Τέμπη: Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση το «όλοι φταίμε»

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι συνομιλητές του Μητσοτάκη αναγνωρίζουν ότι «τίποτα δεν θα είναι όπως πριν» μετά την τραγωδία των Τεμπών και τη διαχείρισή της

Μία προς μία καταρρίπτονται οι πολιτικές-επικοινωνιακές γραμμές άμυνας που έχουν χαράξει οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου μετά την τραγωδία στα Τέμπη, με αποτέλεσμα να στηρίζονται πλέον μόνο στη συμμαχία με τον χρόνο. Η διαφαινόμενη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μετατοπίσει τις κάλπες για τον Μάιο υπαγορεύεται από την προσδοκία να «αποφορτιστεί σταδιακά η κοινωνία», ώστε σε συνδυασμό με πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, να μεταβληθεί το αρνητικό κλίμα για τη Ν.Δ. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι συνομιλητές του Κ. Μητσοτάκη αναγνωρίζουν εντούτοις ότι «τίποτα δεν θα είναι όπως πριν» μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, επικαλούμενοι αφενός τις καθημερινές ακηδεμόνευτες κινητοποιήσεις και αφετέρου τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα που αποτυπώνουν τις βαριές απώλειες για την παράταξη.

Το μότο «όλοι φταίμε», που λανσάρει μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης, μετατρέπεται σε μπούμερανγκ για τη Ν.Δ. Ο Χρήστος Σπίρτζης αποδόμησε προχθές (ΣΚΑΪ) με τεκμηριωμένα στοιχεία την πρωθυπουργική προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών, ενώ ταυτόχρονα ακύρωσε τον παραπλανητικό ισχυρισμό της κυβέρνησης πως «κρύβεται» ο πρώην υπουργός Μεταφορών μετά το πολύνεκρο δυστύχημα. Αντίθετα, μέχρι προχθές το βράδυ εξαφανισμένος παρέμενε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να θέσει στο κάδρο των ευθυνών τις «συντεχνίες» και τους «εργατοπατέρες» αποτυπώνει τη ρεβανσιστική πρόθεσή του έναντι των εργαζομένων-συνδικαλιστών του ΟΣΕ, οι οποίοι ωστόσο εγκαίρως είχαν προειδοποιήσει για την εγκατάλειψη του σιδηροδρομικού δικτύου.

Αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Καραμανλή

Ισχυρές δονήσεις προκαλεί στο Μαξίμου η αλυσίδα των αντιδράσεων -ενδοκομματικών και κοινωνικών- που προκαλεί η συμμετοχή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια. Ήδη στο γαλάζιο παρασκήνιο διατυπώνονται εκτιμήσεις πως ο πρώην υπουργός Μεταφορών δεν θα επιμείνει μέχρι το τέλος στην υποψηφιότητά του προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα αναταραχής. Η πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το πολιτικό του γραφείο στις Σέρρες, εξάλλου, προκάλεσε συζητήσεις στα γαλάζια στέκια.

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση απόσυρσης του Κ. Αχ. Καραμανλή και εξαίρεται η «γενναία απόφασή του να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί αμέσως από τη θέση του» μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη. Σύμφωνα με τους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ, ο Κ. Μητσοτάκης, σε πρώτη φάση, φέρεται να υπολογίζει ότι το πολιτικό κόστος για τη Ν.Δ. θα είναι μεγαλύτερο σε περίπτωση που, έπειτα από πολλές δεκαετίες, απουσιάσει το όνομα Καραμανλής από τα ψηφοδέλτια. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πως μετά την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να μην θέσει υποψηφιότητα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η συμπερίληψη του ξαδέλφου του στις γαλάζιες λίστες προκειμένου να αποτραπεί ένα κύμα διαρροών ψηφοφόρων με αναφορές στον ιδρυτή της Ν.Δ. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει το περιθώριο ρήξης με την οικογένεια Καραμανλή και φέρεται να εκλαμβάνει ως μήνυμα προς το πρόσωπό του τη δηκτική απάντηση που προήλθε από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού προς τον Θ. Ρουσόπουλο. Υπενθυμίζεται πως πηγή της Παναγή Κυριακού άφησε να διαρρεύσει ότι οι δημόσιες αποστάσεις που έλαβε ο γαλάζιος βουλευτής ως προς την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Μεταφορών «εκφράζουν τον κ. Ρουσόπουλο προσωπικώς».

Διαβάστε ακόμη  Καθημερινά, ανθρώπινα δράματα στην Αλεξανδρούπολη της «ανάπτυξης»…

«Καρφιά» βουλευτών στο Μαξίμου

Τμήμα συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη, εντούτοις, θεωρεί πως ο Κώστας Αχ. Καραμανλής πρέπει να τοποθετηθεί δημόσια για τα λάθη και τις παραλείψεις που προκάλεσαν την τραγωδία από τη στιγμή που οκτώ ημέρες πριν διαβεβαίωνε «με ιδιαίτερο ζήλο» ότι οι μετακινήσεις με τον σιδηρόδρομο είναι ασφαλείς. Από την κυβέρνηση μάλιστα σημειώνουν ότι παρακολουθούν με προσοχή τις δημόσιες διαφοροποιήσεις βουλευτών (Ρουσόπουλος, Κουμουτσάκος, Παπαδημητρίου, Πιπιλή) για την υποψηφιότητα του Καραμανλή, αναγνωρίζοντας ότι τα μηνύματά τους απευθύνονται στον Κ. Μητσοτάκη.

Αλληλοαδειάσματα Ν.Δ.-Νικολάου

Δεν πέρασε μάλιστα απαρατήρητο το γεγονός ότι και από το περιβάλλον της Σοφίας Νικολάου έφεραν σε αντιδιαστολή την απόσυρση της πρώην γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής από το ψηφοδέλτιο Εύβοιας με τη συμμετοχή Καραμανλή στις εκλογές. Οι ανταλλαγές βολών μεταξύ Νικολάου και Πειραιώς επιδεινώνουν το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και πιστοποιούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί άλλη μία εσωτερική κρίση. Η Σ. Νικολάου ισχυρίστηκε πως ήταν δική της η απόφαση να μείνει εκτός ψηφοδελτίων, αδειάζοντας τη Ν.Δ., που υποστήριζε πως ουσιαστικά το κόμμα την «καρατόμησε». Το οξύμωρο εντούτοις είναι ότι η σχετική γαλάζια διαρροή πραγματοποιήθηκε μετά τη γνωστοποίηση -από το περιβάλλον της πρώην γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής- ότι αποχωρεί από την εκλογική μάχη. Μέχρι προχθές, άλλωστε, η κυβέρνηση δεν εξηγούσε τους λόγους της αποπομπής της αλλά και την έλλειψη σχετικής επίσημης και έγκαιρης ενημέρωσης για την απόφαση αυτή. Η Σ. Νικολάου δε στα κοινωνικά δίκτυα επισήμανε με νόημα ότι η ηθική της δεν της επιτρέπει να είναι υποψήφια, ενώ οι πιο παρατηρητικοί διαπίστωσαν ότι απέφυγε να εκφράσει τη στήριξή της στη Ν.Δ. ενόψει εκλογών.

Πηγή: avgi.gr