Συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα και να ρίχνουν κάθε ευθύνη στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους φορείς προστασίας του δάσους οι διάφοροι γαλάζιοι «ανευθυνο – υπεύθυνοι» για την φωτιά στη Δαδιά που αύριο συμπληρώνει μία εβδομάδα από την εκδήλωσή της.

Παρά τις συνεχείς συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις με φόντο τα καμμένα, ούτε η Περιφέρεια, αλλά ούτε και οι κυβερνητικοί βουλευτές δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την καταστροφή που συντελείται στον Έβρο. Αντιθέτως, εμμέσως πλην σαφώς, ρίχνουν ευθύνες στο WWF, τον Φορέα Διαχείρισης, στους «δογματικούς οικολόγους», όπως σχολίασε σε μία ανάρτηση ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Διοίκησης Μέτιου και περιφερειακός σύμβουλος Έβρου Κώστας Βενετίδης, επιχειρώντας να δείξει ποιος φταίει κατά τη γνώμη του που δεν έγιναν αντιπυρικές ζώνες στο εθνικό πάρκο νωρίτερα.

Θα μπορούσαμε να αποδώσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς σε άγνοια ή σκοπιμότητα, δίχως να γνωρίζουμε τι από τα δύο είναι περισσότερο επιζήμιο για τον τόπο μας. Η αλήθεια, βέβαια, απέχει πολύ από αυτές τις αναφορές. Όπως είπε στον Maximum FM ο πρώην πρόεδρος του Φορέα Δαιχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου Κώστας Ποϊραζίδης, «είναι απόλυτο ψέμα ότι το WWF εμπόδιζε τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τον καθαρισμό του δάσους». Αντιθέτως, η οργάνωση έχει συντάξει (από τη δεκαετία του ’90!) μελέτη για δημιουργία ζωνών στο δάσος, η οποία όμως ποτέ δεν χρηματοδοτήθηκε όπως έπρεπε, κάτι που συνέβη και με τα σχέδια για τη δημιουργία δεξαμενών εντός του Εθνικού Πάρκου, που έμειναν και αυτά στα χαρτιά λόγω κρατικής αδιαφορίας. «Να τελειώσει αυτό το ψέμα ότι δεν επιτρέπει το WWF. Περιμέναμε να μπει το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είχαμε και μελέτες για δεξαμενές παντού και έμειναν στα χαρτιά» σημείωσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη  Πόλη και Πολίτες: «Ανδρών δ’ εκ μεγάλων;;; πόλις όλλυται».

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες των κυβερνητικών βουλευτών για το θέμα της κατάργησης των Φορέων Διαχείρισης σε Δαδιά, Δέλτα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Με την κατάργηση αυτή, όπως σημείωσε ο κ. Ποιραζίδης, αποκλείσθηκαν από τα διοικητικά συμβούλια των Φορέων τοπικοί φορείς και ανέλαβαν … Αθηναίοι! Ένα ακόμη έγκλημα που είναι σε εξέλιξη και για το οποίο οι τοπικοί βουλευτές θα φέρουν επίσης τεράστια ευθύνη είναι το Ν/Σ για τις αλλαγές στις περιοχές NATURA. Σύμφωνα με τον κ. Ποϊραζίδη, μπορεί αιολικά πάρκα και άλλες δραστηριότητες να επιτρέπονταν και πριν, τώρα, όμως, γίνεται προσπάθεια να επιτραπούν επιχειρηματικά σχέδια και μέσα σε ζώνες αυστηρής προστασίας, προς όφελος συμφερόντων, όπως χαρακτηριστικά είπε.