Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η κυκλοφοριακή μελέτη Αλεξανδρούπολης-Έρχεται μονοδρόμηση της παραλιακής

Την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης έλαβε η β΄φάση της κυκλοφοριακής μελέτης του δήμου Αλεξανδρούπολης, με παράλληλη δημοσίευση των βασικότερων σημείων της και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Σημειώνεται πως στις κυριότερες αλλαγές που προωθούνται μέσω της μελέτης, με άμεση εφαρμογή μάλιστα από το 2017, είναι και η μονοδρόμηση του μεγαλύτερου τμήματος της παραλιακής οδού.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, για τη Λεωφόρο Βασιλέως Αλεξάνδρου, έχει σαφώς τεκμηριωθεί ότι λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης και λιγότερο ως οδός εξυπηρέτησης της διερχόμενης κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τις κυκλοφοριακές παρατηρήσεις, αυτός ο χαρακτήρας αποτελεί «φραγμό» για την αξιοποίηση και απόδοση του παραλιακού μετώπου στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Γι’ αυτό και επιχειρείται μια ήπια παρέμβαση, όπου αποδίδεται περισσότερος χώρος στους πεζούς και στους ποδηλάτες.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
•Η μονοδρόμηση της παραλιακής οδού (Β. Αλεξάνδρου) από την οδό Κύπρου, έως την οδό Έλλης με φορά δυτική. Προτείνεται περιορισμός του σημερινού πλάτους οδοστρώματος σε μια λωρίδα κυκλοφορίας στην πλευρά των κτιρίων και παράλληλη παρά το κράσπεδο στάθμευση, αποδίδοντας τον υπόλοιπο χώρο προς το παραλιακό μέτωπο στους πεζούς και στους χρήστες ποδηλάτων.

• Η μονοδρόμηση της παραλιακής οδού (Απολλωνιάδος) από την οδό Έλλης προς και μέχρι το Πάρκο Εγνατία με φορά δυτική,
την περίοδο από 15/05 έως 15/09 κάθε έτος. Το υπόλοιπο διάστημα από 15/09 έως 15/05, η οδός θα λειτουργεί ως αμφίδρομος.

Διαβάστε ακόμη  Τρία εκατομ.ευρώ στο ΔΠΘ για εξοπλισμό των φοιτητικών εστιών και εστιατορίων

Πεζοδρομήσεις
Στη μελέτη προτείνεται και μία σειρά πεζοδρομήσεων από το επόμενο έτος. Μεταξύ αυτών, θα πεζοδρομηθούν οι οδοί Χαριλάου Τρικούπη, Μπότσαρη, Μπουμπουλίνας, Κύπρου, Διάκου, η οδός Κουντουριώτου, από την οδό Εμπορίου έως την οδό Β. Αλεξάνδρου, η οδός Γερβασίου, Μακράς Γέφυρας, από την οδό Λ. Δημοκρατίας έως την οδό Εμπορίου, η οδός Βιζύης, από την οδό Λ. Δημοκρατίας έως την οδό Εμπορίου, η οδός Φιλικής Εταιρείας, από την οδό Κατακουζηνού έως την Λ. Μάκρης, η οδός Παλαιολόγου, από την οδό 28ης Οκτωβρίου έως την οδό Χρ. Σμύρνης, η οδός Χρ. Σμύρνης, από την οδό Παλαιολόγου έως την οδό Εθν. Αντιστάσεως.

Δίκτυο ποδηλατόδρομων
Προτείνεται νέα επέκταση που ολοκληρώνει το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, με σκοπό την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αστικού χώρου καθώς και τη σύνδεση τους με τους
οικισμούς της Ν. Χηλής και Μαΐστρου (αφορά και σε ειδική διαδρομή που οδηγεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας). Το συνολικό μήκος των προτεινόμενων ποδηλατοδρόμων είναι 13.03 χλμ, από τα οποία τα 11.73 είναι στον αστικό χώρο και 1.3χλμ αποτελούν τον υπεραστικό ποδηλατόδρομο.