Ο Ν. Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος της Κύπρου

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συνεχάρη τον αντίπαλό του. Ο νέος Κύπριος πρόεδρος φαίνεται ότι θα συνεχίσει την πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, μετά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών που έγιναν στην Κύπρο. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο κ. Χριστοδουλίδης λαμβάνει ποσοστό 51,92%, έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη που έπεται με 48,08%. 

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων επικοινώνησαν με τον κ. Χριστοδουλίδη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο ανθυποψήφιός του Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να τον συγχαρούν.

Ψήφισαν συνολικά 405.086 άτομα και το τελικό ποσοστό προσέλευσης διαμορφώθηκε στο 72,2%.

Νωρίτερα, το exit poll Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου έδινε προβάδισμα στον Νίκο Χριστοδουλίδη με ποσοστό από 50,5% έως 53,5%, έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη με 46,5% έως 49,5%. Αντίστοιχα το exit poll του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα έδειξε προβάδισμα του πρώην υπουργού Εξωτερικών με ποσοστό 52-56%, έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη με ποσοστό 44-48%.

«Θα είμαι ο πρόεδρος όλων των Κυπρίων»

Στην ομιλία του μετά τη εκλογή του, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενους στους πολίτες της Κύπρου: «Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την τιμή που μου κάνατε.Με αναδείξατε στο κορυφαίο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σας είμαι ευγνώμων για την αγάπη και την εμπιστοσύνη. Σφίγγω απόψε νοερά τα χέρια όλων σας. Σας κοιτάζω στα μάτια.. και με κάθε ειλικρίνεια σας δίνω απόψε μια υπόσχεση: θα κάνω τα πάντα να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας». 

Τόνισε πως «στην Κύπρο που οραματίζομαι δεν υπάρχουν οι δικοί μας και οι άλλοι. Στην Κύπρο που οραματίζομαι θα είμαι ο πρόεδρος όλων των Κυπρίων»

Σημείωσε επίσης πως «σέβομαι και τιμώ το ΑΚΕΛ, τον κόσμο του.. στέλνω τον απεριόριστο σεβασμό μου και στον Ανδρέα Μαυρογιάννη για τον ωραίο αγώνα που δώσαμε». Πρόσθεσε: «Θέλω να αναφερθώ ειδικότερα στον ΔΗΣΥ. στον πρόεδρό του, την ηγεσία και τον κόσμο του. Μέσα σε αυτή την εκστρατεία ζήσαμε δύσκολες στιγμές σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο. Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα τους απογοητεύσω. Μίλησα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, δέχθηκα τα συγχαρητήριά του και θα επιδιώξω να τον συναντήσω το συντομότερο».

Έστειλε μήνυμα για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως «θα κάνω τα πάντα για να σπάσει το αδιέξοδο, να επαναρχίσει ο διάλογος και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού». 

► Σε δηλώσεις του, λίγο πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε πως «θα είμαι ένας ενεργός πολίτης από αύριο, δεν θα παραμείνω στο πολιτικό σκηνικό», ενώ συνεχάρη τον Ν. Χριστοδουλίδη και του ευχήθηκε «καλή δύναμη». Πρόσθεσε ότι η αυριανή μέρα θα τον βρει στο σπίτι του.

Διαβάστε ακόμη  Απίστευτο κι όμως αληθινό: Για την ορθή (!) διαχείριση των αποβλήτων βραβεύτηκε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Συγχαρητήρια από Αθήνα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του.

Η ΠτΔ τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα και επισήμανε ότι η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα είναι εγγύηση για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Η κυρία Σακελλαροπούλου προσκάλεσε τον κύριο Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί την Αθήνα, όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά του.

Με τον κ. Χριστοδουλίδη επικοινώνησε για να τον συγχαρεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τον προσκάλεσε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο Χριστοδουλίδης και η πολιτική που θα ακολουθήσει

Όπως έχει σημειώσει ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» στην Κύπρο, Κυριάκος Πιερίδης, ο νέος Κύπριος πρόεδρος φαίνεται ότι θα συνεχίσει την πολιτική Αναστασιάδη που συσσώρευσε τεράστια αδιέξοδα. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί -Κυπριακό, διαφθορά- δεν απαντήθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε σαν κάτι «φρέσκο και καινούργιο» που υπόσχεται διάφορα, γενικά και αόριστα. Δεν αισθάνθηκε πραγματική πίεση από τους δύο άλλους υποψηφίους, τον Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη (ΑΚΕΛ), να απαντήσει: Γιατί η Κύπρος οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση; Τι θα γίνει με την πρωτοφανή σε έκταση διαφθορά; Τα θεμελιώδη αυτά ερωτήματα -Κυπριακό και διαφθορά- έμειναν να αιωρούνται χωρίς πειστικές απαντήσεις από τους τρεις.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έδωσε πολιτική στήριξη στον Χριστοδουλίδη για να διακηρύσσουν μαζί πόσο δικαιωμένοι είναι στο Κυπριακό. Δεν βρήκαν παρά ανεπαίσθητες αντιρρήσεις από τους Μαυρογιάννη και Νεοφύτου.

Ο Χριστοδουλίδης έγινε «δύναμη που ενώνει», όπως είναι το κεντρικό του σύνθημα. Βρήκε με τις ευλογίες Αναστασιάδη μια έτοιμη δεξαμενή ψήφων από τον ΔΗΣΥ και πρόθυμη στήριξη από μικρότερα κόμματα που διακρίνονται διαχρονικά είτε για την εθνικιστική ρητορεία τους, είτε για τον οπορτουνισμό τους. Το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου ξέχασε τις σφοδρές καταγγελίες για τη διαφθορά Αναστασιάδη και δεν είχε τελικά κανένα πρόβλημα να συνταχθεί με τον Χριστοδουλίδη. Το ίδιο και τα κόμματα ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, που εδώ και χρόνια είχαν προνομιακές σχέσεις με το Προεδρικό.

Πηγή: efsyn.gr