Τι συζητήθηκε στη διευρυμένη σύσκεψη της Περιφέρειας για το ΔΠΘ

Τη σύσταση κοινής επιτροπής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και του ΤΕΙ-ΑΜΘ, που θα διερευνήσει το ακαδημαϊκό πλεονέκτημα της συνένωσης των δύο ιδρυμάτων, πρότεινε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), Χρήστος Μέτιος, στη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη φορέων της ΠΑΜΘ που συγκάλεσε στην Κομοτηνή. Η εν λόγω πρόταση έγινε αποδεκτή από τον πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ, Δημήτρη Μπαντέκα, ενώ και ο πρυτανεύων του ΔΠΘ, Σταύρος Τουλουπίδης δήλωσε ότι θα τη θέσει στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

[bs-quote quote=”Θα περιμένουμε την επίσημη απόφαση του υπουργείου κι αν δεν εισακουστούμε θα καλέσουμε εκ νέου σύσκεψη για να δούμε τι δράσεις θα πρέπει να αποφασίσουμε” style=”default” align=”left” author_name=”Χρήστος Μέτιος” author_job=”Περιφερειάρχης ΑΜΘ” author_avatar=”https://alexpoli.gr/wp-content/uploads/2018/02/metios1472026759.jpg”][/bs-quote]

Ερωτώμενος από το alexpoli.gr για τη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι «Όσοι φορείς προσήλθαν, και προσήλθαν αρκετοί, είχαμε περίπου 30 τοποθετήσεις, όλοι συμφώνησαν ότι και για τα δύο θέματα, που ήταν τα βασικά της σύσκεψης, δηλαδή, πρώτον, ότι η ένωση του ΤΕΙ πρέπει να γίνει με το ΔΠΘ, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ακόμη πιο ισχυρό, που θα παίξει ρόλο και για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Αυτό που έμενε ήταν να βρεθεί ο τρόπος και για αυτό έκανα πριν λίγες μέρες εγγράφως την πρόταση να συσταθεί μία επιτροπή, για να διατυπώσουν και τα ακαδημαϊκά πλεονεκτήματα από μία τέτοια ένωση. Το ΤΕΙ την αποδέχθηκε ήδη αυτή την πρόταση και μου έστειλαν τρία ονόματα που θα συμμετέχουν και ο κ.Τουλουπίδης είπε θα το φέρει στη σύγκλητο.»

Όλοι οι φορείς συμφώνησαν ότι η καλύτερη λύση για το ΤΕΙ είναι όχι η συνένωση με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ή της Κεντρικής Μακεδονίας κτλ αλλά με το Δημοκρίτειο τόνισε ο κ. Μέτιος.

Διαβάστε ακόμη  Ευρωεκλογές 2024: Οι 42 υποψήφιοι του «Κόσμου»

«Όλοι είμαστε αντίθετοι στην ίδρυση τέταρτης νομικής, αλλά και για άλλα τμήματα που ακούγονται, όπως νέο τμήμα γεωπονίας. Είμαστε αντίθετοι στην ίδρυση νέων τμημάτων που έχει το ΔΠΘ γιατί έτσι θα αποδυναμωθεί . Σε αυτά τα δύο σημεία είχαμε την απόλυτη στήριξη από τους παριστάμενους φορείς.
Επειδή όμως υπάρχουν ισορροπίες και δεν μπορεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα όταν τους καλεί ο υπουργός να μην πάνε να συζητήσουν μαζί του, φυσικά τα ιδρύματα θα προσέλθουν στις συζητήσεις. Αυτό που ζητήσαμε εμείς είναι να χρησιμοποιήσουν το συμπέρασμα της σύσκεψης ως ένα επιπλέον επιχείρημα ισχυρό όλης της τοπικής κοινωνίας για τα δυο θέματα αυτά. Δηλαδή, για το ΤΕΙ, πώς θα συνενωθεί με της Θεσσαλονίκης, από ποια περιφέρεια θα ζητά χρηματοδότηση και μια σειρά άλλων τεχνικών ζητημάτων. Στο τέλος είπα ότι θα περιμένουμε την επίσημη απόφαση του υπουργείου κι αν δεν εισακουστούμε θα καλέσουμε εκ νέου σύσκεψη για να δούμε τι δράσεις θα πρέπει να αποφασίσουμε».

Στη σύσκεψη διατυπώθηκε, για μία ακόμη φορά, από τους πρυτάνεις των δύο ιδρυμάτων, αλλά και τους εκπροσώπους φορέων απ’ όλη την Περιφέρεια, η σαφής θέση ότι «αναγνωρίζουν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της λειτουργίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του ΤΕΙ-ΑΜΘ στην περιοχή, στηρίζουν τη συνένωση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε μία ενιαία και ισχυρή ακαδημαϊκή μονάδα και αντιτίθενται στην ίδρυση τόσο μιας τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα, όσο και οποιουδήποτε νέου τμήματος που θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση αυτών που ήδη λειτουργούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».