επικουρικών ιατρών που τηρούνται από την Διοίκηση 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης και ανανεώνονται διαρκώς. Τέλος, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης έχει επανειλημμένως απευθύνει με έγγραφά της αιτήματα σε τοπικό επίπεδο, και συγκεκριμένα στο Δήμο, την Περιφέρεια αλλά και σε ιδιώτες, για να υπάρξουν κίνητρα με απώτερο σκοπό την προσέλκυση νέου ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο».