Όλη η αλήθεια για τον σχεδιασμό των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

«Military Logistics» θα είναι η… «βάση» που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου θα μπορούν να ελλιμενίζονται και μονάδες του αμερικανικού 6ου Στόλου.

Για «εμβάθυνση» της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και επιβεβαίωση της βούλησης των δύο χωρών για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας τους στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας αναφέρεται η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες πληροφορίες.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως όσα έγραφε ένα χρόνο πριν το evrosonline.gr όταν υπήρξαν φήμες ότι τελικά οι Αμερικανοί απομακρύνονται από την Αλεξανδρούπολη. Με ρεπορτάζ μας τότε αποκαλύψαμε ότι οι επαφές συνεχίζονταν μυστικά και ότι το σχέδιο προέβλεπε όχι βάση τύπου Σούδας αλλά κάτι διαφορετικό. Συγκεκριμένα γράφαμε:

Συχνή και πολυάριθμη παρουσία αν το σχέδιο προχωρήσει. Οι τρόποι αυτοί, αν τελικά το σχέδιο προχωρήσει, θα διασφαλίζουν μια γενικότερη οικονομική αναβάθμιση όχι μόνο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αλλά και της αγοράς γενικότερα καθώς η εμφάνιση τους στην περιοχή θα είναι και συχνή και…πολυάριθμη μέσω παρουσίας πλοίων στο λιμάνι.

Αμερικανίδα αξιωματούχος, ωστόσο, είχε αποκαλύψει τον Σεπτέμβριο τα σχέδια της χώρας της, για τις 4 θέσεις κλειδιά στης Ελλάδας!

Διαβάστε ακόμη  Κράτος δικαίου και ΕΕ  Tης Δώρας Αυγέρη

Ειδικότερα, στη ζώνη «Military Logistics» που θα «στηθεί» στην πρωτεύουσα του Έβρου, θα μπορούν να ελλιμενίζονται και μονάδες του αμερικανικού 6ου Στόλου, ενώ παράλληλα με τη βάση στη Λάρισα, θα επιτηρούνται το Βόρειο Αιγαίο και τα Στενά του Ελλήσποντου (Δαρδανέλια) όπως επίσης και η κίνηση των πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Επιπλέον, η εν λόγω εγκατάσταση ναυτικών μονάδων θα επιτρέπει στις ΗΠΑ, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, την άμεση ανάπτυξη ισχυρών μονάδων του αμερικανικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Η συγκεκριμένη δε αμερικανική δύναμη εκτιμάται ότι θα λειτουργεί ως «ασπίδα προστασίας» και για τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που υπάρχουν στην πόλη.