Περνάει το πρώτο τεστ η χρήση λυματολάσπης σε καλλιέργειες του Έβρου

Συνεχίζεται το πολύ ενδιαφέρον ‘πείραμα’ του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ με τη χρήση λυματολάσπης σε καλλιέργειες, αφού τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η λυματολάσπη προέρχεται από το βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Ορεστιάδας και έχει ήδη εξεταστεί η χρήση της σε καλλιέργειες μαλακού σιταριού, αρδευόμενου αραβόσιτου και ξηρικού ηλίανθου, ενώ φέτος τα πειράματα συνεχίζονται με εφαρμογή στο κριθάρι. Όπως εξηγεί στο ypaithros.gr ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Σπύρος Κουτρούμπας «διερευνούμε επίσης την επίδραση της εφαρμογής ζεόλιθου μαζί με την ιλύ. Ένα από τα προβλήματα στη χρήση λυματολάσπης είναι η επιμόλυνση με τυχόν βαρέα μέταλλα, καθότι ο ζεόλιθος έχει την ιδιότητα να τα απορροφάει. Βέβαια, η ιλύς από τον βιολογικό της Ορεστιάδας, που έχει κατά κανόνα αστικά απόβλητα, εμφανίζει βαρέα μέταλλα πολύ κάτω του ορίου».

Η χρήση ζεόλιθου παρουσιάζει επιπλέον πλεονεκτήματα όπως η συγκράτηση των θρεπτικών στοιχείων και της υγρασίας. Ειδικά σε περιπτώσεις ξηρικής χρονιάς, τα φυτά μπορούν να αποδώσουν καλύτερα. Η χρήση ιλύος και ζεόλιθου συντελεί στην καλύτερη βλαστική ανάπτυξη των φυτών και σε βελτιωμένες αποδόσεις. Στους στόχους συγκαταλέγεται η μείωση του κόστους παραγωγής.