Πως το Τελωνείο Κήπων θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των προϊόντων “μαϊμού”

Σταυροδρόµι του παγκόσµιου εµπορίου «µαϊµού» προϊόντων που διακινούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τις χώρες της Ασίας είναι η Ελλάδα σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος”. Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν σε τουλάχιστον 15-17 δισ. ευρώ την αξία των προϊόντων παρεµπορίου που εισάγονται ετησίως στη χώρα, µε εκτιµώµενες απώλειες εσόδων κοντά στα 5 δισ. ευρώ για το ελληνικό ∆ηµόσιο, αλλά και µε απώλεια 24.000 θέσεων εργασίας. Ανάμεσα στις πύλες εισόδου τέτοιων προϊόντων στην Ελλάδα είναι και το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ανακοίνωσε πως σύντοµα θα εγκατασταθεί στο Τελωνείο Κήπων µηχάνηµα x-ray που θα σκανάρει τα εισερχόµενα φορτία Τη δωρεά θα κάνει το Επαγγελµατικό Επιµελητήριο Αθηνών, µέσω της ΓΣΕΒΕΕ. «Αποφασίσαµε τη συγκεκρι µένη δωρεά έπειτα από συνάντηση µε την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, µε την οποία συζητήσαµε για τους τρόπους µε τους οποίους µπορούµε να συµβάλουµε στη µείωση του παρεµπορίου, που αποτελεί ανοιχτή πληγή για το στεγασµένο εµπόριο» είπε στο «Εθνος» ο αντιπρόεδρος του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Αθηνών και οικονοµικός επόπτης της ΕΣΕΕ, Νίκος Κογιουµτζής. Από την πλευρά του, ο Γ. Καββαθάς, που επισκέφθηκε και τον µεθοριακό σταθµό της Νυµφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου δεν υπάρχει τελωνειακή υποδοµή, ανέφερε πως εξετάζονται οι δυνατότητες παρέµβασης και εκεί.

Διαβάστε ακόμη  Το «αντίο» των Συνοριοφυλάκων Έβρου στον συνάδελφο τους Παναγιώτη Χαρέλα

Στο Τελωνείο Κήπων υπάρχει εγκατεστηµένο σταθερό µηχάνηµα x-ray, µέσα από το οποίο περνούν τα φορτηγά και «σκανάρεται» το εµπόρευµα που µεταφέρουν. Επίσης, υπάρχει και µικρό σκάνερ αποσκευών.Λόγω στενότητας χώρου και οικονοµίας χρόνου, θα ήταν χρήσιµη η προµήθεια ενός µικρού, ευέλικτου και αυτοκινούµενου σκάνερ. Αυτό θα έχει τη δυνατότητα να πλευρίζει το ύποπτο όχηµα στον ειδικό χώρο ελέγχου και να το σκανάρει περιµετρικά. «Η συνεννόηση για τις ανάγκες που υπάρχουν και για το είδος του εξοπλισµού που θα αποκτηθεί πρέπει να γίνει µε την κεντρική µας υπηρεσία, η οποία θα κάνει και την αποδοχή της δωρεάς» είπε στο «Εθνος» ο Θανάσης Γρηγορίου, προϊστάµενος τελωνείου.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η γειτονική χώρα είναι ο δεύτερος σηµαντικότερος παραγωγός, µετά την Κίνα, σε ορισµένες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα δερµάτινα ρούχα και τσάντες, τα τρόφιµα και τα καλλυντικά, τα οποία αποστέλλονται οδικώς προς τις χώρες της ΕΕ, κυρίως µέσω Ελλάδας.

Η διακίνηση γίνεται µέσω πολυδαίδαλων διαδροµών, µε πολλά ενδιάµεσα σηµεία σταθµούς, στα οποία γίνεται παραποίηση των στοιχείων, προκειµένου να επιτυγχάνεται συσκότιση και να χάνεται η πηγή προέλευσης σε περίπτωση ελέγχου και κατάσχεσης.