ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η κρυφή ατζέντα της Ν.Δ. και το δίλημμα της 25ης Ιουνίου

Ο Τσίπρας φέρνει σε πρώτο πλάνο την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης καλώντας τους πολίτες να βάλουν «φρένο» στον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης και ασύδοτης Δεξιάς

Οχρόνος πλέον μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου μετρά αντίστροφα, με τον Αλέξη Τσίπρα να φέρνει σε πρώτο πλάνο την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καλώντας τους πολίτες να βάλουν «φρένο» στον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης και ασύδοτης Δεξιάς. Στην Κουμουνδούρου, μάλιστα, επιμένουν ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήρθε στην επιφάνεια το πραγματικό σχέδιο της Πειραιώς. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές του κόμματος, η «κρυφή» ατζέντα της Ν.Δ. είναι πλέον παραπάνω από ορατή.

Αποκαλύψεις από «μαρτυριάρηδες»

Τα όσα «μαρτύρησαν» ουσιαστικά τα στελέχη της Ν.Δ. και πρώην υπουργοί για τις προεκλογικές τους εξαγγελίες αναφορικά με το ζήτημα της κοστολόγησης και το τι προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αποκαλύπτουν τους κρυφούς πόθους των νεοφιλελεύθερων ταγών. Αυτό εν πολλοίς ισχυρίζονται στην αξιωματική αντιπολίτευση, υπενθυμίζοντας ότι οι δηλώσεις Σκυλακάκη, Πλεύρη και Πνευματικού έχουν κατά μία έννοια την ίδια ρίζα. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι μια σειρά από προεκλογικές εξαγγελίες δεν περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Άκης Σκέρτσος. Τα μέτρα δηλαδή δεν αναγράφονται ονομαστικά, αλλά προβλέπονται κατά τους ίδιους ως δημοσιονομικός χώρος. Πόθεν προκύπτουν άραγε οι αυξήσεις στους μισθούς;

Αντίστοιχα, η δήλωση Πλεύρη προκάλεσε και αυτή σύγχυση, καθώς οι προσλήψεις στη Υγεία «είναι προσλήψεις που υπάρχουν στον προγραμματισμό του υπουργείου». Η επίκληση του 1 προς 1, δηλαδή η πρόβλεψη μίας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση από το Δημόσιο, αποκαλύπτει ότι τα πράγματα είναι όχι λίγο, αλλά πολύ διαφορετικά από τις εξαγγελίες που έχουν γίνει. Να σημειωθεί ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπεται μείωση του πραγματικού μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά 730 εκατομμύρια, κάτι το οποίο συνεπάγεται είτε μείωση των πραγματικών μισθών είτε μείωση του προσωπικού.

Πάντως, δεν έχει περάσει τόσος πολύς καιρός και από τις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού για τη δημόσια Υγεία. Υπό αυτό το πρίσμα, οι παροικούντες την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι όλα τα παραπάνω καταλήγουν σε μια στρατηγική που διαβλέπει, τουλάχιστον για το ΕΣΥ, τη συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Κάνουν λοιπόν την εκτίμηση πως όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να φέρει από την πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία θα επιβάλει στην ελληνική κοινωνία. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η λεγόμενη «κρυφή ατζέντα» απλώνεται στην Υγεία, στην Παιδεία, στην εργασία και στην οικονομία και πρακτικά οδηγεί σε ιδιωτικοποιήσεις, υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης και, στο τέλος της ημέρας, σε επιδείνωση της ποιότητας ζωής.

Διαβάστε ακόμη  Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Σε παρεμβάσεις της, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έφη Αχτσιόγλου επιχείρησε να αποδομήσει εκ νέου τα όσα υποστηρίζουν τα στελέχη της Πειραιώς και ο Θ. Σκυλακάκης, υπενθυμίζοντας ότι επί της ουσίας προβλέπεται μείωση μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους και μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου, ενώ η αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα σε πραγματικούς όρους -σε όρους αγοραστικής δύναμης, με δεδομένο δηλαδή τον πληθωρισμό- φτάνει το 1%. Την ίδια ώρα, άσκησε σφοδρή κριτική στον Άκη Σκέρτσο αναφορικά με το ζήτημα των μισθών επικαλούμενη τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής Διονύσης Τεμπονέρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εξαπάτηση του ελληνικού λαού, ξεκαθαρίζοντας ότι η ψήφος των πολιτών δεν είναι λευκή επιταγή. Στο ίδιο πλαίσιο, στηλίτευσε τόσο τους ισχυρισμούς Σκυλακάκη όσο και αυτούς του Θ. Πλεύρη, τονίζοντας ότι οι 10.000 προσλήψεις στην Υγεία θα είναι απλώς αντικαταστάσεις όσων συνταξιοδοτούνται. Τούτων δοθέντων, επισήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες πριν από την κάλπη αποκαλύπτεται η λεγόμενη «κρυφή ατζέντα» της Νέας Δημοκρατίας.

Το δίλημμα της κάλπης

Είναι προφανές ότι με δεδομένο τον συσχετισμό της πρώτης κάλπης, στο στρατόπεδο της Πειραιώς επιδιώκουν μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη. Δεν είναι τυχαία άλλωστε, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, η υπερπροβολή από τα φιλοκυβερνητικά μέσα κομματιδίων χωρίς θέσεις και πολιτική κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, υπάρχει η εκτίμηση πως ο κίνδυνος του κατακερματισμού της ψήφου των προοδευτικών πολιτών κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας.

Μπροστά σ’ αυτά τα δεδομένα, στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιμένουν ότι το μοναδικό αντίβαρο στην πολιτική της Ν.Δ. είναι η αριστερή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που έχουν καταθέσει προς τους Έλληνες πολίτες. Εκ των πραγμάτων, το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θέτει επί τάπητος το δίλημμα των εκλογών. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη ότι κάθε προοδευτική ψήφος που δεν ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενισχύει αντικειμενικά τον σχεδιασμό Μητσοτάκη.

Πηγή: avgi.gr