Πακέτο κατώτερο των περιστάσεων από Μητσοτάκη

Χωρίς εκπλήξεις και ανεπαρκείς οι οικονομικές παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ● «Ψίχουλα» η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ σε σύγκριση με την άνοδο των τιμών ● Ατολμες οι παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους ● Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με μεγάλους κερδισμένους τους… υψηλόμισθους του Δημοσίου! ● Θολό τοπίο με τα επιδόματα ενέργειας και θέρμανσης.

Μέτρα-ασπιρίνες που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού, που αδειάζει από προϊόντα το «καλάθι της νοικοκυράς», εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, με το πακέτο να είναι «σφιχτό» λόγω του δημοσιονομικού φόβου και της αβεβαιότητας με την ενεργειακή κρίση.

Το πακέτο των παρεμβάσεων μπορεί ως νούμερο να ακούγεται εντυπωσιακό καθώς φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ, εν τούτοις αν αφαιρεθεί το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής περιορίζεται αισθητά, παρά τα έξτρα «πυρομαχικά» των 2,5 δισ. ευρώ που αποκτά το οικονομικό επιτελείο μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, των ταμειακών περιθωρίων που απελευθερώνει η μεγαλύτερη ανάπτυξη (7,7% στο β’ τρίμηνο) και των υπερεσόδων από τον τουρισμό (άνω των 18 δισ. ευρώ).

Εισφορά αλληλεγγύης

Ετσι οι προσδοκίες για διευρυμένες παροχές δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ τα μέτρα για το 2023 ήταν ήδη γνωστά και κλειδωμένα, όπως για παράδειγμα η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και εργαζομένους στο Δημόσιο. Το τελευταίο μάλιστα αφήνει εκτός τη μεγάλη μάζα των φορολογουμένων καθώς επί συνόλου 2,9 εκατομμυρίων αυτοί που ευνοούνται είναι μόλις 500.000, και με βάση το ύψος των καθαρών αποδοχών τους χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Σε αυτούς που κερδίζουν μερικές δεκάδες ευρώ από την εφαρμογή του μέτρου με αποτέλεσμα η αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους από το νέο έτος να είναι ανεπαίσθητη και να μην κάνει τη μεγάλη διαφορά στην τσέπη τους, ιδιαίτερα δε αν οι υψηλές ταχύτητες του πληθωρισμού συνεχιστούν. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 13.000 έως 30.000 ευρώ. Τα ετήσια φορολογικά οφέλη ξεκινούν από τα 22 ευρώ ή 1,83 ευρώ τον μήνα και φτάνουν τα 676 ευρώ ή 56 ευρώ τον μήνα.
  2. Σε αυτούς που αμείβονται με παχυλούς μισθούς, που είναι και οι μεγάλοι κερδισμένοι του μέτρου, καθώς οι αυξήσεις στις μηνιαίες καθαρές αποδοχές φτάνουν σε επίπεδα χιλιάδων ευρώ. Τα κέρδη για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ ξεκινούν από τα 2.076 ευρώ τον χρόνο ή 173 ευρώ τον μήνα και φτάνουν τα 6.351 ευρώ τον χρόνο ή 529 ευρώ τον μήνα για ετήσιες αποδοχές έως 100.000 ευρώ. Για αμοιβές πάνω από 100.000 ευρώ και ώς 200.000 ευρώ το φορολογικό όφελος σπάει όλα τα κοντέρ καθώς φτάνει τον χρόνο τα 15.351 ευρώ που αντιστοιχεί σε 1.279 ευρώ τον μήνα. Σε αυτό το κλιμάκιο βρίσκονται ο πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, ο διοικητής και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος και όλα τα ανώτερα στελέχη του Δημοσίου.
  3. Στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ που δεν τους πιάνει το μέτρο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα όφελος.

Χωρίς οδικό χάρτη

Σε γενικές γραμμές η ομιλία του πρωθυπουργού δεν είχε κανένα μέτρο-έκπληξη, ενώ από το βασικό κείμενο απουσίαζε ακόμη και ο «οδικός χάρτης» με τις φοροελαφρύνσεις. Τούτο είχε αποτέλεσμα επαγγελματίες και μικρομεσαίοι να μην ακούσουν από το «Βελλίδειο» την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός φόρου που θεωρείται θηλιά στον λαιμό των μικρών επιχειρηματιών. Το τέλος «παγώνει» μόνο για τις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κάποια νέα πρόσληψη και μόνο για το συγκεκριμένο έτος. Την ίδια στιγμή με τη… χαρά έμειναν και οι μεγάλες επιχειρήσεις καθώς οι ασκήσεις επί χάρτου για κούρεμα στο 20% στον συντελεστή εταιρικών κερδών δεν προχώρησαν.

Ακόμη και στο ζήτημα της ακρίβειας, μολονότι αποτελεί το απόλυτο καυτό θέμα, ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει γενναίες αποφάσεις και να προχωρήσει σε μειώσεις ΦΠΑ ή Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που είναι οι πιο άδικοι και συγχρόνως λειτουργούν ως επιταχυντές της κούρσας των αυξήσεων στα περισσότερα βασικά αγαθά. Αντ’ αυτού περιορίστηκε σε ανακοινώσεις για τη χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας ύψους 250 ευρώ σε 2,3 εκατ. ευάλωτους τον Δεκέμβριο, η οποία αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των ανατιμήσεων. Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και μιάμιση οι οικογένειες που λαμβάνουν επιδόματα για τα τέκνα.

Επίσης υπάρχει «θολούρα» σχετικά με το δίχτυ προστασίας των καταναλωτών φέτος τον χειμώνα, αφού η αλματώδης αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο (+261,3% φέτος τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό) συνεχίζεται, αλλά και για το νέο ειδικό καθεστώς που θα προβλέπει απευθείας μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους καταναλωτές. Το σχέδιο δεν έχει πάρει ακόμη «σάρκα και οστά», οπότε οι κυβερνητικές ανακοινώσεις περιορίστηκαν στο επίδομα θέρμανσης.

Τα επιδόματα

Το κονδύλι του επιδόματος, από 168 εκατ. ευρώ που διατέθηκε για τη σεζόν 2021-2022, αυξάνεται στα 300 εκατ. ευρώ (+80%) για τη νέα χειμερινή περίοδο. Παράλληλα διευρύνονται τα εισοδηματικά όρια, όπου αναμένεται να διαμορφωθούν στην περιοχή των 40.000 έως 45.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας με στόχο να στηριχθούν περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε τα 750 ευρώ, ενώ δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό και τεκμαρτό έως 14.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξανόταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Επίσης, διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα λάβουν τα νοικοκυριά που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, εφόσον αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει σειρά πρακτικών ζητημάτων κυρίως σε πολυκατοικίες, όπου οι καυστήρες πετρελαίου έχουν αντικατασταθεί με καυστήρες φυσικού αερίου.

Οι φόροι

Από τη ΔΕΘ δόθηκε σήμα για την επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2023 με κόστος 60 εκατ. ευρώ. Το καλάθι με τις παροχές συμπληρώνεται με την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές έως και το τέλος του 2024. Εκτιμάται ότι το πάγωμα του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα αναμένεται να στηρίξει την αγορά ακινήτων η οποία καταγράφει ανοδική τροχιά τους τελευταίους μήνες και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό.

Στον επιχειρηματικό τομέα, όσες εταιρείες μετατρέψουν από αύριο και έως τέλη του 2023 σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζομένων.

Για τους αγρότες δρομολογείται επιδότηση 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων, ενώ 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών στις ζωοτροφές.

Οι συντάξεις

Από το φίλτρο της προσωπικής διαφοράς περνά η αύξηση των συντάξεων από το 2023 που υπολογίζεται στην περιοχή του 6% και αφορά 1,5 εκατ. δικαιούχους. Επισημαίνεται ότι το ποσοστό της αύξησης προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο που προσθέτει τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ, διαιρώντας το σύνολο διά δύο. Ο ετήσιος πληθωρισμός που εκτιμάται ότι θα φτάσει αν δεν ξεπεράσει το 10% «κλείνει» στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ στις αρχές Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί το ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης.

Επομένως το ύψος της αύξησης θα κλειδώσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου, που σημαίνει ότι η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων αναδρομικά από την 1η/1/2023 θα είναι στο τέλος Μαρτίου με τις συντάξεις του Απριλίου. Αύξηση στην τσέπη τους θα δουν οι συνταξιούχοι που έχουν μηδενική ή μικρή προσωπική διαφορά. Πρόκειται κυρίως για νέους συνταξιούχους που αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016, με 30 και άνω έτη ασφάλισης οι οποίοι θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση του 2023. Ετσι 850.000 συνταξιούχοι μένουν εκτός και δεν δικαιούνται αυξήσεις καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Με τη νέα χρονιά ξεκινά η διαδικασία για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

Οι γιατροί

Αναμορφώνεται από 1η/1/2023 το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.

Πηγή: efsyn.gr