Ταινία για την τραγική ιστορία των 5 Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης

Στη μεγάλη οθόνη θα μεταφερθεί η ιστορία των 5 Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης, μέσα από τη συνεργασία τοπικών φορέων και νέων δημιουργών. Οι Άγιοι Μάρτυρες, ο Εμμανουήλ, ο Θεόδωρος, ο Γεώργιος και ο νεότερος Γεώργιος, κατάγονταν από το νησί της Σαμοθράκης. Ο πέμπτος ο Μιχαήλ, καταγόταν από την Κύπρο. Και οι πέντε υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια επί 17 ημέρες, μέχρι τον θάνατό τους, το 1835, στην περιοχή της Μάκρης.

Το σχέδιο αφορά κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους, προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστή η συγκλονιστική ιστορία ξεσηκωμού, πόθου για την ελευθερία, πάθους, θάρρους, θυσίας και ελπίδας που διαδραματίστηκε στη Σαμοθράκη και τη Μάκρη πριν από 180 χρόνια.
Το θέμα συζητήθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, όπου και αποφασίστηκε ομόφωνα η υπογραφή Κοινής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ∆ήμου Αλεξανδρούπολης, της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, του ∆ήμου Σαμοθράκης, του Συλλόγου Σαμοθρακιτών Έβρου και του Πολιτιστικού Σωματείου «Εκκίνηση».
Τα γυρίσματα της κινηματογραφικής παραγωγής θα γίνουν στη Σαμοθράκη και τη Μάκρη και στον υπόλοιπο Νομό Έβρου και αναμένεται ότι θα αναδειχθούν οι παραδοσιακές μουσικές και τοπικές φορεσιές, τα πολιτιστικά μνημεία, τα τραγούδια, οι χοροί και τα έθιμα.
«Πιστεύω ότι με την αρωγή της τοπικής Ιεράς Μητρόπολης του ∆ήμου Αλεξανδρούπολης και του ∆ήμου Σαμοθράκης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Αντιπεριφέρεια Νομού Έβρου, το Σύλλογο Σαμοθρακιτών Νομού Έβρου αλλά και όλη την τοπική κοινωνία της Θράκης, θα πετύχουμε δυνατό αποτέλεσμα» τόνισε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Ποιοι ήταν οι 5 Άγιοι της Σαμοθράκης
Όλα ξεκίνησαν το 1821, όταν ξέσπασε η επανάσταση και οι Τούρκοι σε αντίποινα εισέβαλαν από την Άβυδο και την Τένεδο στη Σαμοθράκη όπου έσφαξαν τους άντρες άνδρες ενώ τις γυναίκες μαζί με τα παιδιά, αφού τους απήγαγαν και με τη βία, τους έστειλαν αιχμαλώτους και στην Ανατολή και στην Ευρώπη και στην Αίγυπτο. Ανάμεσα στους αιχμαλώτους ήταν και οι πέντε άγιοι.
Μετά την απελευθέρωση οι υπό αιχμαλωσία αφού επανήλθαν στη Σαμοθράκη (αν και τελούσε υπό τον τουρκικό ζυγό) και έγιναν κάτοχοι της κτηματικής περιουσίας τους ο καθένας, ενώθηκαν με τους Χριστιανούς, αποκηρύσσοντας τον μωαμεθανισμό στον οποίο είχαν μυηθεί με την βία. Αυτό όμως έγινε γνωστό στους Τούρκους που κατοικούσαν στη Σαμοθράκη και μέσω αυτών σε αυτούς που ζούσαν στη Θράκη. Και ο ηγεμόνας της περιοχής μαζί με τον ιεροδικαστή, τους απείλησαν και τους υποχρέωσαν να καταβάλουν ένα σημαντικό ποσό και τους άφησαν ελεύθερους. Υπέστησαν πολλά και όταν οι άλλοι κάτοικοι τους παρότρυναν να φύγουν αυτοί ομόφωνα αποφάσισαν να μείνουν. Κάποια στιγμή έφτασε στην περιοχή ένας ιεροδικαστής, που είχε και πολλή εξουσία, αλλά ήταν και άνθρωπος πολύ σκληρός. Ο Απτιραχμάν – αυτό ήταν το ονομά του – υπεραμύνονταν με σφοδρότητα τη θρησκεία του Μωάμεθ. Από την πρώτη στιγμή κάλεσε τους «πέντε» και τους ζήτησε να αλλαξοπιστήσουν. Οι μάρτυρες απάντησαν ομόφωνα: «Εμείς, δικαστή, ήμασταν Χριστιανοί από τη γενιά των παττέρων μας˙ αλλά επειδή αιχμαλωτιστήκαμε σε μικρή ηλικία, βίαια υπαχθήκαμε στη δική σας πλάνη και ασέβεια. Ήδη αφού καταλάβαμε πόσο άσχημα πάθαμε και κυλιστήκαμε στο βυθό της απάτης, επανήλθαμε στη χάρη του Χριστού, στο θαυμαστό του φως, και καθόλου δεν αρνούμαστε την αλήθεια, αλλά είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τον Χριστό, τον μόνο και αληθινό Θεό». Τελικά και αυτός ο δικαστής αφού πήρε χρήματα τους άφησε ελεύθερους. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανέλαβε άλλος δικαστής ο οποίος τους συνέλαβε και τους έκλεισε στη φυλακή. Επι 17 μέρες υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια μέχρι τον θανατό τους το 1835 στο παραθαλάσσιο χωρίο της Θράκης, τη Μάκρη, απέναντι από τη Σαμοθράκη. Η μνήμη των Πέντε Νεομαρτύρων εορτάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά πανδήμως στο νησί της Σαμοθράκης (όπου φυλάσσονται τα λείψανά τους) αλλά και στον τόπο μαρτυρίου τους, την Μάκρη.