Συμφωνούν ότι διαφωνούν κυβέρνηση και περιφέρειες για τα ανταποδοτικά του αγωγού ΤΑΡ

Πεδίο διαφωνίας αποτελούν τα ανταποδοτικά του αγωγού ΤΑΡ, συνολικού ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, για την κυβέρνηση και τις περιφέρειες ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Για το  θέμα έγινε πριν λίγες μέρες σύσκεψη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου, του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Γιώργου και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη.

«Πριν από δύο χρόνια οι περιφερειάρχες είχαν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο και πρότειναν συγκεκριμένα έργα. Πρόσφατα ήρθαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης από τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και μας έκαναν προτάσεις για έργα στα οποία θα μπορούσαν να απορροφηθούν τα χρήματα αυτά, πολύ γρήγορα», είπε ο κ. Γιώργος.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι προτάσεις αφορούσαν σε πέντε τομείς:

1.Αγροτική ανάπτυξη: Για την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων για τους νέους αγρότες.

2.Τουριστική προβολή: Για την ανάδειξη πολιτισμικών και αρχαιολογικών μνημείων.

3.Πολιτική προστασία: Για την προμήθεια οχημάτων.

4.Υγεία: Για την προμήθεια 38 ασθενοφόρων στους δήμους από τους οποίους διέρχεται ο ΤΑΡ.

5.Προστασία του πολίτη: Για την προμήθεια οχημάτων για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.

Οι άξονες που έθεσε η κυβέρνηση όμως δεν έγιναν αποδεκτοί από τις περιφερειακές αρχές, σύμφωνα με το voria.gr. Μάλιστα, διατυπώθηκαν ενστάσεις για παράδειγμα στο θέμα των οχημάτων, αφού η προμήθειά τους θα απαιτούσε και προσωπικό για να τα λειτουργήσει και κάτι τέτοιο δεν είχε προβλεφθεί, όπως είπε ο κ. Γιώργος.

«Δεν θα καλύψουμε μέσω των ανταποδοτικών τελών που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα τα μέτρα για τις τοπικές κοινωνίες, που αποτελούν ξεκάθαρα υποχρεώσεις και ανάγκες της κεντρικής διοίκησης. Δεν μπορεί μέρος των χρημάτων αυτών να πηγαίνουν σε προκαθορισμένες δράσεις και ενέργειες της κεντρικής διοίκησης. Μιλάμε για ανταποδοτικά κονδύλια και τα έργα που θα γίνουν με αυτά πρέπει να αποφασιστούν από τις τοπικές κοινωνίες, που ξέρουν τις επείγουσες ανάγκες τους, τις έχουν ιεραρχήσει και γνωρίζουν τι θέλουν να κάνουν με αυτά τα κονδύλια», είπε ο κ. Γιώργος.