Προχωρά ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός – Ενδιαφέρον Βουλγαρίας για συμμετοχή στον LNG

Έξι εταιρείες έχουν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση δυναμικότητας στο μελλοντικό αγωγό αερίου της Βουλγαρίας και Ελλάδας (IGB). Το σύνολο των απαιτούμενων αδειών για την υλοποίησή του αναμένεται ότι θα έχουν χορηγηθεί ως τα μέσα του 2018. Την ίδια στιγμή, η Βουλγαρία μπαίνει δυναμικά στην ενεργειακή σκακιέρα, εκφράζοντας ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης.

Οι ποσότητες ξεπερνούν ακόμη και τη δυναμικότητα με την οποία θα ξεκινήσει ο διασυνδετήριος αγωγός, είπε η Υπουργός Ενέργειας Temenuzhka Petkova στο Mediapool την Παρασκευή, μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του market test του έργου που πραγματοποιείται από την εταιρεία ICGB με έδρα στη Βουλγαρία, στην οποία κατέχουν ίσα μερίδια οι εταιρείες που εμπλέκονται «Bulgarian Energy Holding» (ΒΕΗ ) και η «Ποσειδών» με μετόχους την ελληνική ΔΕΠΑ και την ιταλική «Edison».

Οι εταιρείες που συμμετείχαν είναι : «Bulgargaz», η οποία έχει συνάψει σύμβαση για την εισαγωγή 1 δισ. κμ. φυσικού αερίου από το Αζέρικο πεδίο «Shah Deniz II» από το 2019, η «ΔΕΠΑ» και η «Edison». Οι άλλοι τρεις συμμετέχοντες είναι η αζέρικη «Socar» που εμπλέκεται στην ανάπτυξη του «Shah Deniz II», η αμερικάνικη «Noble» και η ελληνική «Gastrade».
«Η δεύτερη φάση προβλέπει επικύρωση των προσφορών με τη δυνατότητα προσαρμογών. Μετά θα συνοψισθούν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης και μετά τις 15 Απριλίου θα προχωρήσει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών», είπε η Υπουργός Ενέργειας. Η φάση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του έτους ώστε να είναι σαφές ποιο μέρος του αγωγού θα πρέπει να προορίζεται για μεμονωμένους υποψηφίους. Παράλληλα, ο φορέας υλοποίησης του έργου θα πρέπει ως το τέλος Ιουνίου να καταρτίσει και να υποβάλει στην αρμόδια εθνική αρχή ένα σχέδιο σχετικά με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία χορήγησης των αδειών και την εξασφάλιση έγκαιρης πληροφόρησης του κοινού, όπως ορίζεται από την κοινοτική νομοθεσία.
Στις αρχές του καλοκαιριού, θα ξεκινήσει ένας διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή του αγωγού, του οποίου το βουλγαρικό τμήμα θα είναι 151 χιλιομέτρων, μεταξύ των σημείων Makaza και Stara Zagora, και το ελληνικό θα είναι 31 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον χρονοδιάγραμμα του έργου η κατασκευή θα πρέπει να αρχίσει τον Οκτώβριο 2016.

Διαβάστε ακόμη  ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ: Ολοκληρώθηκε η Α’ Φάση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη του Έβρου

“Πολύ σοβαρή επιθυμία για τον LNG”

Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η Βουλγαρία αποφάσισε να διερευνήσει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην κατασκευή του τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου – το λεγόμενο LNG, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Αυτό συζητήθηκε πριν από λίγο καιρό και η ιδέα έχει ήδη ωριμάσει. Έχουμε μια πολύ σοβαρή επιθυμία να συμμετάσχουμε και να συσταθεί μια ομάδα εργασίας η οποία μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να αποσαφηνίσει τις παραμέτρους του σχεδίου και τι ποσοστό μπορεί να πάρει η χώρα μας», δήλωσε η Πέτκοβα.
Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν η βουλγαρική συμμετοχή θα είναι από την «Bulgartransgaz» ή κάποιο άλλο φορέα. Η χρηματοδότηση δεν είναι ακόμη σαφής, η ομάδα εργασίας θα αναλύσει τη συνεργασία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, είπε η Υπουργός Ενέργειας.

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για εμάς, διότι έχει άμεση σχέση με την Ελληνική διασύνδεση. Τα δύο έργα είναι υποστηρίζονται αμοιβαία και η συμμετοχή μας σε αυτό το τερματικό θα επιτρέψει την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών μας σε φυσικό αέριο», δήλωσε η Πέτκοβα στο Mediapool.

Newsroom Alexpoli.gr