Στα σκαριά η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, φόβοι για μυρωδιά «κλούβιου αυγού» !

Ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα και ακριβά έργα του Ερντογάν ξεκινά μέσα στους επόμενους μήνες, στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για την κατασκευή της διώρυγας 45 χιλιομέτρων, που ξεκινά μέσα στο 2019, όπως ανακοίνωσε ο  Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Οικοδομών.

Το έργο προβλέπεται να ενώσει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η κατασκευή της διώρυγας θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2023 και θα έχει μήκος 45 χιλιόμετρα. Υπολογίζεται ότι οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και επισκέπτες, θα μπορούν να διέρχονται από 10 γέφυρες που θα κατασκευαστούν σε όλο το μήκος της.

Οι φόβοι των επιστημόνων και το… κλούβιο αυγό!

Ωστόσο, ως περιβαλλοντικό εφιάλτη με απρόβλεπτες συνέπειες χαρακτηρίζουν επιστήμονες το φαραωνικό αυτό σχέδιο του Ερντογάν. Προειδοποιούν ότι θα διαταράξει την ευαίσθητη οικολογική ισορροπία ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και την Προποντίδα και οδηγήσει σε αύξηση του υδρόθειου στον Μαρμαρά με αποτέλεσμα μια έντονη μυρωδιά κλούβιου αυγού στην Κωνσταντινούπολη! Οι ειδικοί αναφέρουν πως απειλούνται οι μεταναστευτικές οδοί, ακόμη και η ίδια η επιβίωση ορισμένων ειδών ψαριών, ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης ταμιευτήρων νερού δυτικά της Κωνσταντινούπολης.

Αντιδράσεις υπάρχουν  και στους αρχαιολόγους, αφού η κατασκευή της διώρυγας, λένε, είναι πιθανόν να προκαλέσει επίσης καταστροφή σε ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Βαθονεία, μια αρχαιοελληνική πόλη και σημαντικό κέντρο παραγωγής φαρμάκων του βυζαντινού κόσμου, μόλις 20 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη, που ξεκίνησε να ανασκάπτεται το 2007 με επί κεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κοτζαέλι και τη συμμετοχή δεκάδων πανεπιστημιακών, φοιτητών και ξένων ιδρυμάτων. Στη Βαθονεία έχουν ήδη ανακαλυφθεί ίχνη από τις παλαιότερες γεωργικές δραστηριότητες στην Ευρώπη, που χρονολογούνται από το 7.000 π.Χ., ενώ τα λιμάνια της πόλης χρησιμοποιούσαν οι Βίκινγκς κατά τον 9ο και 11ο αιώνα.

Κατά μήκος της διώρυγας βρίσκεται ακόμη και το σπήλαιο Γιαριμπουργκάζ, ένας από τους αρχαιότερους γνωστούς οικισμούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο.