Ασθενείς παραμένουν σε λίστα αναμονής -Το σχόλιο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλλει πως ορισμένοι κρατούν κλίνες ΜΕΘ για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν VIP ασθενείς με κορωνοϊό.

 Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γιαννάκος δήλωσε ότι υπάρχουν συνολικά 47 κενές κλίνες στην επικράτεια, ενώ είναι συνολικά 114 οι ασθενείς σε λίστες αναμονής.

«Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, που το πήρα και πριν από λίγο, λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού. Με τα στοιχεία που δίνονται οι διασωληνωμένοι είναι 714. Άρα ακόμα και όλοι διασωληνωμένοι να ήταν στις ΜΕΘ, υπάρχουν τουλάχιστον 114 ασθενείς με κορωνοϊό που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ επί πολλές μέρες, μάλιστα πολλοί χάνουν τη ζωή τους. Και είδαμε τι έγινε στον Μητροπολίτη. Οι κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για κορωνοϊό συνολικά είναι 647 και ρωτώ εγώ αφού έχουμε 114 εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους γιατί οι 47 κλίνες δε γεμίζουν;», επισήμανε. 

«Παράδειγμα εχθές το βράδυ είχαμε δυο κενές κλίνες στο ΚΑΤ και υπήρχε ένα ανδρόγυνο 58 και 59 ετών στη Νίκαια διασωληνωμένοι από την προηγούμενη ημέρα και δεν μεταφέρονταν. Στη λίστα αναμονής υπάρχουν μόνο μη επώνυμοι άνθρωποι, ούτε μητροπολίτης είναι, ούτε επώνυμος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

Ερωτηθείς για το εάν ισχυρίζεται ότι υπάρχουν κενές κλίνες, τις οποίες κρατούν για VIP, ο κ. Γιαννάκος απάντησε: «Ναι», προσθέτοντας ότι «στη λίστα αναμονής στους 114 ασθενείς δεν είναι κανείς από την εκκλησία, κανείς επώνυμος, είναι όλοι λαός». Ο κ. Γιαννάκος διευκρίνισε ότι οι 47 είναι στην επικράτεια, τονίζοντας, επικαλούμενος τον υπουργό, ότι είμαστε μία υγειονομική περιφέρεια και μπορεί να διακομιστεί, ενώ στην Αττική σήμερα το πρωί ήταν 12 κενές.

Διαβάστε ακόμη  Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τουρκοφάγος» ή ευεργέτης της Τουρκίας;

Οικονόμου: Αδιανόητο ότι γίνονται διακρίσεις για κρεβάτια σε ΜΕΘ

Απάντηση στην καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε αδιανόητο ότι γίνονται διακρίσεις, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

«Θεωρώ αδιανόητο ότι γίνονται διακρίσεις για κρεβάτια σε ΜΕΘ, αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αυτά πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς αμφιβολία. Είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικοί οι λόγοι με τους οποίους οι πολίτες που διασωληνώνονται και χρειάζονται ΜΕΘ πηγαίνουν στα κρεβάτια της εντατικής θεραπείας. Γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη μάχη στο σύστημα για να σώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε. Και προφανώς και είναι και πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά τα κριτήρια», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την υπόθεση του μητροπολίτη Αιτωλίας, ο οποίος,  σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, μεταφέρθηκε από το Αγρίνιο σε ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, ενώ άλλοι ασθενείς βρίσκονται σε αναμονή , ο Γιάννης Οικονόμου σχολίασε: «Είναι αδιαπραγμάτευτη θέση για την κυβέρνηση ότι τα κριτήρια για ΜΕΘ είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά, δεν χωρά οτιδήποτε άλλο. Είναι άλλο αυτό και άλλο οι συμπολίτες μας που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ με κριτήρια πάλι υγειονομικά, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Και άλλο να λέμε ότι γίνεται προνομιακή μεταχείριση. Είναι απαράδεκτο να γίνεται τέτοια μεταχείριση κ τα κριτήρια πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά».

Πηγή lifo.gr