Σαμοθράκη: Στα ύψη πετρέλαιο θέρμανσης και καύσιμα

Στα ύψη έχουν σκαρφαλώσει και πάλι οι τιμές των υγρών καυσίμων στη Σαμοθράκη, μετά τη σύντομη, όπως αποδείχθηκε, ανάσα από την εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου στα καύσιμα. Η κάλυψη του πλαφόν των 200.000 ευρώ, μέσα σε λίγους μήνες, από το μοναδικό πρατήριο του νησιού, έχει αφήσει «ξεκρέμαστους» τους καταναλωτές, ενώ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες, οι οποίοι δεν μπορούν ούτε να σπείρουν, μια και η τιμή και του πετρελαίου κίνησης είναι απλησίαστη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το παρατηρητήριο υγρών καυσίμων, ενώ στην Αλεξανδρούπολη η τιμή της αμόλυβδης αγγίζει και σε πολύ λίγες περιπτώσεις ξεπερνά το 1,60/λίτρο, στη Σαμοθράκη έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 1,80. Ομοίως, το πετρέλαιο κίνησης, από 1,35 περίπου στην Αλεξανδρούπολη, στο νησί αγγίζει το 1,60 ευρώ ανά λίτρο. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, ο μέσος όρος της τιμής διάθεσης στον Έβρο ήταν στις 4/12 στα 1,05, ενώ στη Σαμοθράκη, στις 29/11 στα 1,15 ευρώ.

Μιλώντας στους «Απέναντι στον Δέλτα FM»  ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος, σημείωσε πως παρά τις παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία, δεν μπορεί να υπάρξει καμία τροποποίηση στην παρούσα φάση και πως το θέμα, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, θεωρείται λήξαν.

«Το υπουργείο διερευνά την υπόθεση για να δει αν μπορεί να γίνει κάτι την επόμενη χρονιά. Για την ώρα, δεν μπορεί να υπάρξει κάποια τροποποίηση. Νομίζω πως ο νόμος αυτός ήταν νόμος του ποδαριού. Μία «πατάτα» για να το πω λαϊκά κι ας μου συγχωρεθεί η έκφραση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έθεσε και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από αυτή την κατάσταση. «Με το πετρέλαιο στα ύψη, οι αγρότες έχουν μείνει ξεκρέμαστοι. Δεν μπορούν ούτε να σπείρουν με αυτές τις τιμές. Δυστυχώς, υπήρξε προχειρότητα, δεν έπρεπε να είχαμε εμείς τέτοιο πλαφόν, έγινε λάθος στην περίπτωσή μας. Ελπίζουμε να επανεξεταστεί το  θέμα κι από το 2020 να υπάρξει καλύτερη πρόβλεψη».