Νέος πονοκέφαλος για τον Έβρο – Λύσσα σε βοοειδή, σκύλους και γάτες στην Τουρκία

Με επείγον έγγραφο του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση των κρουσμάτων λύσσας στην Τουρκία και την ανάγκη εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων από τις τελωνειακές αρχές.

Τα κρούσματα λύσσας αφορούν βοοειδή, μικρά μηρυκαστικά, σκύλους και γάτες. Σημαντικό μέρος τους εντοπίζεται γεωγραφικά πλησίον των δυτικών παραλίων της Τουρκίας, σε περιοχές που εμφανίζουν γειτνίαση αλλά κι έντονη κινητικότητα από και προς τις περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με έγγραφο της ΑΑΔΕ προς τα τελωνεία της χώρας προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της νόσου στη χώρα μας, καλεί τις αρχές να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τόσο στις εμπορικές αποστολές που εισέρχονται στην χώρα μας από Τουρκία, αποκλειστικά από τα σημεία διέλευσης που διαθέτουν συνοριακούς Σταθμούς Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου (Σ.Υ.Κ.Ε), όσο και στις μη εμπορικές αποστολές ζώων συντροφιάς που εισέρχονται από τη χώρα μας στην Ένωση ή επιστρέφουν στην Ένωση μετά από ταξίδι στην Τουρκία (επανείσοδος) από τα σημεία διέλευσης με Σ.Υ.Κ.Ε ή τα σημεία εισόδου των ελληνικών νησιών της Απόφασης 94/641/ΕΚ της Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη  Δήμος Σαμοθράκης: Samothraki Open Forum

Συγκεκριμένα, για τις μη εμπορικές μετακινήσεις σκύλων και γατών συντροφιάς από την Τουρκία, αναφέρει συνοπτικά την υποχρέωση για σήμανσή τους, την απαίτηση να έχουν υποστεί.