Σε απεργιακό κλοιό ολόκληρη η χώρα για το έγκλημα στα Τέμπη

Η λαϊκή οργή για το έγκλημα στα Τέμπη κλιμακώνεται και εκφράζεται την Τετάρτη 8 Μαρτίου με πανεθνική 24ωρη απεργία στο Δημόσιο, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στάσεις εργασίας σε άλλους κλάδους, και με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και σε άλλες πόλεις. Κοινό αίτημα όλων η ασφάλεια στις συγκοινωνίες

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη Πανελλαδική Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία, «για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών».

Με αίτημα «σύγχρονες ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές για το λαό» το ΠΑΜΕ καλεί στη συγκέντρωση, διαμηνύοντας: «Το αίτημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί».

Στο κάλεσμά του το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Έβρου σημειώνει:

Την τελευταία δωδεκαετία βιώνουμε απ’ όλες τις κυβερνήσεις την ολοκλήρωση της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, την εξαφάνιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα από εργαζόμενους φέρνοντας στα όριά τους όσους δουλεύουν, τα χιλιάδες οργανικά κενά σύμφωνα με τα οργανογράμματα που οι κυβερνήσεις έχουν υπογράψει, την εκ περιτροπής εργασία και τη μερική απασχόληση, τη δραματική μείωση στις αποδοχές μας, την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών, την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας σε σημείο να γίνονται οι συνθήκες επικίνδυνες για εργαζόμενους και πολίτες, την εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους, γιατί όλες οι κυβερνήσεις έβαζαν και βάζουν πρώτα απ’ όλα το χρήμα και το κέρδος του κεφαλαίου αδιαφορώντας για τον άνθρωπο και για τις υπηρεσίες που παρέχονται.

Δυστυχώς οι κυβερνήσεις μαζί με τις αυτοδιοικήσεις Α΄ και Β΄ βαθμού κωφεύουν εγκληματικά όταν κάθε φορά οι «κακοί» στα μάτια τους συνδικαλιστές καυτηριάζουμε όλα τα παραπάνω και τονίζουμε την αναγκαιότητα των μέτρων και των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν. Επίσης εμπαίζουν και παραπλανούν συνειδητά την ελληνική κοινωνία ότι όλα «βαίνουν καλώς» και ότι για όλα φταίνε οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους.

Ότι έγινε στα Τέμπη το βράδυ της περασμένης Τρίτης ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που ξεπούλησαν και ιδιωτικοποίησαν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και μεταφορές της χώρας μας. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των κυβερνήσεων που άφησαν το σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών. Οι ευθύνες δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού, ούτε κρύβονται πίσω από κροκοδείλια δάκρυα και διαγγέλματα.

Κυβερνήσεις – Ηellenic Τrain – ΟΣΕ, που είναι οι βασικοί εγκληματικοί κλειδούχοι, επιχειρούν να σβήσουν τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν για την υποχρηματοδότηση, την «απελευθέρωση» και την κατάτμηση του σιδηροδρομικού έργου και την αντιμετώπιση της ανθρώπινης ζωής ως κόστος.

Πρέπει να γίνει σύγκρουση τρένων ή να σκοτωθεί ένα παιδί σε σχολείο ή να γίνει ένα πολύνεκρο ατύχημα στο δρόμο ή να σκοτωθούν εργαζόμενοι σε ώρα υπηρεσίας για να ταραχτεί για λίγες μέρες η κοινωνία και να αποδώσει ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους που είναι όλοι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή μας. Το πλέον δυσάρεστο όμως είναι, όταν καταλαγιάζει ένα τέτοιο συμβάν στη συνείδηση των ανθρώπων, και τότε ως «διά μαγείας» επιστρέφουμε στην καθημερινότητα του κοινωνικού αυτοματισμού που πολύ εύκολα καλλιεργούν ελέγχοντας τη μεγαλύτερη μερίδα των Μ.Μ.Ε.

Την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και των ψηφιακών εφαρμογών, αποτελεί πρόκληση για όλους τους κατοίκους της χώρας και ιδιαίτερα για τους κατοίκους του Έβρου να υφίστανται τις συνέπειες της εγκατάλειψης του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου και τις ελλείψεις σε αναγκαία έργα υποδομής και ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του Έβρου βιώνουν την υποβάθμιση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Ορμενίου – Αλεξανδρούπολης καθώς και σύγχρονων – ασφαλών προδιαγραφών διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Απέναντι στις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για κάθε υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου και του εργασιακού μας βίου, οφείλουμε να είμαστε άγρυπνοι και να μην επιτρέψουμε όλοι μαζί οι πολίτες, όλοι μαζί οι εργαζόμενοι ούτε να ξεχαστούν τέτοια τραγικά γεγονότα ούτε να τους χαρίσουμε άλλο πια τις ζωές μας.

Εμείς θα διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για μας και για τα παιδιά μας. Γι’ αυτό διεκδικούμε και απαιτούμε:

 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών – φορέων και δημόσιων αγαθών.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά σύμφωνα με τα οργανογράμματα που υπάρχουν στο Δημόσιο.
 • Αύξηση των δαπανών για να βελτιωθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί των εργαζομένων σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας που οι κυβερνήσεις έχουν ορίσει.
 • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Εργαζόμενους στις μαζικές μεταφορές και παντού με σταθερή δουλειά και σύγχρονα δικαιώματα.
 • Άμεσα μέτρα για το εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές.

Στον αγώνα αυτό δεν πρέπει να είμαστε μόνοι μας οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στον αγώνα αυτό απέναντι σ’ αυτή την πολιτική που μας βλέπει ως νούμερα και αριθμούς και όχι ως ανθρώπους, ως οικογένειες, ως παιδιά, ως εργαζόμενους, ως τρίτη ηλικία πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία καλούμε και όλους τους εργαζόμενους από κάθε επαγγελματικό χώρο και όλους τους συνταξιούχους και όλους τους νέους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας.

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ!
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΩΝΗ,
ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΌ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΚΑΛΥΦΘΕΙ!

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 Μαρτίου 2023 Όλοι μαζί στην απεργιακή συγκέντρωση του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Έβρου

 • Αλεξανδρούπολη: Στις 12:00 μπροστά στο Δημαρχείο.
 • Ορεστιάδα: Στις 11:00 στην κεντρική πλατεία.

Σε ανακοίνωσή τους εργατικά σωματεία της Αλεξανδρούπολης αναφέρουν:

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΚΑΛΥΦΘΕΙ
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΩΝΗ!

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 12:00 μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Χρέος όλων μας προς στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, των νέων παιδιών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους, είναι να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα!

Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι! Η σύγκρουση στα Τέμπη δεν είναι ατύχημα, ούτε δυστύχημα… Είναι έγκλημα όλων των κυβερνήσεων και της Hellenic Train.

Οι προειδοποιήσεις των συνδικάτων των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο, που έδειχναν και πριν ότι βαδίζουμε με μαθηματική ακρίβεια σε τραγωδία, γίνεται μεθοδευμένη προσπάθεια να υποβαθμιστούν πίσω από το «ανθρώπινο λάθος για να κουκουλωθούν οι πραγματικές ευθύνες.

Δεν πρέπει να πνίξουμε την οργή που νιώθουμε! Ο μόνος τρόπος για να μην επαναληφθεί το έγκλημα είναι παλέψουμε για να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του σιδηρόδρομου, των χώρων δουλειάς, εκπαίδευσης και κατοικίας. Να μην επιτρέψουμε να ξανακουστούν οι λέξεις κόστος – κέρδος όταν μιλάμε για την ασφάλεια του λαού.

Αποτελεί πρόκληση προς τους κατοίκους του Έβρου, οι οποίοι τόσα χρόνια βιώνουν τις συνέπειες τις εγκατάλειψης του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου και τις ελλείψεις σε αναγκαία έργα υποδομής και ασφάλειας, το ελληνικό κράτος να δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για τη σιδηροδρομική Εγνατία οδό και τη νέα Περιφερειακή της πόλης της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεταφορά αμερικανοΝΑΤΟϊκού πολεμικού υλικού και εμπορευμάτων των επιχειρηματικών ομίλων.

Τώρα δε χωρά κανένας εφησυχασμός! Ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μεγάλος!

Όχι μόνο οι υποδομές της περιοχής (λιμάνι, σιδηρόδρομος, οδικό δίκτυο) έχουν μετατραπεί σε στόχο αντιποίνων λόγω της χρήσης τους για μεταφορά αυτών των υλικών, αλλά τίθεται και ζήτημα άμεσου κινδύνου για το λαό και το φυσικό περιβάλλον κατά τη φορτοεκφόρτωση αυτών των επικινδύνων πολεμικών υλικών και την κίνηση βαρέων οχημάτων. Δεν είναι πολύς καιρός που πέρασε από τον εκτροχιασμό βαγονιών με πολεμικό υλικό στο σταθμό της Αλεξανδρούπολης.

Να βάλουμε τώρα τελεία στα εγκλήματα που γίνονται για τα κέρδη των λίγων.

Όχι άλλο έγκλημα! Δεν είναι ώρα για σιωπή αλλά για δυνατή φωνή!

 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
 • ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΘΡΑΚΗΣ
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΕΒΡΟΥ
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (μέλος ΟΓΕ)