Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Οι απόδημοι αμφισβητούν τόσο την επιστολική ψήφο όσο και τις εκλογές εν γένει

Προφανής ο συντονισμός του ΥΠΕΣ με τη ΝΔ – Κάποιος μπορεί να προσθέτει σταυρούς ή και ψήφους – «Δεν υπάρχουν ούτε προσχήματα και μας βρίζουν κι όλας»

Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών στο σκάνδαλο Ασημακοπούλου και την παραίτηση του Γενικού γραμματέα Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μιλώντας στο Kontra ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Άικαν της Νέας Υόρκης Πουλίκος Πουλικάκος.

«Έλαβα τα δύο email το ένα αμέσως μετά από το άλλο, όπως και χιλιάδες άλλοι σε όλο τον κόσμο … 1η Μαρτίου, στις 2 τη νύχτα εδώ και μετά στις 3 τη νύχτα, πρώτα το email από το υπουργείο Εσωτερικών για να υποβάλλουμε για επιστολική ψήφο και μία ώρα μετά της καμπάνιας της κας Ασημακοπούλου … Είχα γραφτεί κι εγώ τέλος του 2022 για να ψηφίσω το 2023, είμαι μία τυπική περίπτωση … δεν έχω καμία σχέση ούτε με τη ΝΔ ούτε με την κα Ασημακοπούλου», είπε ο κ. Πουλικάκος.

«Όλοι παίρνουμε spam, από διάφορες πλευρές, αλλά εδώ υπάρχει ένα θέμα. Ο χρονισμός, η σύνδεση των δύο email, δείχνει συντονισμό. Κάποιος χρησιμοποιεί τον μηχανισμό των εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών για καμπάνια. Για μένα είναι ισοδύναμο με το να πάει κανείς σε αστυνομικό τμήμα να βγάλει διαβατήριο ή ταυτότητα και χαμογελαστά ο αστυνομικός να του δώσει μαζί και το φυλλάδιο ενός πολιτευτή … και μετά να μάθει ότι άλλοι 20.000-30.000 την ίδια ημέρα είχαν την ίδια εμπειρία σε όλα τα ΑΤ της χώρας … είναι πολύ σοβαρό πολιτικό και ηθικό πρόβλημα πέρα από τη διαρροή των δεδομένων», συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «Οι απαντήσεις, οι εξηγήσεις που ακούστηκαν ήταν χειρότερες».

Ο κ. Πουλικάκος τόνισε ότι «όλη αυτή η διαδικασία προφανώς μου δημιουργεί αμφιβολίες για το αν το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να διαφυλάξει οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, γενικώς, εφόσον είναι προφανές ότι εδώ υπάρχει συντονισμός με κάποιο κόμμα για να χρησιμοποιείται ο εκλογικός μηχανισμός. Ο εκλογικός κατάλογος είναι μέρος του μηχανισμού διενέργειας των εκλογών. Οπότε φυσικά υπάρχει αμφιβολία και για την επιστολική ψήφο και για τις εκλογές εν γένει. Φανταστείτε κάποιος να προσθέτει κάποιες ψήφους ή κάποιους σταυρούς σε υποψήφιο της αρεσκείας του, επειδή έτυχε να βρίσκεται μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών, να μπορεί να “γράφει” στα εκλογικά αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν υπάρχει συντονισμός, αν το email στάλθηκε από το ίδιο πρόσωπο, ή σε κάποια συνεννόηση. Αλλά εδώ υπάρχει καθαρά κάποιος συντονισμός κάποιου κόμματος με το κράτος».

Διαβάστε ακόμη  Εμπαιγμός δίχως τέλος από τη ΝΔ για «ΕΚΑΒ Σαμοθράκης» και πλωτό ασθενοφόρο

Επιβεβαίωσε επίσης ότι κινείται και αυτός νομικά. «Μίλησα με δικηγόρο, θα προχωρήσω σε εξώδικο στην κα Ασημακοπούλου να εξηγήσει πού βρήκε το email και κατά του υπουργείου Εσωτερικών, σε νομικές ενέργειες». 

Επανέλαβε ωστόσο ότι είναι «πολύ περισσότερο ενοχλημένος από το πολιτικό ζήτημα, από τις απαντήσεις την επόμενη ημέρα, ξεκινώντας από την κα Ασημακοπούλου, την κα Κεραμέως … σχεδόν μας βρίζουν που αντιδρούμε, ή μας υποτιμούν. Ο κ. Γεωργιάδης, τα ίδια. Όλοι έχουμε λάβει spam email, αλλά όχι από αστυνομικό ή δικαστή, ή τον πρόξενο, από κρατικό αξιωματούχο. Αυτό είναι που ενοχλεί, όχι ότι πήραμε spam email».

«Κατ’ αρχάς, το λάθος δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. Εδώ υπάρχει ποινική ευθύνη», σημείωσε επίσης. «Αν κάποιος μπορεί να το κάνει αυτό και τελικά απλώς “αποπέμφθηκε”, δεν ξέρω σε ποια θέση ήταν ένας γενικός γραμματέας που είδα, πού είναι η πραγματική τιμωρία; Αύριο, κάποιος χρησιμοποιεί την θέση του μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών προς όφελος κάποιου κόμματος. Αυτό είναι ανήκουστο, να περνάει έτσι. Μπορεί να προσθέτει σταυρούς σε κάποιον, ψήφους σε κάποιον άλλον. Και μετά να λέμε “αποπέμφθηκε”, την επόμενη χρονιά, αν αποκαλυφθεί».

«Θα ψηφίσω, αλλά υπάρχει εδώ θέμα σοβαρό, δεν μπορεί να μένει έτσι. Υπάρχει θέμα γενικότερο, αξιοπιστίας του κράτους, δεν είναι απλό. Όλοι το ξέρουμε, η Δικαιοσύνη, το κράτος, μπορεί να κλίνουν προς την μία ή την άλλη πλευρά. Πάντοτε η κυβέρνηση προσπαθεί με κάποιους τρόπους εμμέσως, αλλά υπάρχουν προσχήματα. Εδώ, δεν υπάρχουν προσχήματα. Και μας βρίζουν κι όλας. Αυτό είναι το εξοργιστικό», κατέληξε ο κ. Πουλικάκος.

Πηγή: avgi.gr