Οικολογική Εταιρεία Έβρου: Να προστατεύσουμε το Εθνικό πάρκο στο δάσος Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου

Πρόσφατα, μια ομάδα έμπειρων κατοίκων του Σουφλίου και της Δαδιάς, ανέλαβαν εργασίες εντοπισμού και καταμέτρησης της φωλεοποίησης του σπάνιου μαυρόγυπα στο Εθνικό πάρκο του δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου

Κάθε φωλιά, πιστοποιεί την ύπαρξη ενός ζευγαριού μαυρόγυπα. Ήδη, η ομάδα κατέγραψε 22 φωλιές μέχρι πριν από μερικές μέρες.

Ο μαυρόγυπας της Δαδιάς, είναι ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός στη Βαλκανική χερσόνησο (30 – 35 ζευγάρια). Είναι βέβαιο, ότι θα εντοπιστούν και άλλες φωλιές. Οι εργασίες αυτές, έγιναν στο νοτιοδυτικό μέρος του μεγάλου πυρήνα, στην περιοχή Τρίκορφο.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις παραπάνω εργασίες, πληροφορηθήκαμε ότι, μια εταιρεία με έδρα την Αττική, κατέθεσε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για να αποκτήσει περιβαλλοντική αδειοδότηση, για αιολικό σταθμό στην περιοχή Τρίκορφο, μέσα στον πυρήνα του εθνικού πάρκου Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου!

Να υποθέσουμε, ότι η εταιρεία αυτή δεν γνωρίζει πως δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικού σταθμού με ανεμογεννήτριες, μέσα στο Εθνικό πάρκο! Αν όμως η υπόθεση μας αυτή είναι ατυχής, τότε το Εθνικό πάρκο αντιμετωπίζει το απύθμενο θράσος της εταιρείας αυτής, λαμβάνοντας υπόψη ότι για πρώτη φορά υποβλήθηκε ΜΠΕ για περιβαλλοντική αδειοδότηση ανεμογεννητριών μέσα στο ΕΠ!

Διαβάστε ακόμη  Χάλκινο μετάλλιο για την Πεχλιβανίδου Γεωργία

Στο αίτημα της εταιρείας, μέχρι τώρα απάντησαν αρνητικά τρεις κρατικές Υπηρεσίες, οι οποίες είναι:

α) Η αρμόδια για τα δάση Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος

β)Τα Δασαρχεία Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης

γ) Ο ΟΦΥΠΕΚΑ (επιτελικός οργανισμός που αντικατέστησε τα ΔΣ των φορέων διαχείρισης στα Εθνικά πάρκα.

Ασφαλώς δεν αρκούν οι τεκμηριωμένες νομικά αρνητικές γνωμοδοτήσεις και η αρνητική θέση κομμάτων και οικολογικών οργανώσεων! Ο φυσικός πλούτος του ΕΠ Δαδιάς, είναι προστατευταίο αντικείμενο της τοπικής κοινωνίας του Έβρου, η οποία εκφράζεται από τους δήμους Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης, καθώς και από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αυτές οι αιρετές τοπικές αρχές, οφείλουν να υπερασπιστούν έμπρακτα τον φυσικό πλούτο της περιοχής!

Οφείλουν να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική διαβούλευση έως τις 19 Απριλίου 2023, που βρίσκεται το αίτημα της εταιρείας από την Αττική, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα στον πυρήνα του Εθνικού πάρκου του δάσους Δαδιάς, Λευκίμης Σουφλίου!

Αλεξανδρούπολη 8 Απριλίου 2023

Πηγή: Οικολογική Εταιρεία Έβρου