Σε οικονομικό αδιέξοδο οι ΔΕΥΑ λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα. Το ρεύμα απειλεί το νερό!

Το τελευταίο διάστημα και λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.)  που παρέχουν καθαρό και υγιεινό νερό σε 5 εκ. πολίτες της χώρας μας, βρίσκονται κάτω από μεγάλη οικονομική πίεση. Η παραγωγή πόσιμου νερού και η επεξεργασία λυμάτων που είναι οι κύριες δραστηριότητες των ΔΕΥΑ είναι πολύ ενεργοβόρες δραστηριότητες, και για τον λόγο αυτό το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων  από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα έχει διπλασιασθεί και δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο.

Τα οριζόντια μέτρα και οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί δεν επαρκούν και δεν έχουν αναδρομικότητα για τις Δ.Ε.Υ.Α. και γι΄αυτό  οι περισσότερες ΔΕΥΑ κινδυνεύουν να «πνιγούν» στα χρέη με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της χώρας μας. 

Όμως, οι ΔΕΥΑ είναι επιχειρήσεις με κοινωνικό πρόσημο, μη κερδοσκοπικές, ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες, λειτουργούν ανταποδοτικά και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές τους και ιδίως τις πιο ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.),  ο θεσμικός εκπρόσωπος των Δ.Ε.Υ.Α. ζητά από το 2020 την μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από 13% στο 6% θεωρώντας ότι ειδικά στην παρούσα φάση θα έδινε μεγάλη ανάσα στους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. 

Διαβάστε ακόμη  Κυριάκος Αργυρόπουλος: Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Μετά από πρωτοβουλία της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας θα συγκεντρωθούν τη Δευτέρα 16 Μαϊου στην Μεγάλη Λέσχη εκπρόσωποι των Δ.Ε.Υ.Α. με την παρουσία του Προέδρου της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Γιώργη Μαρινάκη, Δημάρχου Ρεθύμνης, για να συζητήσουν το ζήτημα του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. και να προτείνουν λύσεις για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η πρόσβαση των πολιτών της χώρας μας σε ποιοτικό και προσιτό νερό. Οι Δ.Ε.Υ.Α. θεωρούν  ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν από την Πολιτεία πρωτοβουλίες οι οποίες θα ενισχύσουν τις Δ.Ε.Υ.Α. που επλήγησαν οικονομικά από τις επιβαρύνσεις λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και θα τις διευκολύνουν στην κατεύθυνση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να καλύπτουν το κόστος της παραγωγής πόσιμου νερού και επεξεργασίας λυμάτων.

Μετά την λήξη της συνάντησης, στις 12.30 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων.

Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.