Στην Ελλάδα οι πρώτοι Ρουμάνοι Πυροσβέστες

Φωτογραφία Άρθρου: ertnews.gr

Τους πρώτους Πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας από τη Ρουμανία, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προ-Εγκατάστασης Πυροσβεστών (Pre-positioning project) υποδέχθηκε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς.

Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Για την άφιξη των Πυροσβεστών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος – ΙΣΝ στη Νέα Μάκρη. Μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν η Πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα, κυρία Ανδριάννα Σιαμπά και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Γιώργος Πουρναράς.

«Η κλιματική κρίση δημιουργεί τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα στη Μεσογειακή Ευρώπη. Τα έχουμε ζήσει, δυστυχώς, με το χειρότερο τρόπο στην Ελλάδα. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε ο κ. Τουρνάς κατά τον χαιρετισμό του και ευχαρίστησε θερμά τη ρουμανική αποστολή.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε παράδοση-παραλαβή πυροσβεστικού εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας που χρηματοδοτεί η ΕΕ. Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του Liaison Officer Coordination Cell και παρουσίαση του φετινού Προγράμματος Προ-εγκατάστασης από τον Αντιπύραρχο Βασίλειο Μπίκα, Συντονιστή των Συνδέσμων Αξιωματικών Ξένων Αποστολών, στο περιθώριο της οποίας ο κ. Τουρνάς είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Πρέσβη της Ρουμανίας τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Ρουμανίας στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας.

Περισσότεροι από 200 Πυροσβέστες από έξι χώρες (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Μάλτα) θα βρίσκονται στην Ελλάδα την περίοδο Ιούλιος-Αύγουστος, με σκοπό:

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Προ των πυλών επικίνδυνα φαινόμενα – Κίνδυνος για πλημμύρες

  • να συνδράμουν στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία της χώρας μας, με έμφαση στην άμεση επέμβαση σε ενδεχόμενη δασική πυρκαγιά
  • να ανταλλάξουν πολύτιμη τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους και
  • να πραγματοποιήσουν θεωρητική και πρακτική συνεκπαίδευση

Οι αποστολές θα εδρεύουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αρχαία Ολυμπία.

Στη Θεσσαλονίκη Πυροσβέστες από τη Βουλγαρία

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την πρώτη αποστολή των Ρουμάνων πυροσβεστών, στην Ελλάδα έχει επίσης καταφθάσει η πρώτη ομάδα Πυροσβεστών από τη Βουλγαρία, η οποία έχει εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η αντίστοιχη από τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία.

Το Πρόγραμμα Προ-εγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στην Ελλάδα – στη βάση ελληνικής πρότασης – κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με αποτέλεσμα 204 Ευρωπαίοι πυροσβέστες από έξι χώρες (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Ρουμανία, Φινλανδία) να εγκατασταθούν στη χώρα μας για άμεση παροχή συνδρομής σε Έλληνες συναδέλφους τους, με τους οποίους επιχείρησαν από κοινού για την κατάσβεση πυρκαγιών.

Μάλιστα, η επιτυχία του πιλοτικού αυτού Προγράμματος αναγνωρίστηκε ομόφωνα στη συνάντηση Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες, γεγονός που οδήγησε σε απόφαση για συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυσή του.

Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται φέτος εκτός από την Ελλάδα, στη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Πηγή: cnn.gr