«Σφαγή» στo δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης για το Σφαγείο Φερών

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η 7η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την «Έγκριση Τευχών Δημοπράτησης και τρόπου εκτέλεσης για την υλοποίηση του έργου ‘Εγκατάσταση Δημοτικού Σφαγείου στις Φέρες’». Εισηγητής του θέματος ήταν ο δήμαρχος της πόλης, Ευάγγελος Λαμπάκης, ενώ πέρα από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις Φέρες, που ήρθαν με σκοπό να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις αναφορικά με το σφαγείο.

Ξεκινώντας, ο κ. Λαμπάκης απαρίθμησε τα προηγούμενα έργα που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή στην περιοχή των Φερών, όπως είναι η δημιουργία περιφερειακού ιατρείου και πυροσβεστικού κλιμακίου, η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, η κατασκευή των παραδρόμων της κεντρικής οδού, το ξεκίνημα της κατασκευής του Λυκείου Φερών, καθώς και νέες ασφαλτοστρώσεις 100 χιλιάδων τετρ. μέτρων με προϋπολογισμό 600 χιλιάδες ευρώ που θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικά με το Σφαγείο Φερών

«Αυτά τα τελευταία 2 χρόνια δε μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό – όχι μόνο εμείς, όμως: Δεν έγινε κανένα έργο και κανένας διαγωνισμός στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια και 4 μήνες, γιατί μεσολάβησε η τροποποίηση του νόμου για τις μελέτες και κατασκευές» δήλωσε αναφορικά με την καθυστέρηση της δημοπράτησης του σφαγείου ο κ. Λαμπάκης, εξηγώντας ότι μετέφερε απλώς αυτά που του έλεγαν από το Υπουργείο. «Θέλετε να με καταδικάσετε για αυτό που μου έλεγαν στο Υπουργείο ή να μη σας λέω κανένα απολύτως νέο;» ρώτησε τον δημοτικό σύμβουλο προερχόμενο από τη Δημοτική Ενότητα Φερών, Μάριο Γουδουλάκη, ο οποίος κατηγόρησε το δήμαρχο πως έλεγε ψέματα και δεν αποκάλυπτε την πραγματικότητα για την καθυστέρηση των τελών δημοπράτησης. Ο δήμαρχος επέμεινε πως για 14 μήνες το Υπουργείο του έλεγε πως η δημοπρασία του έργου θα ξεκινούσε εντός του επόμενου μήνα, είδηση την οποία ο ίδιος απλώς μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο και την κοινότητα της Αλεξανδρούπολης. «Ό,τι μου έλεγαν οι μηχανικοί μου, η Επιτροπή και το Υπουργείο, αυτά έλεγα και εγώ» δήλωσε αγανακτισμένος.

Το έργο ξεκίνησε το 2013

Να θυμίσουμε ότι το έργο αναμενόταν να ξεκινήσει το 2013 από το δήμο Αλεξανδρούπολης, που προχώρησε σε δανειακή σύμβαση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 2.900.000 ευρώ. Ο δήμος άρχισε το σχεδιασμό το 2011, με την πρόθεση εξαγοράς του εργοστασίου της πρώην αλλαντοβιομηχανίας ΘΡΑΚΗ, συμπεριλαμβανομένου του σφαγείου.

«Πλέον, το σφαγείο είναι θέμα χρόνου να κατασκευαστεί. Σκοπός τώρα είναι να βρούμε τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας του, ώστε να αναδείξουμε την κτηνοτροφία στις Φέρες» δήλωσε
στη συνέλευση ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, γνωστοποιώντας πως συζητήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του κτηρίου θα ξεκινήσουν άμεσα.

Η αντιλογία

Για απολογισμό της δημοτικής αρχής σχετικά με τα έργα στις Φέρες, και όχι εστίαση στο κυρίως θέμα του σφαγείου, κατηγόρησε το δήμαρχο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Απόστολος Φωτιάδης: «Ήταν ένας απολογισμός για εσάς, σε εμάς όμως ακούστηκε σαν απολογία – είναι πάντως η πιο πειστική σας μέχρι τώρα» επεσήμανε. Παράλληλα, άσκησε κριτική για την πολυετή καθυστέρηση, εκφράζοντας την έντονη δυσανασχέτηση των κατοίκων των Φερών.

Στο σημείο αυτό, οι τόνοι ανέβηκαν σε τέτοιο σημείο, που παρ’ όλες τις προσπάθειες του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνου Γκοτσίδη, να τηρήσει τάξη, αυτός αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση για 15 λεπτά. Όταν η συνεδρίαση ξεκίνησε ξανά, ο κ. Γκοτσίδης προειδοποίησε ότι «όποιος διακόψει στη συνέχεια, θα αποβληθεί προσωπικά από την αίθουσα με τη συνοδεία αστυνομικών οργάνων».

«Δε θα σας πιστεύει πια κανένας σε αυτό το Δήμο»

Ο επικεφαλής της ΑΝΑ.Σ.Α και υποψήφιος Δήμαρχος, Παύλος Μιχαηλίδης, επικαλούμενος προηγούμενη δήλωση του δημάρχου πως «η παραπληροφόρηση είναι εθνικό σπορ», ρώτησε τον κ. Λαμπάκη: «ποιος έχει την ευθύνη για την παραπληροφόρηση, ο εκπρόσωπος ενός δημοτικού φορέα, ένας δημοτικός σύμβουλος, κάποιος που συζητά σε ένα καφενείο, ή ο ίδιος ο δήμαρχος; Δε μπορείτε να κάνετε έτσι δηλώσεις για τόσο συγκεκριμένες ημερομηνίες».

Έντονη κριτική στις αποφάσεις του κ. Λαμπάκη άσκησε και ο σύμβουλος Γιάννης Καρυπίδης, λέγοντας πως περίμενε και ένα «συγγνώμη» στις δηλώσεις του δημάρχου για την πολυετή καθυστέρηση.

Με τη σειρά του, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Αδέσμευτης Νέας Αυτοδιοίκησης και υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Μυτιληνός, μίλησε για λάθος χειρισμό του κ. Λαμπάκη σχετικά με το ζήτημα του σφαγείου, λέγοντας ότι δεν έπρεπε να το «πάρει όλο πάνω του».

«Μας έκοψαν το δάνειο για 6 μήνες»

Προς υπεράσπιση των ενεργειών του κ. Λαμπάκη, ο Αντιδήμαρχος Φερών, Νικόλαος Γκότσης, δήλωσε: «Όταν είδαμε το χώρο που μας παραχωρούσαν, όλα ήταν εντελώς ξηλωμένα. Μάλιστα, το οικόπεδο δεν ανήκε καν σε εμάς. Πρέπει να σας πω πως μας έκοψαν το δάνειο των 2.9 εκατ. ευρώ για 6 μήνες, εξαιτίας των capital control, και ο κ. Λαμπάκης ήταν αυτός που τους έπεισε ότι πρόκειται για αναπτυξιακό έργο ώστε να μπορέσουμε να το συνεχίσουμε».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Κουκουράβας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θέμα τώρα είναι η λειτουργία και η συντήρηση του σφαγείου». Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι από τις 18 Απριλίου θα μπορέσει να πει προσωπικά πότε θα υπάρξει ανάδοχος εταιρεία για να αναλάβει το έργο. «Αν δεν υπάρχουν ενστάσεις, το καλοκαίρι θα βρεθεί αρμόδιος εργολάβος» κατέληξε.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο κ. Λαμπάκης χαρακτήρισε τα όσα άκουσε ως την επιτομή του θράσους και της αχαριστίας. «Αυτό το σφαγείο έχει το αίμα μου» τόνισε και έφυγε από την αίθουσα πριν λυθεί καν η συνεδρίαση.

Οι προδιαγραφές του σφαγείου

Το κτήριο θα καλύπτει 29.59 στρέμματα εδάφους, και θα διαθέτει 2 γραμμές σφαγής, 1 βοδινών και 1 χοιρινών και αιγοπροβάτων. Η προβλεπόμενη κατ’ έτος «συγκομιδή» ανέρχεται στα 6.400 χοιρινά κεφάλια, 3.400 βοδινά κεφάλια, και 36.733 κεφάλια αιγοπροβάτων. Το κυρίως κτήριο θα είναι υπερυψωμένο κατά 1.20 μέτρα, προς τη διευκόλυνση της φορτοεκφόρτωσης από τα κτηνοτροφικά και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, θα διαθέτει στάβλους για τα ζώα, εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, χώρους προσωπικού και χώρους υγιεινής.