Πόσο καλοπληρωτές είναι οι δανειολήπτες της ΑΜΘ;

Κοντά στο μέσο όρο κινούνται οι δανειολήπτες της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Εν όψει της υλοποίησης των νέων, απαιτητικότερων στόχων για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων στην τριετία 2019-2021, ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών κρίνεται πρωταρχικής σημασίας. Οι τράπεζες πρέπει να στραφούν κατά του υψηλού ποσοστού των οφειλετών που, αν και έχουν τη δυνατότητα, εντούτοις αποφεύγουν εκ συστήματος την πληρωμή των οφειλών τους. Το θέμα κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας προκειμένου να αποκατασταθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Έτσι, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μία χαρτογράφηση των “κόκκινων” δανείων ανά γεωγραφική περιφέρεια σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αντλήσουν σημαντικά στοιχεία για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι τράπεζες και παρουσίασε το capital.gr, δείχνουν ότι περιοχές με χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ανταπόκρισης στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Αντιθέτως, δανειολήπτες κάτοικοι πλουσιότερων περιφερειών, ειδικά αυτών που εμφανίζουν συνεχή ροή τουριστικών εσόδων, εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αθέτησης πληρωμών. Έτσι, όλως παραδόξως, οι κάτοικοι της φτωχότερης Ηπείρου εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συνέπεια στην αποπληρωμή των δανείων τους. Επιβεβαιώνεται, με αυτόν τον τρόπο, ότι η κρίση ευθύνεται μόνο εν μέρει για τη μη αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών και δικαιώνεται το ρηθέν “πτωχός πλην τίμιος”.

Έτσι, σύμφωνα με τα ευρήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση στεγαστικών, καταναλωτικών και προσωπικών δανείων, η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό επισφαλειών. Ακολουθούν η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα. Άνω του μέσου όρου   κινούνται τα νησιά του Ιονίου, η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία, στον μέσο όρο του 48% βρίσκονται η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ χαμηλότερα αυτού κινούνται η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος (46%) και το Βόρειο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι, βάσει των στοιχείων της Eurostat για την Ελλάδα, τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη έχουν οι κάτοικοι των Αθηνών, με το 92% του ΑΕΠ της Ε.Ε., τη μικρότερη οι κάτοικοι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με το 46% και στην Ήπειρο με το 48%, ενώ σε σχετικά καλύτερη θέση βρίσκονται οι κάτοικοι του Νοτίου Αιγαίου με το 73% και των Ιονίων Νήσων με το 62% του ΑΕΠ της Ε.Ε.