Μερικές σημειώσεις για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μάκρη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Μάκρη του Δήμου Αλεξανδρούπολης προκειμένου να απευθυνθεί στους πολίτες ενόψει Ευρωεκλογών. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μία εικόνα επίπλαστης ευημερίας, για μία χώρα που αποτελεί περίπου οικονομικό παράδεισο, με πολίτες που είναι ασφαλείς, έχουν άρτια υγειονομική περίθαλψη, παχυλούς μισθούς και συντάξεις και που δεν πληρώνουν τα τρόφιμα και τα καύσιμα ακριβότερα από κάθε άλλο Ευρωπαίο πολίτη, εδώ και περίπου 2 χρόνια.

Ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει αυτή την ομιλία που θα ζήλευε και ο Τόλκιν σε μία περιοχή που επλήγη σφόδρα από τις περσινές πυρκαγιές, και που οι ελαιοπαραγωγοί χρειάστηκε να περάσουν 8 μήνες για να δουν τις πρώτες αποζημιώσεις για την καταστροφή που υπέστησαν, ενώ ακόμη και σήμερα περιμένουν να μάθουν αν θα λάβουν κάποια επιπλέον οικονομική στήριξη.

«Σταθήκαμε δίπλα σε αυτούς οι οποίοι επλήγησαν. Στηρίξαμε ειδικά εδώ τη Μάκρη και τους ελαιοπαραγωγούς με σημαντικές αποζημιώσεις» είπε ο ίδιος και συνέχισε με αναφορά στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Έβρου, η οποία, όπως είπε «δουλεύει συνεχώς με τακτική παρουσία κυβερνητικών κλιμακίων». Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής, τα όποια πορίσματα της θα είναι έτοιμα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θα έχει περάσει δηλαδή περισσότερος από ένας χρόνος από την καταστροφή του περασμένου Αυγούστου προκειμένου να δρομολογηθεί το οποιοδήποτε έργο και παρέμβαση προς την κατεύθυνση ανασυγκρότησης του νομού.

Στους πολίτες του βορείου Έβρου που διεκδικούν εδώ και μήνες τη δημιουργία ξεχωριστής περιφερειακής ενότητας δεν πρέπει να άρεσε ιδιαίτερα η παρακάτω αναφορά του Πρωθυπουργού: «…να οικοδομήσουμε τελικά και ένα καλύτερο μέλλον για όλο τον Έβρο, όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη. Για όλο τον Έβρο, και για τον βόρειο Έβρο, ώστε να μην υπάρχουν και αδικίες εντός της ίδιας της Περιφερειακής Ενότητας».

Ο κύριος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία των ευρωεκλογών και πόσο σημαντικό είναι «η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που είναι η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη. Γιατί αύριο τίποτα στην Ευρώπη δεν πρέπει να γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΕΛΚ». Να θυμίσουμε εδώ, τις πρόσφατες αποκαλύψεις της Διεθνούς Διαφάνειας για τις -παράλληλες με τις βουλευτικές αποζημιώσεις- υπέρογκες απολαβές κυρίως μελών του ΕΛΚ από διάφορες ιδιωτικές εταιρείες, τα συμφέροντα των οποίων πολλές φορές είναι αντικρουόμενα με αυτά των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εκλεγεί να υπερασπίζονται.

Επιπλέον, σε μία ομιλία – χαιρετισμό  3.200 λέξεων, ο κύριος Μητσοτάκης αφιέρωσε με το ζόρι 100 στο μεγαλύτερο πρόβλημα που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και για το οποίο, αποδεδειγμένα, η κυβέρνησή του δεν μπορεί να βρει λύση. Ο λόγος για την ακρίβεια για την οποία είπε: «Ξέρω ότι η ακρίβεια είναι ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα για τα νοικοκυριά. Όμως, μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια, πέραν της σταθερής αύξησης των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα, θα εξακολουθούμε να ενισχύουμε τους ελέγχους, θα κυνηγούμε αυτούς οι οποίοι, πατώντας πάνω στο πρόβλημα της ακρίβειας, επιδιώκουν να κάνουν κατάχρηση της θέσης που μπορεί να έχουν στην αγορά. Και πιστεύω ότι πια τα πιο δύσκολα στο θέμα της ακρίβειας είναι πίσω μας. Όμως, κάποια στιγμή οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν, όπως ήδη έχουν πέσει στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το ξέρετε, όλες και όλοι σας. Αλλά οι αυξήσεις των μισθών ήρθαν για να μείνουν».

Τα προχθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδουν πανηγυρικά τον κύριο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με αυτά, τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,1% από 3,2% τον Μάρτιο, ωστόσο, για έναν ακόμη μήνα οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται  στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών τροφίμων.

Ακόμη όμως και την αναφορά για τις μειωμένες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα ήρθε λίγες ώρες αργότερα να διαψεύσει ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ο οποίος σε συνέντευξη του είπε ότι «θα αυξηθούν από 1η Ιουνίου οι τιμές λιανικής στα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος» συμπληρώνοντας πως «ήδη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου αυξήθηκε η χονδρική αγορά του ρεύματος, από 60 πήγε 69». Και το κερασάκι στην τούρτα της εξαθλίωσης του Έλληνα πολίτη; Μέσα στον Ιούνιο αυξάνεται και το ειδικό τέλος εκπομπών αερίων «διότι έχει δημιουργηθεί μια τρύπα γύρω στα 200 εκατ.» όπως είπε ο επιθεωρητής!

Τέλος, ο κύριος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι «από αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο η Ελλάδα εξασφάλισε τελικά πρόσθετα 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι χρήματα τα οποία ήδη επενδύονται σε ολόκληρη την επικράτεια και τα οποία θα συμβάλλουν σημαντικά στο να υποστηρίξουμε την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας».

Δυστυχώς και εδώ η πραγματικότητα είναι σκληρή για τον κύριο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (29.04.2024), παρά τον μεγάλο αριθμό των υποβληθέντων επενδυτικών σχεδίων για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις είναι πολύ πιο κάτω από τις μισές. Σύμφωνα με πηγές από τράπεζες, «η αργή πρόοδος της απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης αντικατοπτρίζει τα εν γένει προβλήματα που υπάρχουν στο νομικό και επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας» και οι αιτίες των καθυστερήσεων συνδέονται με την έλλειψη των λεγόμενων «ώριμων έργων» και την πληρότητα των απαιτούμενων μελετών.