Πολυκοινωνικό : Ζητούν και τα ρέστα που παράτησαν στο πεζοδρόμιο την ανθρωπιστική βοήθεια!  

Κάποιες φορές αναρωτιέται κανείς, αν η σιωπή ορισμένων θα ήταν προτιμότερη από την απάντησή τους. Αυτό ισχύει απόλυτα στην περίπτωση της «απάντησης» του Πολυκοινωνικού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για τις σοκαριστικές εικόνες με την ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώθηκε από τους κατοίκους της περιοχής με προορισμό τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και η οποία κατέληξε στο προαύλιο του κτιρίου, έρμαιο των καιρικών συνθηκών.

Τα πράγματα που μάζεψε ο κόσμος στοιβάχτηκαν σε παλέτες, τυλίχθηκαν με μουσαμάδες και αφέθηκαν στην βροχή, την υγρασία, τον ήλιο και τους ανέμους, περιμένοντας πότε θα εδεήσουν οι αρμόδιοι να τα στείλουν στον προορισμό τους… Αλλά, δεν φταίει η διοίκηση του Πολυκοινωνικού, ούτε η δημοτική αρχή (φυσικά), φταίνε αυτοί που ανέδειξαν και το  θέμα και τους έκαναν παρασκευιάτικα να ασχοληθούν στέλνοντας «απαντήσεις». Μεταξύ των «απαντήσεων», διαβάστε αυτό το απόσπασμα:

«Πώς να αντιληφθούν ότι εξαιτίας του όγκου των δεμάτων που τόσο συγκινητικά συγκεντρώθηκαν και φρόντισαν οι ακούραστοι εθελοντές μας, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. ΑΜΘ Βασίλη Μαυρίδη έκριναν ως καταλληλότερη επιλογή να παραμείνουν τα δέματα στις εγκαταστάσεις του Πολυκοινωνικού και να μεταφερθούν απευθείας με τα φορτηγά στους σεισμόπληκτους, αποφεύγοντας την αρχικώς προβλεπόμενη μεταφορά στην Κομοτηνή. Άλλωστε είχε ήδη προκύψει σοβαρό πρόβλημα χωρητικότητας ακόμα και στις υπαίθριες εγκαταστάσεις του Δήμου Κομοτηνής».

Αν ψάχνετε να βρείτε κάπου στην μακροσκελή ανακοίνωση που παρακάτω παραθέτουμε αυτούσια, εάν τελικά, αυτά τα καημένα τα πράγματα έχουν ήδη σταλεί ή τελοσπάντων θα σταλούν στην τάδε ημερομηνία στην Τουρκία, μάταια ψάχνετε! Λόγια, κατηγορίες, επίκληση στο συναίσθημα και τον αυτοθαυμασμό και από ουσία ΜΗΔΕΝ. Ένα μήνα και κάτι μέρες μετά τον σεισμό και μετά την πραγματικά τεράστια κινητοποίηση που κανείς μας ποτέ δεν αμφισβήτησε, όσο κι αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο, κανείς δεν γνωρίζει την τύχη της ανθρωπιστικής αυτής βοήθειας. Είναι εντός των χώρων του Πολυκοινωνικού; Είναι ακόμη στο προαύλιο; Είναι στον δρόμο για την Τουρκία; Έφτασε στην Τουρκία; Τίποτα, καμία ξεκάθαρη απάντηση. Δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό ακόμη πιστεύει η δημοτική αρχή ότι θα μπορεί με ντροπιαστικά επικοινωνιακά κόλπα να διασκεδάζει τις εντυπώσεις και να καλύπτει τα λάθη και τις παραλείψεις της. Εμάς, πάντως, έχει αρχίσει να μην μας διασκεδάζει και τόσο…

Η «απάντηση» του Πολυκοινωνικού

«Η ανθρωπιά θριάμβευσε στην Αλεξανδρούπολη! Μόνο οι εντεταλμένοι αμφισβητίες δεν κατάλαβαν τίποτε…

Σε μια περίοδο που οι περισσότεροι δεν μπορούν να χωρέσουν τίποτε άλλο στο μυαλό τους, εκτός από την τραγωδία των Τεμπών, υπάρχουν ορισμένοι που ψάχνουν εναγωνίως να παρουσιάσουν λάθη, παραλείψεις και αστοχίες της Δημοτικής Αρχής με κάθε τρόπο. Νομίζουν ότι αυτός είναι ο μονόδρομος που θα οδηγήσει τον «εκλεκτό» τους, στην θέση του Δημάρχου.

Όταν εκατοντάδες Συνδημότες μας και Συλλογικότητες, με συγκινητικό τρόπο έσπευσαν να ανταποκριθούν μαζικά στην πρόσκληση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στη Τουρκία και τη Συρία, με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια αστέγους, οι «εντεταλμένοι αμφισβητίες», διακινούσαν φωτογραφίες με τους τόνους του υλικού που συγκεντρώθηκε στις αποθήκες του Πολυκοινωνικού Κέντρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Δεν δίστασαν να πουν στους Συνδημότες μας ότι αδίκως ευαισθητοποιήθηκαν, τζάμπα κινητοποιήθηκαν και λανθασμένα διέθεσαν χρόνο και χρήματα από το υστέρημά τους. Προσπαθούσαν να πείσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης δεν θα φτάσει ποτέ στον προορισμό της και αντιθέτως καταστρέφεται εκτεθειμένη σε υπαίθριους χώρους. Τους έφτανε μόνο αυτή η εικόνα! Πράγματα «εκτεθειμένα» (όπως κατάλαβαν) στους υπαίθριους χώρους του Πολυκοινωνικού!

Ούτε που πέρασε από τη σκέψη τους να ρωτήσουν για την δυσκολία του εγχειρήματος για την ασφαλή μεταφορά πραγμάτων σε μια περιοχή με κατεστραμμένες υποδομές. Ούτε που σκέφτηκαν αν υπάρχει προγραμματισμός στην άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να καλυφθούν διαρκείς ανάγκες, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ούτε καν ήξεραν ότι ο σχεδιασμός της Κ.Ε.Δ.Ε., προέβλεπε τη συγκέντρωση της βοήθειας στην έδρα κάθε Δήμου και στη συνέχεια την αποστολή της στην έδρα κάθε Π.Ε.Δ. (Κομοτηνή).

Πώς να αντιληφθούν ότι εξαιτίας του όγκου των δεμάτων που τόσο συγκινητικά συγκεντρώθηκαν και φρόντισαν οι ακούραστοι εθελοντές μας, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. ΑΜΘ Βασίλη Μαυρίδη έκριναν ως καταλληλότερη επιλογή να παραμείνουν τα δέματα στις εγκαταστάσεις του Πολυκοινωνικού και να μεταφερθούν απευθείας με τα φορτηγά στους σεισμόπληκτους, αποφεύγοντας την αρχικώς προβλεπόμενη μεταφορά στην Κομοτηνή. Άλλωστε είχε ήδη προκύψει σοβαρό πρόβλημα χωρητικότητας ακόμα και στις υπαίθριες εγκαταστάσεις του Δήμου Κομοτηνής.

Τονίζουμε ότι η προσπάθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης είναι τμήμα της συνολικής πρωτοβουλίας της Κ.Ε.Δ.Ε. και όπως πρέπει να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κεντρικός συντονισμός, πετυχαίνει ουσιαστικότερα αποτελέσματα. Οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες, είναι πιθανόν να δημιουργήσουν άθελά τους και μεγαλύτερα προβλήματα.

Οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε τους Συνδημότες μας ότι καμιά από τις προσφορές τους δεν πρόκειται να πάει χαμένη. Η ανθρωπιά ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και κανείς δεν δικαιούται να την ακυρώνει ή να την χειρίζεται με λανθασμένο τρόπο. Πρώτοι απ’ όλους, εμείς, ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή.

Οφείλουν επίσης να αναγνωρίσουν όσοι νομίζουν ότι κάνουν αντιπολίτευση, πως η ενίσχυση του κλίματος απογοήτευσης στους πολίτες, δηλητηριάζει κάθε άδολη προσφορά και μπορεί να γίνει φορέας μεγαλύτερων δεινών στο μέλλον για την κοινωνία μας. Άλλωστε ποιος νοιάζεται για τα προεκλογικά τερτίπια του καθενός, όταν μέσα σε τόσο λίγες μέρες, σκόρπισε τόσος ανθρώπινος πόνος γύρω μας».