Πως περνούν οι στρατιωτικοί στον Έβρο; Μας απαντούν οι ίδιοι…

Στον Έβρο, ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας ως γνωστόν είναι και ο Ελληνικός Στρατός. Τα τελευταία χρόνια με τη μείωση της υποχρεωτικής θητείας, οι επαγγελματίες οπλίτες, έκαναν την παρουσία τους αισθητή. Αν όχι η πλειοψηφία, ένα μεγάλο μέρος των στρατιωτικών στον Έβρο, είτε επαγγελματιών οπλιτών είτε ανώτερων στελεχών, δεν κατάγονται από την περιοχή μας. Πως είναι η ζωή λοιπόν στον ακριτικό Έβρο για αυτούς. Οι απαντήσεις φυσικά θα ήταν αμέτρητες αλλά ρωτήσαμε ενδεικτικά 5.

Ο Α.Σ υπηρετεί στην Αλεξανδρούπολη και κατάγεται από τις Σέρρες. Η ζωή ως καθημερινότητα όπως μας λέει δεν διαφέρει και πολύ από τις Σέρρες με εξαίρεση την ευκολότερη πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη…που είναι μόλις “δυο βήματα”. Το κρύο το χειμώνα είναι πάνω κάτω το ίδιο, ίσως η κίνηση στην Αλεξανδρούπολη το χειμώνα είναι κάπως πιο υποτονική αλλά “μας αποζημιώνει το καλοκαίρι” σημειώνει. Η ερώτηση που του κάναμε μετά τα παραπάνω είναι “Θα ήθελες να είσαι σε άλλη περιοχή;” και η απάντηση που λάβαμε ήταν “Όχι εδώ είμαι μια χαρά αν και έχω ένα μικρό παράπονο. Οι κοπέλες στην πόλη σας μας αντιμετωπίζουν μερικές φορές λίγο περίεργα, όχι όλες αλλά υπάρχουν και μερικές που όταν ακούν στρατιωτικός…ξινίζουν. Κατά τα άλλα όλα καλά”.

Ο Γ.Π υπηρετεί στις Φέρες και κατάγεται από χωριό της Ηπείρου. Όπως μας λέει είναι σχετικά νέος στην περιοχή μας αλλά του αρέσει. “Η δουλειά μας έχει τα καλά της και τα κακά της. Ο σταθερός μισθός βοηθά να ζούμε σχετικά καλά, το να διαλέγουμε και περιοχή είναι λίγο πολυτέλεια. Θα ήθελα να είμαι πιο κοντά στο σπίτι μου αλλά δε γίνεται να τα έχουμε όλα” σημειώνει. “Νιώθεις ότι οι στρατιωτικοί στον Έβρο αντιμετωπίζονται λίγο διαφορετικά από τους ντόπιους;” τον ρωτήσαμε, με αφορμή “το παράπονο” του πρώτου συνομιλητή μας. Η απάντηση του ήταν “αυτό συμβαίνει παντού όπου υπάρχει πολύς στρατός αλλά δεν είναι τίποτα το υπερβολικό. Προσωπικά δεν έχω νιώσει κάτι τέτοιο, έχω ακούσει από συναδέλφους κάποια πράγματα. Ο καθένας μπορεί να έχει άλλο κύκλο και άλλες εικόνες δε ξέρω” μας είπε. Σε γενικές γραμμές μας είπε ότι περνάει καλά και ότι… “υπάρχουν και χειρότερα”.

Διαβάστε ακόμη  Τρία μετάλλια για τους αθλητές της Εθνικής μας ομάδας MMA

Λιτός και σύντομος ήταν ο Σ.Π που υπηρετεί στο Διδυμότειχο και κατάγεται από μικρή πόλη της Θεσσαλίας. “Ξέρω ότι δε θα σας αρέσει η απάντηση μου αλλά όχι ο Έβρος δε μου αρέσει όχι γιατί έχει κάτι το κακό από μόνος του. Οι αποστάσεις είναι που με χαλάνε” είπε. Τον ρωτήσαμε αν θα ήθελε να φύγει και η απάντηση του ήταν το ίδιο σύντομη… “Ναι”. Για τις επαφές με τον ντόπιο πληθυσμό μας είπε ότι δεν έχει ιδιαίτερη άποψη γιατί οι παρέες του είναι κυρίως συνάδελφοι από άλλες περιοχές. “Οι ντόπιοι συνάδελφοι κάνουν παρέα κυρίως μεταξύ τους, αυτά και αλλού συμβαίνουν όμως είναι και λογικό” είπε. Στο Διδυμότειχο από “ζωή” δεν έχει πολλά πολλά συμπλήρωσε.

Βορειότερα στην Ορεστιάδα, ρωτήσαμε τον Γ.Ν που κατάγεται από την Πιερία, πως του φαίνεται η ζωή στον Έβρο. Η απάντησή του δεν είναι μάλλον αντιπροσωπευτική γιατί όπως μας είπε…στην Ορεστιάδα γνώρισε τον “έρωτα της ζωής του” και πλέον αισθάνεται λίγο “ντόπιος”. Η ζωή στην Ορεστιάδα είπε, είναι ήρεμη αλλά επειδή αγαπά… είναι και ευχάριστη.

Για να έχουμε καλύτερη άποψη, αναζητήσαμε και δεύτερο από την Ορεστιάδα. Αυτή τη φορά όμως…ρωτήσαμε γυναίκα. Η Ε.Λ κατάγεται από κοντινή στον Έβρο περιοχή και όπως μας είπε αυτό κάνει την παραμονή της στην Ορεστιάδα πιο ευχάριστη γιατί παλιότερα ήταν πολύ πιο μακριά από τους δικούς της. Η ζωή στον Έβρο και στην Ορεστιάδα πιο συγκεκριμένα, με άριστα το 10 παίρνει 7. Οι αποστάσεις αυξάνουν τα έξοδα σημειώνει και η Ορεστιάδα είναι μικρή πόλη. Ως μικρή πόλη, προσφέρει ότι προσφέρει μια μικρή πόλη “μην είμαστε και παράλογοι” τονίζει. Την ρωτήσαμε πως τα πάει με… “τον ντόπιο πληθυσμό”. Η απάντηση της ήταν “καλύτερα να μην ανοίγουμε πληγές. Εντάξει συμβιώνουμε ειρηνικά”. Διευκρινίσεις δε θέλησε να δώσει….