Πάνω από το 70% των Τούρκων που πέρασαν τις προηγούμενες ημέρες μαζικά από το τελωνείο των Κήπων είχαν για προορισμό τους την Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα, μέχρι στιγμής, παρά την ταλαιπωρία, δεν έχουν υπάρξει ακυρώσεις κρατήσεων, ωστόσο, οι ξενοδόχοι, όπως έκαναν με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, προτού ακόμη αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό το τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα, ζητούν να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα στο συνοριακό σταθμό, προτού χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία για την τουριστική ανάπτυξη του Έβρου.
Υπενθυμίζεται πως στο τελωνείο των Κήπων, από την περασμένη Παρασκευή, ως και την Κυριακή, αντί για τα 300-400 ΙΧ που περνούν καθημερινά, σε μία συνηθισμένη μέρα, έφτασαν να περνούν περίπου 2.000 αυτοκίνητα μέσα σε ένα 24ωρο και περίπου 70 με 80 λεωφορεία. Ο κίνδυνος, πλέον, αυτές οι εικόνες να λειτουργήσουν ανασταλτικά για όσους επιθυμούν να επισκεφτούν την περιοχή μας το επόμενο διάστημα, είναι ορατός, με τις ακυρώσεις κρατήσεων να είναι το απευκταίο, φυσικό ωστόσο, επακόλουθο.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων από Τούρκους τουρίστες, ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, αρκετοί ήταν εκείνοι που φτάνοντας στο τελωνείο και βλέποντας τις ουρές, αποθαρρύνθηκαν και γύρισαν πίσω.
Ο ίδιος σημειώνει πως τουλάχιστον το 70% όσων είχαν υπομονή και πέρασαν στη χώρα μας από τους Κήπους τις προηγούμενες μέρες κατέληξαν στην Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για ακόμη μία φορά, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μέριμνα για την επίλυση του προβλήματος που μπορεί να στοιχίσει ακριβά στον τουρισμό όλης της περιοχής.
«Το προσωπικό του τελωνείου, υπό τα δεδομένα αυτά, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η 4η λωρίδα για τα ΙΧ που απελευθερώθηκε πριν λίγους μήνες και πλέον χρησιμοποιείται βοήθησε, όσο μπορούσε να βοηθήσει. Ο κόσμος είναι πολύς, οι χωροταξικές δυνατότητες του τελωνείου συγκεκριμένες και οι εντολές που έχει η αστυνομία είναι πλέον να ελέγχει – και ορθώς- με λεπτομέρεια κάθε εισερχόμενο όχημα, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον καθυστέρηση», αναφέρει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η μόνη λύση είναι η λεπτομερής αναδιάταξη του τελωνείου σε πρώτη φάση και οπωσδήποτε η δημιουργία νέου συνοριακού σταθμού. Άλλωστε υπάρχει η πρόταση για κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ, ενώ υπάρχει ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για μία υποδομή που θα αποδώσει.
Πηγη: Εφημερίδα Γνώμη