Ο λιγνίτης επιστρέφει… «προσωρινά» 

Πίσω ολοταχώς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που ανακοίνωσε τη συνέχιση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5) τουλάχιστον μέχρι το 2028.

Την παράταση λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων εξαιτίας της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κοζάνη, στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ.

Η στροφή της κυβέρνησης -που ξόρκισε όλο το προηγούμενα διάστημα τις λιγνιτικές μονάδες χωρίς κανένα σχέδιο πέρα από την άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ- σηματοδοτείται από την παράταση λειτουργίας της μονάδας «Πτολεμαϊδα 5» αλλά και το ενδεχόμενο παράτασης λειτουργίας των μονάδων, στη Μελίτη και στον Άγιο Δημήτριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό την πίεση της εκρηκτικής αύξησης των τιμών της ενέργειας που προκάλεσαν οι πολιτικές που εφάρμοσε (και η πολεμική σύγκρουση) ανακοίνωσε ότι η χώρα προχωρά σε προσαρμογή του ενεργειακού πλάνου και στο πλαίσιο αυτό θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ως προσωρινό μέτρο ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο χωρίς να μεταβληθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών αερίων κατά 50% έως το 2030.

«Στην τρέχουσα συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαίδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028 και αν χρειαστεί θα παραμείνουν σε λειτουργία μονάδες όπως η Μελίτη και ο ‘Αγιος Δημήτριος 5. Θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου”, ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. 

Να θυμίσουμε ότι:  

Στις 29 Δεκεμβρίου 2021 η ΔΕΗ με δελτίο τύπου ενημέρωνε πως το πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων είναι:

  • 2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν)
  • 2022: Μεγαλόπολη 3, Αγ. Δημητρίος 1-4
  • 2023: Αγ. Δημήτριος 5, Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4
  • 2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε Φ.Α.)

Τι μπορεί, όμως, να σημαίνει μια τέτοια αυξητική πρόθεση όταν υπάρχει μια κυβέρνηση που ανακοίνωσε εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση, το 2019, και μια διοίκηση της ΔΕΗ που έλαβε, το 2021, υψηλό τραπεζικό δανεισμό με «πράσινη ρήτρα» και τιμωρητικά επιτόκια σε περίπτωση αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα;

Διαβάστε ακόμη  Κυριάκος Μητσοτάκης: Γνώριζε τα ονόματα των 6 παρακολουθούμενων - Ιδού η επιστολή Τσίπρα σε Ράμμο

Τα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν από τον πρωθυπουργό που κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα για τον λιγνίτη, θυμίζοντας ότι η απολιγνιτοποίηση δρομολογήθηκε εδώ και 10 χρόνια με σταδιακή απόσυρση των παλιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής χωρίς να υπάρχει προετοιμασία για την μετά το λιγνίτη εποχή. Είναι μύθος, ανέφερε χαρακτηριστικά, η δήθεν βίαιη απολιγνιτοποίηση και ο διαθέσιμος φθηνός λιγνίτης.

Αναφερόμενος στην επένδυση των ΕΛΠΕ που εγκαινιάστηκε σήμερα έκανε λόγο για ξεχωριστή ημέρα για τη Δυτική Μακεδονία και για έργο – ορόσημο για τη χώρα, που συμβολίζει τη συνολική αλλαγή στο ενεργειακό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας. «Εδώ αποτυπώνονται οι εθνικοί στόχοι για φθηνή και καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Οι υπέρογκοι λογαριασμοί στο ρεύμα έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στην Κοζάνη παραδέχτηκε αυτό που ξέρει όλη η χώρα: ότι οι εγκληματικές επιλογές του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση: «Αφού πολλαπλασίασε την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και άφησε τα γαλάζια golden boys της ΔΕΗ να στήνουν παιχνίδια κερδοσκοπίας, τώρα τρέχει να αυξήσει την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη». «Οι πολίτες ξέρουν: Οι υπέρογκοι λογαριασμοί στο ρεύμα έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη, πλέον το παραδέχεται και ο ίδιος», καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

►«Σήμερα ακούσαμε τον πρωθυπουργό σε μία ομολογία αποτυχίας. Το πολυδιαφημισμένο σχέδιό του για απολιγνιτοποίηση παίρνει παράταση. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Δημήτρης Μάντζος σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Κοζάνη.

►«Η προσωρινή μερική αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεν αλλάζει τις εγκληματικές συνέπειες της πολιτικής της “πράσινης μετάβασης”, που μετατρέπει τεχνητά το λιγνίτη σε πανάκριβο καύσιμο, λόγω του εμπορίου ρύπων και αναδεικνύει το φυσικό αέριο σε στρατηγικό καύσιμο μετάβασης, εκτοξεύοντας τις τιμές της ενέργειας. Πολύ περισσότερο που η επιζήμια αυτή πολιτική, την οποία αποδέχονται όλα τα υπόλοιπα κόμματα, επιταχύνεται ακόμη περισσότερο» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Πηγή efsyn.gr