«Ναι μεν, αλλά» στη συνάντηση Γαβρόγλου με τις πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ

Θετικός στα αιτήματα των πρυτανικών αρχών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για ίδρυση νέων τμημάτων και δημιουργία επιπλέον εστιών και στην Αλεξανδρούπολη, εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος υποδέχθηκε στο γραφείο του τον Πρύτανη Αλέξανδρο Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις Φώτη Μάρη, Ζωή Γαβριηλίδου και Μαρία Μιχαλακοπούλου.

Ωστόσο, το θέμα της λειτουργίας 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο οποίο επιμένει το υπουργείο, παραμένει σημείο τριβής και διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, κατά τη συνάντηση, οι Πρυτανικές Αρχές επέμειναν στην άποψη ότι “η ίδρυση και νέας Νομικής Σχολής στην Ελλάδα οδηγεί σε υποβάθμιση των υφισταμένων Νομικών Σχολών και ιδιαιτέρως στην περαιτέρω συρρίκνωση της διαρκούς αποψιλούμενης από διδακτικό και διοικητικό προσωπικό Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, με αναπόδραστη κατάληξη την, εντός του ορατού μέλλοντος, παύση λειτουργίας της”.

Παράλληλα οι Πρυτανικές Αρχές ζήτησαν από τον Κώστα Γαβρόγλου τη θέσπιση ενός νομικού πλαισίου που να διασφαλίζει τη διαρκή εξέλιξη της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και τη διατήρηση της εξωστρέφειάς της.
Σε ό,τι αφορά τα νέα τμήματα, ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και οι αντιπρυτάνεις κατέθεσαν στον Υπουργό και τον Γενικό γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας την πρόταση ανάπτυξης του ΔΠΘ, που έχει δύο σκέλη, το ένα την διεύρυνση με νέα τμήματα, και το άλλο την βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών.

Διαβάστε ακόμη  Με τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ συναντήθηκε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου

Σύμφωνα με τον Παρατηρητή της Θράκης, όπως σημείωσε η Αντιπρύτανης κ. Ζωή Γαβριηλίδου, οι προτάσεις τους έγιναν δεκτές πολύ θετικά, και τους ζητήθηκε να αποσταλούν γραπτά το συντομότερο δυνατόν. Αναφέρθηκε δε πως στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να κλείσουν οι εκκρεμότητες με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό, και κατόπιν θα έχει προτεραιότητα το ΔΠΘ.

Όσο για το ζήτημα των υποδομών, συζητήθηκε ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τόσο στην αναβάθμιση των εστιών, όσο και των πανεπιστημιακών εστιατορίων. Σημαντικός παράγοντας σε αυτό το κομμάτι είναι η συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα το ΔΠΘ με τον ΙΝΕΔΙΒΙΜ, και με την οποία το Πανεπιστήμιο θα φτιάχνει τις απαραίτητες μελέτες, για επέκταση εστιών και εστιατορίων, και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ θα τις χρηματοδοτήσει.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε και για τη συμφωνία αυτή, ώστε να υπάρξει στήριξη και από πλευράς Υπουργείου Παιδείας. Άλλωστε συζητήθηκε διεξοδικά τόσο η κατασκευή εστιών στην Αλεξανδρούπολη, και η επέκταση των υφιστάμενων στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, με το επόμενο βήμα να αφορά στην αποστολή και γραπτώς των προτάσεων του ΔΠΘ προς το Υπουργείο.