Παγωμένος «τάφος» η Βιστωνίδα και οι Λιμνοθάλασσές της για εκατοντάδες πουλιά

Προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή. Ανοίγει τα μάτια του, τα φτερά του, μετά κάνει ένα βήμα και κολλά πάλι στις όχθες της Ξηρολίμνης. Ένας από τους πολλούς κύκνους, όπως και άλλα είδη πτηνών, που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στη Λίμνη Βιστωνίδα και στο ευρύτερο σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών.

«Ο Χειμώνας ήταν φέτος πάρα πολύ βαρύς. Πουλιά παντού φαίνονται παγωμένα, νηστικά, τι να κάνουν κι αυτά; Εδώ εμείς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, τα πουλιά πώς θα άντεχαν;» αναρωτιέται κάτοικος της περιοχής. Έντονη είναι και η ανησυχία στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας. «Γνωρίζουμε για τους θανάτους των πουλιών. Έχουν απόλυτο δίκαιο οι κάτοικοι της περιοχής. Όντως ο βαρύς χειμώνας φέτος δημιούργησε πρόβλημα, αν σκεφτούμε ότι η περιοχή ήταν καλυμμένη για αρκετό διάστημα με χιόνι και πάγο, τα πουλιά δεν είχαν τροφή και το κρύο ήταν δριμύ, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά δεν άντεξαν και πέθαναν» δηλώνει η κα Ευτέρπη Πατετσίνη βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης στην ΕΡΤ Κομοτηνής και παράλληλα, σπεύδει να σημειώσει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι θάνατοι των πτηνών να οφείλονται στον ιό της γρίπης.

Διαβάστε ακόμη  «Τεχνικά ζητήματα» δεν επιτρέπουν ακόμη την εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να οφείλονται οι θάνατοι στην έλλειψη τροφής η κα Πατετσίνη σημειώνει «Ιδίως τα ψαροφάγα δεν μπορούσαν να βρουν τροφή όσες μέρες η Βιστωνίδα και οι Λιμνοθάλασσες ήταν παγωμένες» δηλώνει η κα Πατετσίνη απατώντας σε σχετική ερώτηση γιατί  δεν έγινε προσπάθεια ρίψης τροφής; «Είναι καλό να γίνονται τέτοιες εφαρμογές, να ρίχνουν τροφή» σημείωσε. Ένας από τους ομορφότερους υγροβιοτόπους της Ελλάδας αντί για καταφύγιο τις τελευταίες μέρες αποτελεί υγρό τάφο των άγριων πτηνών. «Δεν άντεξαν το κρύο. Μια εβδομάδα η λίμνη ήταν παγωμένη » λένε και πάλι  οι κάτοικοι της περιοχής και προσθέτουν κι εκείνοι πως ήταν αδύνατη ακόμη και η εύρεση της τροφής.

Ερτ Κομοτηνής