Ομφάλιο αίμα από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης στην τράπεζα του νοσοκομείου Παπανικολάου

Η διατήρηση του αίματος από τον ομφάλιο λώρο αποτελεί θαύμα της σύγχρονης ιατρικής. Την πρακτική συλλογής και μεταφοράς του ομφάλιου αίματος ακολουθούν ζευγάρια που επιλέγουν να φέρουν στη ζωή το παιδί τους στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης Τάσος Κοντακίδης.

Η διατήρηση του αίματος από τον ομφάλιο λώρο αποτελεί θαύμα της σύγχρονης ιατρικής, ενώ η δωρεά του πράξη που μπορεί να σώσει μια ζωή. Έχετε σίγουρα ακούσει την διαφήμιση της αιμοδοσίας να προτείνει «δώρισε αίμα, ομφάλιο αίμα και μυελό των οστών» και έχετε αναρωτηθεί: τι είναι το ομφάλιο αίμα, σε τι χρησιμεύει, πως το παίρνουν, αν είναι επικίνδυνο…; Η συλλογή ομφάλιου αίματος είναι μία ολιγόλεπτη διαδικασία (λιγότερο από 5 λεπτά) που λαμβάνει χώρα αφού ο λώρος κοπεί και δεθεί.

Στη διάρκειά της αναρροφάται με παρακέντηση το αίμα που παραμένει στον ομφάλιο λώρο και στον πλακούντα. Στην συνέχεια, και εντός 24ωρων ωρών, ο ασκός συλλογής μεταφέρεται στην τράπεζα φύλαξης και, αφού το αίμα ελεγχτεί και κριθεί κατάλληλο και ασφαλές, αποθηκεύεται μετά από ειδική επεξεργασία. Την πρακτική συλλογής και μεταφοράς του ομφάλιου αίματος ακολουθούν ζευγάρια που επιλέγουν να φέρουν στη ζωή το παιδί τους στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης Τάσος Κοντακίδης.

Η διαδικασία, σύμφωνα με τον ίδιο είναι απλή “το ζευγάρι που ενδιαφέρεται πάει στην αιμοδοσία του νοσοκομείου και λέει πως θέλει να δώσει το ομφάλιο αίμα, γιατί η κοπέλα θα γεννήσει το επόμενο διάστημα. Το νοσοκομείο θα δώσει τα χαρτιά, για να δουν τι χρειάζονται, και τη μέρα της γέννας θα δώσουν τα χαρτιά στην αιμοδοσία. Θα τους δώσουν τον ασκό, και την ώρα της γέννας η κοπέλα μαζί με το κρεβάτι θα έχει και τον ασκό. Έχει ενημερώσει και τον γιατρό και τον μαιευτήρα, κι έτσι γνωρίζουν ότι σε όλη τη διαδικασία της γέννας μετά θα κάνουν και τη συλλογή του ομφάλιου αίματος”. Η πρακτική αυτή, σημειώνει ο κ. Κοντακίδης, “είναι διαδεδομένη και μάλιστα αυτό έχει να κάνει με το ότι το κέντρο αιμοδοσίας οργάνωσε την κατάσταση, δηλαδή παίρνει ασκούς από το νοσοκομείο Παπανικολάου και τους διαθέτει σε όσους ζητήσουν. Αυτό γίνεται μέσω του κέντρου αιμοδοσίας”.

Διαβάστε ακόμη  «Ασπίδα» επιστημόνων και πολιτών κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων

Βέβαια ο ίδιος τονίζει πως είναι σημαντικό περισσότερα ζευγάρια να το γνωρίσουν και να διαθέτουν το ομφάλιο αίμα. Το αίμα του ομφάλιου λώρου περιέχει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε κύτταρα του αίματος (ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια). Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία ορισμένων διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος ή ασθενειών του αίματος. Μερικά από τα ιατρικά προβλήματα που μπορούν να θεραπευτούν με χρήση ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι η λευχαιμία, το λέμφωμα, το νευροβλάστωμα, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η απλαστική αναιμία, η θαλασσαιμία, η νόσος του Gaucher, το σύνδρομο Hurler, το σύνδρομο Wiskott-Aldrich, η σοβαρή αιμοσφαιρινοπάθεια κ.ά.

Στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, με τη ευθύνη της Αιματολογικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών δημιουργήθηκε η πρώτη δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων στην Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Netcord, του παγκόσμιου δικτύου τραπεζών. Η δημόσια τράπεζα συμμετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο ανεύρεσης ομφαλοπλακουντιακών μοσχευμάτων για τους ασθενείς που πάσχουν από κακοήθη κυρίως νοσήματα. Πρόκειται για μια πολύτιμη προσφορά που δεν επιβαρύνει μητέρα και νεογνό, ενός υλικού που διαφορετικά δεν θα χρησίμευε πουθενά. Δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μεγάλων Δημοσίων Τραπεζών βλαστοκυττάρων αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να βρεθεί συμβατό μόσχευμα για τους ασθενείς που το χρειάζονται.

Η μητέρα που θα αποφασίσει να διαθέσει το ομφάλιο αίμα δεν επιβαρύνεται με έξοδα ούτε στη μεταφορά, ούτε στη συντήρηση. “Η μεταφορά του ομφάλιου αίματος γίνεται με τα έξοδα και την εμπιστοσύνη του νοσοκομείο, και τελικά μεταφέρεται στο Παπανικολάου”, αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών. Η κατάθεση στη δημόσια τράπεζα, όπως και όλες οι άλλες διαδικασίες είναι εντελώς δωρεάν και δεν επιβαρύνουν καθόλου την οικογένεια του παιδιού που γεννήθηκε. Επικοινωνήστε με το Κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης για να πάρετε ασκό, έστω λίγο νωρίτερα από την γέννα, χωρίς κόπο, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς έξοδα. Τηλ. 25513-52002.

Πηγή: Xronos.gr (Εφημερίδα Χρόνος)