Ο.Λ.Α κατά Κασσάνδρων: Οριστικά ο αποχαρακτηρισμός εκτάσεων της Χερσαίας Ζώνης. Αρχίσαμε τη διαδικασία

Διαψεύδει ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης όσα ακούστηκαν για εξαγγελία μόνο για τα μάτια του κόσμου σχετικά με την παραχώρηση της δυτικής Χερσαίας Ζώνης. Ο Οργανισμός στην αναλυτική ανακοίνωση του κάνει λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και ενημερώνει αναλυτικά τους πολίτες. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι :

Η διαδικασία για τον οριστικό αποχαρακτηρισμό και εν συνεχεία παραχώρηση – και όχι μόνο για 13 χρόνια – εκτάσεων της Χερσαίας Ζώνης στον Δήμο προβλέπει:
– επικαιροποίηση του Master Plan του λιμένα για την διακρίβωση τυχόν εκτάσεων που δεν εξυπηρετούν σήμερα ή στο μέλλον λιμενικές υπηρεσίες,
αποχαρακτηρισμό – απένταξη των εκτάσεων αυτών από την Χερσαία Ζώνη μέσω της διαδικασίας τροποποίησης της χερσαίας ζώνης λιμένα, που διέπεται από τις διατάξεις του Άρθρου 21 ν.2971/2001 και σχετική τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του 2003 (μεταξύ Ο.Λ.Α. και Ελληνικού Δημοσίου)
οριστική απόδοση – παραχώρηση των εκτάσεων αυτών στους όμορους Δήμους ύστερα από ανάλογο αίτημα.

Όπως αναφέρει ο Ο.Λ.Α η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με την επικαιροποίηση του Master Plan του λιμένα, την επαναχωροθέτηση των λιμενικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεών του και τον εντοπισμό των εκτάσεων που δεν είναι αναγκαίες για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Οργανισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης

Για την σωστή και πλήρη ενημέρωση των δημοτών και κάθε ενδιαφερόμενου, καθώς επίσης και την αποκατάσταση απόψεων που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. Α.Ε.) πληροφορεί ότι:
1. Το αίτημα του Δήμου Αλεξανδρούπολης προς τον ΟΛΑ αφορούσε στην «παραχώρηση χρήσης για εκτέλεση έργου» έκτασης περίπου 43 στρ. τμήματος της δυτικής Χερσαίας Ζώνης, για χρονικό διάστημα 13 ετών. Αφορούσε δηλαδή μία έκταση, στην οποία πρόκειται να γίνουν έργα αναβάθμισης με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομο, αθλοπαιδιές κ.α., βάσει μελέτης που έχει συνταχθεί και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020. Βασικό προαπαιτούμενο για την ωριμότητα του φακέλου και επομένως τη χρηματοδότηση του έργου ήταν όπως, ο φορέας υλοποίησής του, δηλαδή ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, έχει και τη χρήση του χώρου για το αιτηθέν διάστημα παραχώρησης.
2. Ο Οργανισμός Λιμένα μέσω του Διοικητικού του Συμβουλίου και στη συνέχεια ο μέτοχός του, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και της κοινωνικής του ευθύνης, της συνεργασίας με όλους τους θεσμικούς φορείς καταρχήν και επ’ αγαθώ των δημοτών και της ικανοποίησης του διαχρονικού αιτήματος των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης για την ανάπλαση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένος, συμφώνησαν κι αποφάσισαν την παραχώρηση του συνόλου της έκτασης που αιτήθηκε ο Δήμος.
3. Η ανωτέρω διαδικασία παραχώρησης υπάγεται στις διατάξεις του Άρθρου 24 του ν.2971/2001 περί παραχωρήσεων σε ζώνες λιμένων αρμοδιότητας Οργανισμού Λιμένος Α.Ε., που συνοδεύεται από εκτέλεση έργου. Βάσει αυτών, οι Αποφάσεις του Δ.Σ. του Ο.Λ.Α. Α.Ε και του μετόχου του και επομένως η παραχώρηση χρήσης της έκτασης των 43 στρ. για την εκτέλεση του έργου της ανάπλασης, όπως επίσης και η ίδια η μελέτη και η εκτέλεση του έργου, έπρεπε να εγκριθούν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.) με σχετική απόφαση του Υπουργού.
4. Ως κατάληξη των ανωτέρω ενεργειών – διαδικασιών, πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο ΝΑ.Ν.Π. – με απόφαση του Υπουργού κ. Π. Κουρουμπλή – ενέκρινε την παραχώρηση, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί το καθοριζόμενο από τη μελέτη έργο αναβάθμισης της περιοχής.
5. Η προαναφερόμενη έκταση, η χρήση της οποίας παραχωρήθηκε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, εξακολουθεί να ανήκει και σήμερα στη Χερσαία Ζώνη του λιμένα.
6. Η διαδικασία για τον οριστικό αποχαρακτηρισμό και εν συνεχεία παραχώρηση – και όχι μόνο για 13 χρόνια – εκτάσεων της Χερσαίας Ζώνης στον Δήμο προβλέπει:
– επικαιροποίηση του Master Plan του λιμένα για την διακρίβωση τυχόν εκτάσεων που δεν εξυπηρετούν σήμερα ή στο μέλλον λιμενικές υπηρεσίες,
– αποχαρακτηρισμό – απένταξη των εκτάσεων αυτών από την Χερσαία Ζώνη μέσω της διαδικασίας τροποποίησης της χερσαίας ζώνης λιμένα, που διέπεται από τις διατάξεις του Άρθρου 21 ν.2971/2001 και σχετική τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του 2003 (μεταξύ Ο.Λ.Α. και Ελληνικού Δημοσίου)
– οριστική απόδοση – παραχώρηση των εκτάσεων αυτών στους όμορους Δήμους ύστερα από ανάλογο αίτημα.
7. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει από τον Οργανισμό Λιμένος με την επικαιροποίηση του Master Plan του λιμένα, την επαναχωροθέτηση των λιμενικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεών του και τον εντοπισμό των εκτάσεων που δεν είναι αναγκαίες για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Οργανισμού, ούτως ώστε να ακολουθήσει η ανωτέρω διαδικασία απένταξής τους από τη Χερσαία Ζώνη λιμένος.
8. Σε κάθε περίπτωση, η παραχώρηση της έκτασης των 43 στρ. για 13 χρόνια δίνει τη δυνατότητα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης να εντάξει και να υλοποιήσει μέσω του προγράμματος Β.Α.Α. το έργο αναβάθμισης της αιτηθείσας έκτασης, να μη «χαθεί» από την πόλη μας ένα ποσό της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ και να αναβαθμισθεί έτσι μία περιοχή στην καρδιά της πόλης προς χρήση και όφελος των δημοτών και επισκεπτών.

Διαβάστε ακόμη  Δήμος Αλεξανδρούπολης: 36.431 ευρώ για τα φετινά «Ελευθέρια»

Σχόλιο του Υποναύαρχου Λ..Σ (ε.α)  Παπανικολόπουλου Νικόλαου για την ανακοίνωση του Ο.Λ.Α

Σε επικοινωνία του με το alexpoli.gr o Υποναύαρχος Λ..Σ (ε.α) αναφέρει ” Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί αυτό το master plan για να ξεκινήσει και η πολυπόθητη διαδικασία του άρθρου 21 του Ν.2971/2001 για τον επανακαθορισμό της Ζώνης Λιμένα και την οριστική λύση του προβλήματος ;

Για την μίσθωση του χώρου  πράγματι ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 24 του Ν.2971/2001. Όμως, εδώ από το άρθρο αυτό δεν προβλέπεται (απαιτείται) Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας, όπως μας είπε πρόσφατα ο κ. Κουρουμπλής, ισχυριζόμενος (αναληθώς) μάλιστα ότι αυτή ήταν στα όρια της νομιμότητας αλλά αυτός, ως κάλος πολιτικός και για το καλό του τόπου,  παρέκαμψε το εμπόδιο και την υπέγραψε.

Το άρθρο 24 του Ν.2971/2001 προβλέπει ότι την Απόφαση την παίρνει ο ΟΛΑ ΑΕ και εγκρίνεται από τον Γεν Γραμ. της Αποκεντρωμένης, μετά από την σύμφωνη γνώμη του ΓΕΝ και της ΓΓΛΛΠ του Υπουργείου Ναυτιλίας. Εάν δε, η μίσθωση είναι για λιγότερο από τρία χρόνια δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΓΕΝ και της ΓΓΛΛΠ του Υπουργείου (άρθρο 24 παρ 1 Ν. 3153/2003 με το οποίο τροποποιήθηκε το άρθρο 24 του Ν.2971/2001)

Επίσης, αυτή η Απόφαση μίσθωσης εγκυμονεί τον κίνδυνο να την καταγγείλει οποτεδήποτε και χωρίς αιτιολογία το ΤΑΙΠΕΔ και να επιφέρει τη λύση της  μέσα σε δυο μήνες. (άρθρο 2 παρ 9 του Ν.3986/2011 – ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ)”