Σάλος από τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη για hot spot  στον Έβρο

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος, πριν λίγες μέρες, μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως η χώρα μας θα πρέπει να ζητήσει από την ΕΕ να «περιληφθεί και η περιοχή του Έβρου στη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας».Έντονη αντίδραση από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

«Σήμερα, που μας βασανίζουν και οι αυξημένες ροές στον Έβρο, θα έπρεπε να ζητήσουμε να περιληφθεί και η περιοχή του Έβρου στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας και να μην αφορά μόνο τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό όμως σημαίνει, από τη δική μας την πλευρά, ότι πρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας στον διαχωρισμό των προσφύγων και των μεταναστών. Τους πρόσφυγες να τους υποδεχόμαστε και να τους φιλοξενούμε με αξιοπρέπεια και τους παράνομους μετανάστες να τους επιστρέφουμε, είτε στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, είτε στην Τουρκία, κάτι το οποίο δε γίνεται σήμερα», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ενώ σε νέες του δηλώσεις επέμεινε στην πρότασή του αυτή, λέγοντας πως θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τη χώρα, αφού κατά τον ίδιο «με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θα αναγκαστεί να φυλάξει αποτελεσματικότερα τα σύνορα της, ενώ η Ευρώπη και ειδικότερα η FRONTEX, θα επικεντρωθούν σε αυτό το σημείο εισόδου μεταναστών στη χώρα μας».

Αντιδράσεις

Ενόψει αυτής της προοπτικής για τη Θράκη, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αντέδρασε έντονα στην πρόταση που κατέθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, κάνοντας λόγο για «πρόταση-χαρακίρι».

«Με έκπληξη διάβασα την πρόταση του κ. Βαρβιτσιώτη να περιληφθεί και η περιοχή του Έβρου στη «Συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας»», σημειώνει σε ανακοίνωσή του, και συνεχίζει: «Είναι προφανές ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν διαβάσει τι προβλέπει η Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, είτε δεν καταλαβαίνουν τις προβλέψεις της. Σύμφωνα με τη Δήλωση αυτή, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πρέπει να παραμείνουν εγκλωβισμένοι εκεί μέχρι την εξέταση της αίτησης ασύλου τους, και αναλόγως, είτε να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε να επιστρέψουν στην Τουρκία. Με την υπογραφή δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιβάλαμε εσωτερικά σύνορα μέσα στη χώρα, με πολύ μεγάλο κόστος για τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, και διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία με την απόφαση αυτή και επιθυμεί τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης για άγνωστο χρονικό διάστημα;».

Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι «ως χώρα έχουμε στη διάθεσή μας και άλλα μέσα, τόσο σε διμερές επίπεδο με το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσο και στο ευρωπαϊκό, με την αντίστοιχη συμφωνία, και αυτά θα πρέπει να πιέζουμε να αξιοποιηθούν».

«Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται λογικές προτάσεις και διεθνή συνεργασία», προσθέτει, καλώντας σκωπτικά την αξιωματική αντιπολίτευση, «αντί να κάνει ατυχείς και ανεύθυνες προτάσεις, να πιέσει τον σύμμαχό της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Κρουτς, να σταματήσει να μπλοκάρει την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ αφήνοντας για πάντα τη βασική ευθύνη σε Ελλάδα και Ιταλία ως πρώτες χώρες εισδοχής».