Πρόσφυγες ξανά σε νησίδα του Έβρου και προφάσεις εν αμαρτίαις από την Κυβέρνηση.

Στην ίδια ακριβώς νησίδα του Έβρου, στην οποία το περασμένο καλοκαίρι, είχαν εγκλωβιστεί οι 38 πρόσφυγες που διασώθηκαν, όταν τελικά πέρασαν στην ελληνική όχθη του ποταμού – βρέθηκε εγκλωβισμένη άλλη μια ομάδα προσφύγων

Η ομάδα Alarm Phone της οργάνωσης WatchTheMed, το πρωί της Πέμπτης, ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές, δίνοντάς τους συγκεκριμένες συντεταγμένες, με το Συνοριακό Φυλάκιο Σουφλίου, να απαντά ότι θα υπάρξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Αργότερα ωστόσο το Συνοριακό Φυλάκιο Σουφλίου, ενημέρωσε το Alarm Phone, ότι δεν βρήκε κανέναν πρόσφυγα στο συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με το Alarm Phone, τις συντεταγμένες είχαν δώσει οι ίδιοι οι συγγενείς των προσφύγων, δείχνοντας στο δυτικό μέρος της γνωστής νησίδας, το οποίο η ομάδα αναφέρει ως ελληνικό (41°16’23.9″N 26°25’44.4″E”). 

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται και πάλι σε τουρκικό έδαφος ρίχνοντας το μπαλάκι της διάσωσης των προσφύγων στην άλλη πλευρά των συνόρων μας. Τον περασμένο Αύγουστο και με καθυστέρηση μερικών βδομάδων, είχε κάνει το ίδιο στην περίπτωση των 38 προσφύγων.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Η Ελληνική Αστυνομία ειδοποιήθηκε χθες (8/12/2022) τις πρώτες πρωινές ώρες από την ΜΚΟ «Watch the Med» για ύπαρξη παράνομων μεταναστών σε νησίδα του Έβρου. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού εξέτασαν τις συντεταγμένες που τους δόθηκαν. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι το σημείο δεν ανήκει στην Ελληνική επικράτεια.

Αμέσως, ενημερώθηκαν η ΜΚΟ, ο Frontex και ειδοποιήθηκαν με ΝΟΤΑΜ οι τουρκικές αρχές στο τριεθνή σταθμό του Καπετάν Αντρέεβο για την περισυλλογή των μεταναστών».

Εγείρονται ωστόσο σοβαρά ερωτηματικά, από το γεγονός ό,τι μία μέρα νωρίτερα το Συνοριακό Φυλάκιο Σουφλίου δεν ανέφερε ποτέ, ότι δεν το γεωγραφικό στίγμα των προσφύγων, δεν βρίσκεται εντός της Ελληνικής Επικράτειας, αντιθέτως μάλιστα ισχυρίστηκε ότι έψαξε στην περιοχή για τους πρόσφυγες.

Διαβάστε ακόμη  Tο ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού για τα 100 χρόνια της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης μάγεψε το φιλοθέαμον κοινό της πόλης

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η νησίδα είναι στενή και η γραμμή των ελληνοτουρκικών συνόρων δεν είναι διακριτή, καθότι δεν σημαδεύεται από κάποιο φυσικό σύνορο ή εμπόδιο και επιτρέπει στους πρόσφυγες να κινούνται ελεύθερα πάνω σ’ αυτήν, είναι ομφαλμοφανές ότι η κυβέρνηση επικαλείται ξανά προφάσεις εν αμαρτίαις, σχετικά με την εδαφική κυριότητα της νησίδας. Διότι αν προχωρήσει στην διάσωση των προσφύγων, δεν μπορεί να τους στερήσει το δικαίωμά τους, να ζητήσουν άσυλο.