Ο Παναγιώτης Μπίκος υποψήφιος με την παράταξη Δήμος Για Όλους – Πρώτα Εσύ, απαντά σε ερωτήσεις του alexpoli.gr

Ο Παναγιώτης Μπίκος γεννήθηκε στο Σουφλί . Είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός με εξειδικευμένες γνώσεις στην Παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Βαλκανίων. Είναι πτυχιούχος της Σερβοκροατικής γλώσσας και γνώστης της Αγγλικής γλώσσας. Είναι Αντιπρόεδρος της ΕΠΟΦΕ και διετέλεσε Πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσάνων Νομού Έβρου. Ίδρυσε και είναι Πρόεδρος του Δημιουργικού Πολιτιστικού Κέντρου Θράκης “ΦΩΣ & ΠΝΕΥΜΑ”. Ο Π. Μπίκος είναι υποψήφιος με την παράταξη Δήμος για Όλους – Πρώτα Εσύ του Γιάννη Ζαμπούκη και απαντά σε ερωτήσεις του alexpoli.gr.

-Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τα κοινά;

-Η αλήθεια είναι πως ανέκαθεν, θεωρούσα την ιδέα της ενασχόλησης μου με τα κοινά, ως βασικό φορέα ενθουσιασμού. Ένα λόγο ύπαρξης, που ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια του δικού μου μικρόκοσμου. Μια ευκαιρία να προσφέρω στο ΕΜΕΙΣ. Είναι πολύ ωραία η αίσθηση ότι παίρνεις το «νήμα» για να το προχωρήσεις πιο πέρα και κάποια στιγμή να το παραδώσεις στους επόμενους. Η αίσθηση ότι αφήνεις το δικό σου αποτύπωμα στην πόλη που ζεις και εργάζεσαι.

-Γιατί επέλεξες το συνδυασμό του Γιάννη Ζαμπούκη;

-Με τον κ. Γιάννη Ζαμπούκη γνωριζόμαστε από παλιά. Θαύμαζα πάντα τον τρόπο με τον οποίο ακούει και συζητά τα προβλήματα της καθημερινότητας. Και αυτό το κάνει, όχι πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά με φορείς, συλλογικότητες και πολίτες. Η προσωπικότητά του, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ήρεμη δύναμη». Είναι αυτό που βγάζει προς τα έξω. Ταυτόχρονα, με τον κ. Γιάννη Ζαμπούκη έχουμε κάτι κοινό. Νομίζω ότι εκπέμπουμε με έναν κοινό κώδικα, σχετικά με τον τρόπο που συλλαμβάνουμε τα πράγματα. Δε φοβάται να προσεγγίζει την καθημερινότητα με διαφορετική προχωρημένη ματιά από την συνηθισμένη και να αναζητά ιδανικούς τρόπους για την βελτίωση της. Γι’αυτό επέλεξα να συμμετέχω στην παράταξη «Δήμος για Όλους- Πρώτα Εσύ». Με την έννοια ότι δηλώνω την παρουσία μου, μαζί με μια νέα ομάδα ανθρώπων, που διαθέτουν υψηλό συγκριτικό πλεονέκτημα. Άνθρωποι ειλικρινείς με πολλή όρεξη για δουλειά.

-Γιατί έφυγες από το συνδυασμό του κ.Λαμπάκη;

Η συμμετοχή μου στην παράταξη του κ.Δημάρχου, κατέληξε να έχει συμβολικό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα. Και αυτό όχι από δική μου υπαιτιότητα. Στην πορεία λοιπόν, διαπίστωσα ότι αν ήθελα να προσφέρω στα κοινά, θα έπρεπε να αλλάξω ρότα. Νομίζω πως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αλλάζει. Ακριβώς, για να μείνει πιστός στον εαυτό του και στα πιστεύω του. Για εμένα προσωπικά, η αξία της προσφοράς κρύβεται στη συλλογικότητα!

-Ποια θεωρείς ότι είναι τα 3 σημαντικότερα προβλήματα της Αλεξανδρούπολης;

Ο απολίτιστος πολιτισμός της καθημερινότητας. Νομίζω πως αυτός ο τίτλος συμπεριλαμβάνει όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας, που μάταια τόσα χρόνια αναζητούν λύσεις: η έλλειψη στάθμευσης αυτοκινήτων ή μηχανών, τα σπασμένα πλακάκια, τα μη συντηρημένα σχολεία, η έλλειψη πάρκων και πρασίνου, τα εγκαταλειμμένα αδέσποτα ζώα, οι υπερυψωμένες ή ακόμα και ανύπαρκτες ράμπες, οι βρώμικοι κάδοι, η έλλειψη απορριμματοφόρων, οι απεριποίητες παραλίες, τα μουτζουρωμένα μάρμαρα, η έλλειψη οργανωμένων χώρων πολιτισμού, οι απαξιωμένοι οικισμοί… και τόσα άλλα, που φοβάμαι πως δεν απαριθμούνται σε μια μόνο συνέντευξη. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, πολλά πράγματα μπορείς να τα αλλάξεις, αλλά το να αλλάξεις τις νοοτροπίες των ανθρώπων είναι το δυσκολότερο.

Διαβάστε ακόμη  100 δέντρα (ως τώρα) κομμένα για την…«Αστική αναζωογόνηση» της Αλεξανδρούπολης

-Αν εκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος ποιος θα είναι ο πρώτος στόχος που θα θέσεις;

Ένας από τους σημαντικότερους πόλους ανάπτυξης του Δήμου, είναι το παραλιακό μέτωπο σε συνδυασμό με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Θα πρέπει να συμπεριλάβουμε όλα τα έργα στο συνολικό σχεδιασμό της πόλης, ώστε να προσαρμόσουμε όλα τα ζωτικά σημεία ανάπτυξης του Δήμου, γύρω από τον λιμένα. Επίσης, η σχέση της Δημότισσας και του Δημότη με τη θάλασσα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Θέλουμε να βλέπουμε θάλασσα, θέλουμε να τη ζούμε!

-Πως φαντάζεσαι την Αλεξανδρούπολη της επόμενης δεκαετίας;

-Το πλεονέκτημα της Αλεξανδρούπολης, είναι η θέση της στο χάρτη. Από την κυβέρνηση, έχει χαρακτηριστεί διαμετακομιστικό κέντρο και ενεργειακός κόμβος. Εάν, λοιπόν, αναπτυχθεί ένα συνολικό οικοσύστημα υποδομών, δηλαδή εάν αναπτυχθεί η παραγωγική δυναμικότητα του λιμένα, του αεροδρομίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, εάν βελτιωθεί το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, εάν επεκταθούν οι περιφερειακές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, τότε και μόνο τότε, η Αλεξανδρούπολη θα μετασχηματιστεί σε πόλη -πύλη υπηρεσιών και υποδομών προστιθέμενης αξίας. Γι’αυτόν το λόγο, οι εκλογές του Μαΐου είναι άκρως σημαντικές για το μέλλον μας. Θα πρέπει όλοι μας, με μεγάλη αίσθηση ευθύνης, να επιλέξουμε, αυτούς που μπορούν να δώσουν σάρκα, στα παραπάνω Εάν. Να αποτυπώσουν την υλοποίηση και προώθηση όλων των παραπάνω έργων στο σχεδιασμό τους. Μόνο έτσι, θα γίνουν τα Εάν, ευκαιρίες ανάπτυξης.

-Αν εκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος ποιος θα είναι ο τομέας που θεωρείς ότι μπορείς να βοηθήσεις περισσότερο;

-Νομίζω ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι. Ένας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει καλύτερα, σε θέματα που ο ίδιος έχει βιώσει ή έχει σπουδάσει. Οι σπουδές μου στην Αρχιτεκτονική και η πολυετής εμπειρία μου στο χώρο, ως ιδιώτης Αρχιτέκτων- Μηχανικός, νομίζω ότι καθορίζουν και τον τομέα που μπορώ να βοηθήσω.

-Θα θέλαμε να μας πείς με μερικές μόνο λέξεις τα βασικά προτερήματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αυτά στα οποία η παράταξή σας θα δώσει προτεραιότητα ώστε να αξιοποιηθούν;

Ο τόπος μας έχει φυσικές ομορφιές. Αυτές ακριβώς τις ομορφιές θα πρέπει να τις αναδείξουμε καθιστώντας τες κίνητρα για εναλλακτικό τουρισμό. Ο γαστρονομικός και ο οινοτουρισμός είναι το πλέον πρόσφορο τουριστικό προϊόν. Διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών και παραδοσιακών συνταγών. Άλλος ένας τουρισμός είναι ο ιαματικός. Γνωστός στα Λουτρά από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο θρησκευτικός τουρισμός θα έχει θετικά αποτελέσματα για περιοχές, όπως οι Φέρες και η Μάκρη. Βέβαια, δε μπορώ να μην αναφέρω και τον τουρισμό άγριας φύσης για το Δέλτα του Έβρου, τον αγροτουρισμό για τους οικισμούς ή τον πολιτιστικό τουρισμό για το σύνολο του Δήμου. Όλες οι παραπάνω μορφές, συμπληρώνουν τον παραθαλάσσιο μαζικό τουρισμό, και συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας. Ο Δήμος πρέπει να είναι παρόν. Να διευκολύνει, με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, όλες τις εξειδικευμένες υποδομές, που είναι απαραίτητες για να αναπτυχθεί η τουριστικής μας βιομηχανία.