Νέο αφιέρωμα στον «παραμυθένιο» Έβρο

Ο νομός Έβρου είναι γεγονός πως προσφέρεται για αποδράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αν μάλιστα ο επισκέπτης δεν ενδιαφέρεται μόνο για το κλασικό δίπτυχο ‘ήλιος-θάλασσα’ και είναι λάτρης της φύσης, τότε έχει κάθε λόγο, οποιαδήποτε περίοδο επιθυμεί, να εξερευνήσει τις μοναδικής αξίας και ομορφιάς περιοχές του Δέλτα του Έβρου και του δάσους της Δαδιάς!

Άλλωστε, τα αφιερώματα ιστοσελίδων, εφημερίδων, τηλεοπτικών σταθμών σε όλα όσα μπορεί να προσφέρει ο Έβρος και στους πιο απαιτητικούς εκδρομείς, είναι συχνά και ενδεικτικά της δυναμικής που έχει η περιοχή.
Ένα τέτοιο αφιέρωμα φιλοξένησε και η εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο «Δέλτα Έβρου-Σουφλί: Βιότοποι του Βορρά». Το αφιέρωμα προτείνει συγκεκριμένες διαδρομές και στάσεις για τον επισκέπτη, που αναζητά να βρεθεί κοντά στη φύση και να αφεθεί στη μαγεία του παγκοσμίου φήμης υγροβιότοπου και του δάσους της Δαδιάς!

Το αφιέρωμα

Στο πιο βορειοανατολικό σημείο της χώρας, παράλληλα με τα σύνορα και τον ποταμό Έβρο, κινείται η διαδρομή, περνώντας από μοναδικά τοπία φυσικής ομορφιάς. Σε απόσταση 14 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, στο χωριό Τραϊανούπολη βρίσκεται το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου. Το Κέντρο διοργανώνει οργανωμένες περιηγήσεις καθημερινά (καιρού επιτρέποντος και ανάλογα με τον αριθμό ατόμων, απαραίτητη η κράτηση στο τηλ. 25510-61000).
Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης και φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών, 46 είδη ψαριών, θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά και πάνω από 300 είδη φυτών. Στο Κέντρο θα σας πληροφορήσουν και για κάποιες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, με το αυτοκίνητο ή με τα πόδια.
Κινηθείτε βόρεια προς το δάσος Δαδιάς και μετά από 39 εύκολα χιλιόμετρα θα φτάσετε στον οικισμό Λευκίμμη. Εκεί θα βρείτε τα φτιαγμένα από πέτρα και ξύλο σπιτάκια του ξενοδοχείου Απολιθωμένο Δάσος (τηλ. 25540-33371, ap-dasos.gr, από 80 ευρώ με πρωινό).
Η επόμενη μέρα είναι αφιερωμένη στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς. Ξεκινήστε από το κέντρο Ενημέρωσης στο χωριό Δαδιά (τηλ. 25540-32209, καθημερινά 08.00-16.00), όπου θα μάθετε περισσότερα για το οικοσύστημα και για τα σπάνια αρπακτικά πτηνά του βιοτόπου. Τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης βρίσκουν καταφύγιο εδώ και ίσως στη διάρκεια της ξενάγησης έχετε την ευκαιρία να δείτε μαυρόγυπες, από τα πιο ακριβοθώρητα πουλιά της Δαδιάς. Η ξενάγηση στο Παρατηρητήριο αρπακτικών γίνεται με μίνι λεωφορεία του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Βραχώδεις σχηματισμοί, ρυάκια, πλούσιο δάση μαύρης πεύκης και βελανιδιάς, πεταλούδες και νυχτερίδες δημιουργούν μια παραμυθένια ατμόσφαιρα.
Στο χωριό Δαδιά, η ταβέρνα Φωλιά του Πελαργού (τηλ. 25540-32481) σερβίρει κυνήγι, κρεατικά και πίτες με χειροποίητο φύλλο. Στο ίδιο χωριό ο ξενώνας Forest Inn (τηλ. 25540-32263, forestinn.eu, από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) διαθέτει άνετα και ζεστά δωμάτια και πλούσιο πρωινό με τοπικά προϊόντα.
Τα τελευταία 14 χιλιόμετρα της διαδρομής από τη Δαδιά μέχρι το Σουφλί, την πόλη του μεταξιού, είναι εξίσου ωραία, αφού θα οδηγείτε παράλληλα με το δάσος. Στις αρχές του 20ού αιώνα, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη σηροτροφία, αλλά οι τεχνητές ίνες και η τεχνολογική εξέλιξη κατέφεραν σημαντικά πλήγματα στην εμπορική αξία του μεταξιού. Επισκεφτείτε το Μουσείο Μετάξης (Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί, τηλ. 25540-23700, καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-17.00) και θα μάθετε από πρώτο χέρι τα στάδια της σηροτροφίας, το ξετύλιγμα της κλωστής του κουκουλιού, τη διαδικασία βαφής και ύφανσης των μεταξωτών. Κλείστε τη μέρα με παραδοσιακές γεύσεις στην ταβέρνα Μπερεκέτ (Βασιλέως Γεωργίου 50, Σουφλί, τηλ. 25540-23233).