Συμφωνούν οι βουλευτές Έβρου της ΝΔ με τους χαρακτηρισμούς της Συμβούλου Εκπαίδευσης;

«… Και μεταξύ των εκπαιδευτικών έχουμε κοπρόσκυλα! Αξιολόγηση και πέταμα ΤΩΡΑ! ΧΘΕΣ!! Δεν ανέχομαι να βρωμίζουν κοπρίτες κι αγράμματοι τον χώρο μας και να μας σπιλώνουν εθνομηδενιστές και σκοταδιστές». Αυτό το σχόλιο της νέας Συμβούλου Εκπαίδευσης Φιλολόγων Έβρου και τοπικού στελέχους της ΝΔ Αλεξάνδρας Γκουλιάμα στα social media έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, με χαρακτηριστικότερες την ανακοίνωση της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου με την οποία ζητείται η καθαίρεσή της, καθώς και την ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή, θέτοντας την Υπουργό Παιδείας προ των ευθυνών της.

Παρά τον σάλο που έχει προκαλέσει η υπόθεση, οι τρεις βουλευτές της ΝΔ στον Έβρο φαίνεται να έχουν χάσει τη λαλιά τους. Η σιωπή τους αυτή μπορεί να μεταφραστεί ως συμφωνία τους με τους χαρακτηρισμούς της κυρίας Γκουλιάμα προς συναδέλφους της εκπαιδευτικούς. Αν, όμως, δεν ισχύει αυτό, θα πρέπει να τοποθετηθούν δημόσια και να διαχωρίσουν τη θέση τους. Όχι για να αμφισβητήσουν την πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αλλά για να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί δημοσίως η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων του νομού μας. Κανείς δεν θέλει ανάξιους εκπαιδευτικούς στα σχολεία μας. Το να χαρακτηρίζονται, όμως, ως κοπρίτες, δημόσια, από ένα στέλεχος της εκπαίδευσης που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή επί διακυβέρνησης της ΝΔ, θέτει το ερώτημα αν είναι σε θέση η συγκεκριμένη να κρίνει και να αξιολογεί συναδέλφους της, όταν οι δικές της, δημόσιες τοποθετήσεις είναι αυτού του επιπέδου.

Στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον εκπαιδευτικών από τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με αφορμή τους δημόσιους υβριστικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Έβρου Αλεξάνδρα Γκουλιάμα εναντίον συναδέλφων της εκπαιδευτικών.

Είχε προηγηθεί η καταγγελία της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, με την οποία ζητούσε την απομάκρυνση της κυρίας Γκουλιάμα από τη συγκεκριμένη θέση. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι η καταγγελία αφορά δημόσια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εν λόγω Συμβούλου Εκπαίδευσης, ρωτούν την κυρία Κεραμέως αν θα απομακρύνει την καταγγελλόμενη από τη θέση της Συμβούλου Εκπαίδευσης. Αν όχι, για ποιους λόγους καθώς και εάν έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία διερεύνησης της καταγγελίας.

Αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καλύπτει δημόσιους υβριστικούς χαρακτηρισμούς από στέλεχος εκπαίδευσης εναντίον εκπαιδευτικών»

Ο αγώνας για το δημόσιο σχολείο, ανθρωποκεντρικό και συμπεριληπτικό, είναι καθήκον, τη στιγμή μάλιστα που η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ΝΔ και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχουν μέλημα τη διάλυσή του για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Ωστόσο, το εκπαιδευτικό κίνημα -εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς- αντιδρά με σθένος στη διάλυση του δημόσιου σχολείου μέσω και της τιμωρητικής αξιολόγησης και παλεύει για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, για σχολείο που μορφώνει και δεν εξοντώνει. Από την άλλη, η ηγεσία της ΝΔ επιμένει σταθερά στην επιβολή του κλίματος αυταρχισμού στο δημόσιο σχολείο είτε καλλιεργώντας είτε υποθάλποντας, μεταξύ άλλων, τον εκφοβισμό, τις απειλές, τον ρατσισμό και με την αρωγή, σε πολλές περιπτώσεις, πρόθυμων στελεχών εκπαίδευσης προσκείμενων στη Νέα Δημοκρατία. Και πρόσφατα ασκήθηκε έντονη κριτική και κοινοβουλευτικός έλεγχος για σχετικά θέματα: π.χ. i. Σοβαρές ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ για το αντιπαιδαγωγικό και ρατσιστικό περιεχόμενο των Σεμιναρίων “επιμόρφωσης” νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και ii. Να σταματήσει η εκδικητική δίωξη των εκπαιδευτικών που άσκησαν το δικαίωμα της απεργίας.

Φαίνεται, όμως, το κλίμα αυτό που προσπαθεί να επιβάλει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, να εντείνεται. Χαρακτηριστικά, με ανακοίνωσή της η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου καταγγέλλει τους υβριστικούς, εμπαθείς και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον εκπαιδευτικών από τη νέα Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ν. Έβρου τονίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος. Σύμφωνα με τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα, η νέα Σύμβουλος Εκπαίδευσης έγραψε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εξής: «… Και μεταξύ των εκπαιδευτικών έχουμε κοπρόσκυλα! Αξιολόγηση και πέταμα ΤΩΡΑ! ΧΘΕΣ!! Δεν ανέχομαι να βρωμίζουν κοπρίτες κι αγράμματοι τον χώρο μας και να μας σπιλώνουν εθνομηδενιστές και σκοταδιστές».

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω,

Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

1. Δεδομένου ότι η καταγγελία αφορά δημόσια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εν λόγω Συμβούλου Εκπαίδευσης, θα απομακρύνει την καταγγελλόμενη από τη θέση της Συμβούλου Εκπαίδευσης; Αν όχι, για ποιους λόγους; Έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία διερεύνησης της καταγγελίας;

2. Θα διαγραφεί η εν λόγω Σύμβουλος Εκπαίδευσης από τον προσωρινό ενιαίο αξιολογικό πίνακα υποψηφίων Διευθυντών σχολικών μονάδων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Φίλης Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Νατάσα

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μουζάλας Γιάννης

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπάρκας Κώστας

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Γιώτα

Σκουρλέτης Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία