Το θέμα του έργου αντικατάστασης του δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά και λαμπτήρες τύπου LED απασχόλησε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 20/2.

Ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης ενημέρωσε το σώμα για την πρόσφατη εξέλιξη σχετικά με το Ελεγκτικό Συνέδριο που δεν ενέκρινε το φάκελο του διαγωνισμού που έγινε για το έργο και στο οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος μία τοπική εταιρεία. Όπως σημείωσε στο σκεπτικό του το Ελεγκτικό, κάποιοι από τους όρους του διαγωνισμού περιορίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, ενώ έγιναν παρατηρήσεις και για άλλα ζητήματα. Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπάκης, όσα αναφέρει το Ελεγκτικό δεν συνάδουν με όσα ορίζει ότι πρέπει να γίνονται σε δημόσιους διαγωνισμούς η ενιαία αρχή δημοσίων συμβάσεων. Γι ‘αυτό το λόγο ζήτησε την έγκριση του σώματος για την εκπροσώπηση του δήμου από εξειδικευμένο δικηγόρο από την Αθήνα, ο οποίος θα διεκδικήσει την ανάκληση της απόφασης του Ελεγκτικού. Σημείωσε παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα περιορισμού του ελεύθερου ανταγωνισμού, αφού στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 5 εταιρείες, οι 3 από τις οποίες αποκλείστηκαν αφού δεν προσκόμισαν συγκεκριμένα και προβλεπόμενα από τη νομοθεσία δικαιολογητικά.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απόστολος Φωτιάδης πρότεινε να γίνει εκ νέου ο διαγωνισμός, προκειμένου να μην υπάρχει καμία υπόνοια για το έργο, ενώ ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Σάββας Δευτεραίος σημείωσε πως τέτοια έργα θα πρέπει να γίνονται με κρατικό χρήμα και όχι με δάνεια που επιβαρύνουν τους δημότες, ζητώντας παράλληλα ο δικηγόρος που θα εκπροσωπήσει το δήμο να είναι από την περιοχή μας και όχι από την Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη  Χρ. Μέτιος: Θα είμαι ξανά υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Ο επικεφαλής της παράταξης “ΑΝΑΣΑ” Παύλος Μιχαηλίδης καταλόγισε βιασύνη στο δήμο Αλεξανδρούπολης για το έργο αυτό, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε έναν μεγάλο δανεισμό, την στιγμή που σε άλλες χώρες τα έργα αυτά γίνονται σταδιακά. Σημείωσε επίσης πως όλη η Ελλάδα συζητά το δήμο Αλεξανδρούπολης για τους χειρισμούς του στην υπόθεση αυτή, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει πάλι διαγωνισμός, αφού η έκπτωση που δόθηκε είναι πολύ μικρή και θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη.

Ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και φυσικών πόρων Γιάννης Φαλέκας υπενθύμισε ότι ο δήμος θα εξοικονομήσει περίπου 650 χιλ ευρώ το χρόνο με το έργο αυτό, ενώ τόνισε πως η δημοτική αρχή ανοίγει δρόμους και πρωτοπορεί και στο χώρο της ενέργειας και αυτό ενοχλεί κάποιους.

Τέλος, ο κ. Λαμπάκης στη δευτερολογία του κατηγόρησε τον επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ ότι είναι συκοφάντης, ζητώντας να του πει ένα σημείο της διακήρυξης του έργου στο οποίο υπάρχει κάποιο αδίκημα, ενώ επισήμανε πως ο κ.Μιχαηλίδης “άγεται και φέρεται από συμφέροντα μεγαλοκαρχαριών”.