Σε αυξημένη επαγρύπνηση οι υπηρεσίες Κτηνιατρικής ΑΜΘ από το κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης

Σε αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση είναι οι υπηρεσίες της Κτηνιατρικής της ΑΜ-Θ, μετά το κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης που εντοπίσθηκε σε μονάδα εκτροφής στο Παγονέρι Δράμας, όπου θανατώθηκαν 174 ζώα

Σύμφωνα με τον Δ/ντη της Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ, Νίκο Φωτεινιά, όλες οι περιοχές στα σύνορα σε απόσταση περίπου 10 χλμ, ισχύει μια ζώνη επιτήρησης, όπου θα μπορούν να προσέρχονται πολίτες που διατηρούν οικόσιτους χοίρους, οι οποίοι θα θανατώνονται, ωστόσο θα μπορούν να αποζημιώνονται, βάσει ενός προγράμματος που τρέχει, με την προϋπόθεση να μην επαναλάβουν την εκτροφή χοίρων.

Αυτή η ενέργεια έχει ως στόχο να προστατευθούν οι συστηματικές εκτροφές Χοιρότροφων, καθώς θεωρείται πως υπάρχει στην άγρια πανίδα η νόσηση, όπως και στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη  Στα…μετόπισθεν της σύγκρουσης κυβέρνησης – αγροτών ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης

Ωστόσο, η προσοχή εστιάζεται στις συστηματικές εκτροφές, τηρώντας τα μέτρα βιοσαφάλειας και ελέγχοντας τις διακινήσεις των ζώων και με ένταση του κυνηγιού του άγριου χοίρου στις εν λόγω περιοχές «Αν καταγραφεί κρούσμα σε κάποια οικόσιτη μονάδα, τα ζώα θανατώνονται. Παράλληλα επηρεάζεται και η συστηματική χοιροτροφία σε απόσταση 10 χλμ, με την απειλή να οδηγήσει σε θανάτωση τα ζώα του», τόνισε ο Φωτεινιάς.

Πηγή: ΕΡΤ – Κομοτηνής