ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ ζητούν απαντήσεις για τη διακρατική συμφωνία για τα νερά του Άρδα

Ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα  που έχει αναστατώσει τον αγροτικό κόσμο του Έβρου κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος για την διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας και την ανάγκη άμεσης ανανέωσης της, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η άρδευση των καλλιεργειών στο νομό μας, από τα νερά του Άρδα

Στην ερώτηση διατυπώνονται οι σοβαρές ανησυχίες του αγροτικού κόσμου εξαιτίας της κυβερνητικής καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση της ανανέωσης της συμφωνίας.

Στην ερώτησή τους οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαπιστώνουν ότι “η καθυστέρηση επίλυσης του θέματος και η έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση δείχνει αδυναμία χειρισμού ενός πολύ σημαντικού θέματος για το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής στον Έβρο”. Οι αγροτικοί φορείς προειδοποιούν επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια για την έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά φτάσαμε στο παρά πέντε χωρίς καμία εξέλιξη.

Η απουσία απόφασης και οι καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση δημιουργούν μεγάλη ανησυχία όπως εκφράστηκαν και στην συμβολική κατάληψη που πραγματοποίησαν οι αγρότες του Βορείου τμήματος του Έβρου στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα στις 5 Απριλίου 2024.

Οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφού παρατηρήσουν ότι ενώ η συμφωνία λήγει στις 9 Ιουλίου 2024, “μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης για το αν θα συνεχιστεί και με ποιους όρους”. Προσθέτοντας μάλιστα ότι “σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΓΟΕΒ με πρόσκληση του Περιφερειάρχη και παρουσία των ΔΣ των ΤΟΕΒ το Μάρτιο του 2024 διαφάνηκαν προβλήματα σχετικά με την ανανέωση της σύμβασης και τον κίνδυνο δυσμενέστερων όρων για το καθεστώς άρδευσης που υπήρχε μέχρι τώρα”.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στους αγρότες της περιοχής καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο σποράς και δε γνωρίζουν αν θα υπάρχει νερό για την άρδευση των χωραφιών τους ώστε να συνεχιστούν οι δυναμικές καλλιέργειες στον Βόρειο Έβρο”. Τονίζοντας ότι “με την μέχρι τώρα εφαρμογή της σύμβασης παρέχονται 186 εκατομμύρια κυβικά νερού και αρδεύονται άμεσα 212.000 στρέμματα, ενώ περίπου 100.000 στρέμματα αρδεύονται έμμεσα” και ότι “όλα τα αρδευτικά έργα στην περιοχή της Ορεστιάδας έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν στη βάση παροχής υδάτων, αυτής της συμφωνίας” και ότι “υπάρχει σημαντική ενίσχυση στον υδροφόρο ορίζοντα όλου του Βόρειου Έβρου και την ύδρευση της περιοχής”, οι βουλεύτριες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ζητούν από τους υπουργούς να απαντήσουν σε τρία κρίσιμα για το μέλλον του αγροτικού κόσμου ερωτήματα:

Σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα έχει προβεί η κυβέρνηση για την επαναδιαπραγμάτευση της Ελληνο-Βουλγαρικής Συμφωνίας δεδομένου πως η αγροτική παραγωγή στον Έβρο είναι άμεσα εξαρτημένη από αυτήν;

Ποια είναι η πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης για τη διάρκεια και τους όρους μιας νέας Συμφωνίας;

Έχει λάβει η κυβέρνηση υπόψη της την Οδηγία Πλαίσιο 2000/60 της ΕΕ για τις αρχές διαχείρισης των υδάτων και την ανάλυση των επιπτώσεων στις ανθρώπινες δραστηριότητες από τη χρήση των υδάτων, γεγονός που θα συμβάλλει στην διαχείριση του ποταμού Άρδα και στη Διαχείριση Κινδύνων Πλημμύρας Λεκάνης Απορροής του ποταμού Έβρου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Δούρου Ειρήνη (Ρένα) Αποστολάκης Ευάγγελος Αυλωνίτης Χρήστος Αλέξανδρος Γαβρήλος Γιώργος Γιαννούλης Χρήστος Ζαμπάρας Μίλτος Ηλιόπουλος Όθων Θρασκιά Ουρανία Κόκκαλης Βασίλης Μάλαμα Κυριακή Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος Μπάρκας Κωνσταντίνος Νοτοπούλου Αικατερίνη Παπαηλιού Γιώργος Πούλου Παναγιού Χρηστίδου Ραλλία Ψυχογιός Γιώργος

Η ερώτηση του ΠΑΣΟΚ

«Κύριοι Υπουργοί,

Ο νομός Έβρου και ιδιαίτερα το βόρειο τμήμα του, αποτελεί μια από τις πέντε μεγαλύτερες αρδευόμενες καλλιεργήσιμες πεδιάδες της Ελλάδας και σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της χώρας μας. Ο κύριος κορμός της τοπικής οικονομίας στηρίζεται στη γεωργία.

Η υπογραφείσα από το 1964 διακρατική συμφωνία «Διακανονισμού των εκκρεμών οικονομικών ζητημάτων και ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Βουλγαρίας» (Ν.Δ 4393/1964 (ΦΕΚ 193/Α΄/4-11-64), έχει χαρακτήρα “πολεμικής αποζημίωσης” της Βουλγαρίας προς τη χώρα μας, με διάρκεια εξήντα (60) ετών, η οποία εκπνέει στις 09-07-2024. Με την εν λόγω συμφωνία διασφαλιζόταν η διοχέτευση από τη γείτονα χώρα 186 κ. εκ. νερού ετησίως στην ελληνική πλευρά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να αρδεύονται άμεσα 202.000 στρέμματα του βόρειου Έβρου και έμμεσα άλλες 80-100.000 στρέμματα της ίδιας περιοχής, αλλά και χιλιάδες ακόμη στρέμματα στον υπόλοιπο νομό.

Η συμφωνία εκπνέει σε 3 μήνες με τους αγρότες και τους φορείς που έχουν την αρμοδιότητα διαχείρισης του νερού άρδευσης να τελούν υπό πλήρη άγνοια για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε τεθεί εγκαίρως από όλους τους συναρμόδιους τοπικούς φορείς, με την κυβέρνηση όμως να μην απαντά στα επίμονα ερωτήματα του Προέδρου του Τοπικού ΓΟΕΒ Βορείου Έβρου.   Το θέμα είναι μείζονος σημασίας καθώς το αρδευτικό σύστημα της περιοχής εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ποσότητες ύδατος.

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι τεράστια από τον επικείμενο κίνδυνο να καταστούν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις του Νομού μη αρδεύσιμες, με τις συνεπακόλουθες αρνητικές συνέπειες στο αγροτικό κεφάλαιο της περιοχής αλλά και στην οικονομία.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης στα μέσα του Μαρτίου και συγκεκριμένα από το βήμα μεγάλου Φόρουμ που έγινε στην Αλεξανδρούπολη γνωστοποιούσε ότι, είναι στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη βουλγαρική πλευρά για το θέμα του νερού στον Άρδα, ζήτημα που όπως τόνισε, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στα επόμενα χρόνια, λόγω και της έντασης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Σόφια, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, δήλωσε πως συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των υδάτων του ποταμού Άρδα, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα υπάρξει συμφωνία στο άμεσο μέλλον, η οποία θα είναι σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο επ’ ωφελεία και των δύο χωρών.

Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στην άρδευση και την συμπληρωματική ενίσχυση των δικτύων αποτελούν, το φράγμα που υπάρχει στην ελληνική πλευρά στον ποταμό Άρδα στο Θεραπειό, το οποίο όμως έχει χρόνια να καθαριστεί από τα φερτά υλικά, με αποτέλεσμα η φέρουσα ικανότητα του να έχει μειωθεί δραματικά, καθώς και ο υδατοταμιευτήρας Κομάρων, ο οποίος δυστυχώς από την κατασκευή του είχε κάποια τεχνικά προβλήματα τα οποία ακόμη δεν έχουν επισκευαστεί ώστε κι αυτός να μπορεί να καταστεί λειτουργικός.

Κατόπιν τούτων ερωτάστε κύριοι Υπουργοί

Ποιος είναι ο σχεδιασμός των αρμόδιων Υπουργείων και με ποιο χρονοδιάγραμμα για την επαναδιαπραγμάτευση της ισχύουσας Ελληνο-Βουλγαρικής Συμφωνίας με όρους επωφελείς για την αγροτική δραστηριότητα και την αντιπλημμυρική θωράκιση στον Έβρο;

Δημιουργήθηκε από τα αρμόδια Υπουργεία μια τεχνική ομάδα αξιολόγησης της πορείας της συμφωνίας, ώστε η επαναναδιαπραγμάτευση της να γίνει με όρους επωφελείς για την αγροτική δραστηριότητα και την αντιπλημμυρική θωράκιση στον Έβρο;

Τι προτίθεστε να κάνετε για τον καθαρισμό του φράγματος στο Θεραπειό και την αποκατάσταση των τεχνικών βλαβών στον υδατοταμιευτήρα Κομάρων, ώστε να συμβάλουν κι αυτά στην ενίσχυση του αρδευτικού συστήματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές :Μανώλης Χριστοδουλάκης, Ιλχάν Αχμέτ, Δημήτρης Μάντζος, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης».