Συνεχίζει την ακροδεξιά ρητορική για τους μετανάστες της νησίδας ο Μηταράκης

Στον εισαγγελέα στέλνει τα στοιχεία των πρόσφατων γεγονότων στον Έβρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υιοθετώντας πλήρως μία έωλη επιχειρηματολογία ακροδεξιών αποχρώσεων, που εκθέτει τη χώρα μας εντός και εκτός συνόρων, για ακόμη μία φορά.


Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, και ειδικότερα με αφορμή -όπως είπε- «τις νέες προσπάθειες εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου», τόνισε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.


Για το συγκεκριμένο περιστατικό στον Έβρο, είπε ότι η Ελλάδα, φυσικά και παρέχει δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου στους «38», το οποίο εξετάζεται, ενώ παρέχει επίσης τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και, όπου απαιτήθηκε, την απαραίτητη ιατρική βοήθεια.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι η υπόθεση εξετάζεται σε βάθος από τις αρμόδιες αρχές και τα στοιχεία που συλλέγονται αξιολογούνται.


Συγκεκριμένα, είπε ότι από την ως τώρα έρευνα και ανάλυση των δεδομένων, προκύπτουν «σημαντικές ανακολουθίες» στην «ιστορία των μεταναστών της νησίδας», τις οποίες «θα καταθέσω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε να συσχετιστούν με τις σχετικές δικογραφίες».
Ο κ. Μηταράκης σημείωσε επίσης ότι «πέρα από τις καταθέσεις των γονιών, από τις υπόλοιπες καταθέσεις που ελήφθησαν, ελάχιστες αναφέρονται σε θάνατο μικρής στη μικρή νησίδα. Ενώ καθόντουσαν όλοι μαζί στη νησίδα, όπως φάνηκε και στο βίντεο». Είπε ότι θα προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να τα συσχετίσει με τις δικογραφίες (σημειωτέον ότι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχουν υποβάλει μηνυτήρια αναφορά από τα τέλη Ιουλίου οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360 για την υπόθεση).


Προκύπτει βέβαια το ερώτημα, που θέτει και η ΕΦΣΥΝ, σε ποιες καταθέσεις αναφέρεται ο υπουργός και πώς περιήλθαν σε γνώση του και τις επικαλείται, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Ορεστιάδας. Θα είχε ενδιαφέρον να διερευνήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την πτυχή αυτή. Μάλιστα, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ από την παράταξη Εναλλακτική Παρέμβαση, έκανε λόγο σε ανάρτησή του για «καραμπινάτη παραβίαση δικαστικού απορρήτου από υπουργό».


«Αναφέρθηκε ότι υπάρχει ένα νεκρό παιδί θαμμένο στη νησίδα», σημείωσε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε: «Τι ξέρουμε: Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάλι ξένων ΜΜΕ είχε αποβιώσει προ της 10ης Αυγούστου. Είναι θαμμένο στη νησίδα, χωρίς σημάδι, σε άγνωστη τοποθεσία, δεν γνωρίζουν οι γονείς. Το σημειώνω καθώς υπήρχαν στους 38 άτομα που ήξεραν να στέλνουν ακριβή στίγμα μέσω app στο κινητό τηλέφωνο. Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ή βίντεο του παιδιού ως άρρωστο, του σημείου ταφής, της ταφής κ.ά.». Αν δεν υπάρχει φωτογραφία ή βίντεο του νεκρού παιδιού, τότε δεν υπάρχει νεκρό παιδί. Άλλο ένα επιχείρημα «μηταράκειας» λογικής.

Διαβάστε ακόμη  Τριήμερη περιοδεία σε πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα πραγματοποιήσει ο Πέτρος Κόκκαλης


Με ένα ακόμη… μπακάλικο επιχείρημα, ο υπουργός στάθηκε στο όνομα του νεκρού παιδιού και υποστήριξε ότι : «.. Δυο παιδιά διασώθηκαν και βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Με δυο διαφορές. Το ένα αντί γεννηθέν το 2018, που αναφέρεται στο έγγραφο του Δικαστηρίου, δηλώθηκε ως γεννηθέν το 2019. Το άλλο, με ένα γράμμα διαφορά στο μικρό του όνομα, Μάγια αντί Μαρία. Σημειώνω ότι το Μάγια χρησιμοποιείται και ως υποκοριστικό του Μαρία. Μαρία επίσης, να θυμίσω λένε τη μητέρα. Θα ρωτήσετε πόσο συνηθισμένο είναι η μάνα και η κόρη να έχουν το ίδιο πρώτο όνομα. Σε σύνολο 6.575 αιτημάτων ασύλου από υπηκόους Συρίας που κατατέθηκαν από 01/01/2021 έως σήμερα βρέθηκαν μηδέν περιπτώσεις με ίδιο πρώτο όνομα στην ίδια οικογένεια», παρατήρησε ο κ. Μηταράκης. Ένα «μπράβο» σε αυτόν που έψαξε 6.575 αιτήματα ασύλου για να βγάλει αυτό το άκυρο συμπέρασμα.


Αλλά σ’ αυτόν τον κατάλογο, τον οποίο είχε μπροστά του ο υπουργός, το όνομα της μητέρας καταγράφεται στη θέση 10 ως Μύριαμ (στα αγγλικά: Myriam), ενώ το όνομα της νεκρής είναι καταγραμμένο στη θέση 36 ως Μαρία (Maria). Tρεις διαφορετικές πηγές που βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.» με γνώση της αραβικής γλώσσας και κουλτούρας σημειώνουν κατηγορηματικά ότι τα ονόματα Μύριαμ και Μαρία είναι διαφορετικά και συνεπώς μπορεί το ένα να ανήκει στη μητέρα και το άλλο στην κόρη. Και το κερασάκι στην τούρτα, η εξής αναφορά του Υπουργού: «Πέρα από τις καταθέσεις των γονιών, από τις υπόλοιπες καταθέσεις που ελήφθησαν, ελάχιστες, αναφέρονται σε θάνατο μικρής στη μικρή νησίδα. Ενώ καθόντουσαν όλοι μαζί στη νησίδα, όπως φάνηκε και στο βίντεο».


Και κάπως έτσι, ο κ. Μηταράκης διαψεύδει τις διαρροές κυβερνητικών αξιωματούχων στον Τύπο που αμφισβητούσαν την παρουσία των προσφύγων με το επιχείρημα ότι δεν τους κατέγραψαν τα drone της ΕΛ.ΑΣ., ισχυρισμό που επανέλαβε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.