Κατηγορίες για εξύβριση, απειλή, βία κατά αστυνομικού υπαλλήλου και επικίνδυνη σωματική βλάβη, όλες πλημμεληματικού χαρακτήρα, απήγγειλε την Κυριακή 13/09 η Εισαγγελέας Ορεστιάδας στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν ξημερώματα Σαββάτου στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας, μεταξύ νεαρών και ανδρών των ΜΑΤ, οι οποίοι βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας, με πολιτική περιβολή, σε βραδινή έξοδο. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, οι ίδιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στον πέμπτο, ωστόσο το κατηγορητήριο σε βάρος του διαφοροποιείται στην επικίνδυνη σωματική βλάβη, που στην περίπτωσή του μετατρέπεται σε κακουργηματικού χαρακτήρα απόπειρα για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Ο έκτος αναζητείται ακόμη από τις αστυνομικές αρχές. Σήμερα ξεκινούν οι απολογίες ενώπιον Εισαγγελέα και Ανακριτή για τρεις εκ των συλληφθέντων, ενώ μετά τα εξιτήριά τους από το νοσοκομείο, θα απολογηθούν οι άλλοι δύο, ένας εκ των οποίων ανήλικος, που θα απολογηθεί σε αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα μετέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των συλληφθέντων, οι ισχυρισμοί των δύο νεαρών που ο ίδιος εκπροσωπεί είναι τελείως διαφορετικοί από αυτούς των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στα επεισόδια, οι οποίοι ανέφεραν ότι τους πλησίασαν πρώτοι οι νεαροί «με άγριες διαθέσεις». Οι κατηγορούμενοι απαντούν, μέσω του δικηγόρου τους, ότι αντέδρασαν αρχικά λεκτικά στις σοβαρές προκλήσεις και προσβολές, συνολικά για τους κατοίκους της περιοχής, τις οποίες εκστόμισε ένας από τους αστυνομικούς που τους πλησίασε. Ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια, από τα οποία τραυμιτίστηκαν δύο αστυνομικοί των ΜΑΤ και δύο νεαροί, ένας εκ των οποίων ήταν ο ανήλικος, που για 3η ημέρα νοσηλεύεται, με σοβαρούς τραυματισμούς, στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου. 

Διαβάστε ακόμη  Μπλόκο δικηγόρων στους πλειστηριασμούς

Εντωμεταξύ, για «τραμπουκισμούς από άνδρες των ΜΑΤ, που εκτός υπηρεσίας και σε έξαλλη κατάσταση χτυπούσαν κόσμο στην πλατεία Ορεστιάδας», κάνουν λόγο αυτόπτες μάρτυρες των επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Σε κείμενο που απέστειλαν στα Μέσα Ενημέρωσης, περιγράφουν τα γεγονότα όπως οι ίδιοι τα κατέγραψαν στην πλατεία της πόλης, επισημαίνοντας ότι «το όλο σκηνικό γεννά πολλά ερωτήματα» και υπογραμμίζοντας πως η διάσταση που δίνουν οι αστυνομικοί, όπως παρουσιάστηκε στα μεγάλα αθηναϊκά μέσα «υποτιμά τη νοημοσύνη των κατοίκων που είδαν τι συνέβη». Καταγγέλλουν, τέλος, πως επιχειρείται «συγκάλυψη των εκτός υπηρεσίας αστυνομικών που ξεκίνησαν τα επεισόδια»