Οι δημοτικές εκλογές στην Αλεξανδρούπολη από το 1998 ως σήμερα

Ένα ταξίδι στο χρόνο με όλες τις αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, με τις εκπλήξεις και τις ανατροπές τους

Τρομακτική και σταθερή η άνοδος των ποσοστών της αποχής που θα πρέπει να προβληματίσει…

Της Κικής Ηπειρώτου – Εφημερίδα “Η Γνώμη”

Μία… ιστορική αναδρομή στις κάλπες των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, από το 1998 ως το 2014, επιχειρούμε σήμερα στη «ΓΝΩΜΗ», λίγες μέρες πριν τον α’ γύρο των εκλογών της 26ης Μαΐου. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, τα πρόσωπα και τους συνδυασμούς που συμμετείχαν στη διεκδίκηση του τότε καποδιστριακού και στη συνέχεια καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρούπολης, όπου, πέρα από τους κανονικούς νικητές της κάλπης, τα τελευταία χρόνια, αυτή που πραγματικά φαίνεται να σαρώνει είναι, δυστυχώς, η αποχή…

Με μία ματιά, λοιπόν, το 1998, στον καποδιστριακό Δήμο Αλεξανδρούπολης των 41.860 κατοίκων, έδιναν μάχη για την πρώτη θέση οι συνδυασμοί του Τριαντάφυλλου Αρβανιτίδη, του Ελευθέριου Γιοφτσίδη, του Γιώργου Αλεξανδρή, του Χρήστου Κούρτη και του Ανέστη Βλισίδη. Η αποχή, τότε, έφτανε μόλις το 23,33%.
Το 2002 μόνο 3 συνδυασμοί διεκδικούν τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, αυτός του τότε Δημάρχου κ. Αρβανιτίδη, ο Γιώργος Αλεξανδρής και έχουμε την πρώτη εμφάνιση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Σάββα Δευτεραίου, που πετυχαίνουν ποσοστό 7,70%. Η αποχή, και εδώ, σε χαμηλά επίπεδα.

Στο 2006 έχουμε επανεκλογή Αλεξανδρή, από το β’ γύρο, με τον Χρήστο Κούρτη να χάνει το Δήμο για λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα. Στην τρίτη θέση ο συνδυασμός του Βαγγέλη Λαμπάκη, με 17% στην πρώτη του προσπάθεια, με 10% για τον Γιάννη Λασκαράκη, επίσης πρώτη συμμετοχή του συνδυασμού του. Ο Σάββας Δευτεραίος πέτυχε αύξηση ποσοστού για περίπου μία μονάδα, εκτός δημοτικού συμβουλίου μένει η υποψήφια Ελένη Γκιοκτσέ. Η αποχή, στο 32,37%, έχει αρχίσει να δείχνει τα «δόντια» της, αφού μέσα σε 8 χρόνια «τσίμπησε» περίπου 10 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη  Περιμένοντας απαντήσεις που φαίνεται μάλλον πως θα αργήσουν...

Πάμε και στο 2010, την πρώτη εκλογική νίκη του Βαγγέλη Λαμπάκη, στο β’ γύρο, όπου αναμετρήθηκε με τον τότε Δήμαρχο Γιώργο Αλεξανδρή, ο οποίος είχε περάσει στη δεύτερη Κυριακή, καταφέρνοντας να ξεπεράσει τον τρίτο συνδυασμό του Μιχάλη Κογιομτζή, για λιγότερες από 100 ψήφους! Στο photo finish, που λένε και στον στίβο. 12,8% για τον Σάββα Δευτεραίο και τη Λαϊκή Συσπείρωση που εκλέγει συνολικά 3 δημοτικούς συμβούλους. Η αποχή αυξάνεται κι άλλο και φτάνει στο 35,25%.
Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, το 2014, στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Αλεξανδρούπολης, ο Βαγγέλης Λαμπάκης εκλέγεται και πάλι Δήμαρχος με 55,33% από την πρώτη Κυριακή. Ακολουθούν οι συνδυασμοί του Απόστολου Φωτιάδη, του Σάββα Δευτεραίου, του Παύλου Μιχαηλίδη, του Νίκου Τζανίδη και του Ιωάννη Γιαννόπουλου. Η αποχή, υψηλότερα από κάθε άλλη φορά, στο 37,06%…