Θα αργήσουν τα ηλεκτρονικά διόδια αλλά και η πώληση της Εγνατίας;;;

Θα αργήσουν τα ηλεκτρονικά διόδια αλλά και η πώληση της Εγνατίας, σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ!

Συγκεκριμένα, ο Αρης Ξενόφος τοποθετηθεί την ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας οδού σε ιδιώτες στο τέλος του 2020, καθώς η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έχει μετατεθεί για το Οκτώβριο.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Μακεδονία», πρόκειται για έναν διαγωνισμό που έχει καθυστερήσει γιατί οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Η βασική είναι ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των διοδίων, που είναι βασικό για τους υποψήφιους επενδυτές.

Το σχέδιο καθυστερεί μετά από απόφαση της Κομισιόν να βάλει «πάγο» στις νέες αυξήσεις στα υφιστάμενα διόδια, που επρόκειτο να εφαρμοστούν από αρχές του 2019. Ωστόσο, η γενική διεύθυνση μεταφορών της ΕΕ, για καλή μας τύχη, μπλόκαρε τη συγκεκριμένη αύξηση, ζητώντας το ύψος των διοδίων να εξαρτάται και από τις εκπομπές ρύπων. Επομένως, οι επτά υποψήφιοι που έχουν περάσει στο τελικό στάδιο (και εν δυνάμει επενδυτές) δεν θα ξέρουν τα έσοδα που θα έχουν από τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου, κάτι που, εννοείται, πως είναι άκρως ανασταλτικός παράγοντας για να προχωρήσει η εξαγορά της Εγνατίας Οδού.

Το μοναδικό πραγματικά δυσάρεστο στην όλη υπόθεση είναι ότι υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι εφικτό να προχωρήσουν ούτε τα ηλεκτρονικά διόδια, τα οποία, όπως υποστηρίζει και η κυβέρνηση, είναι ένα πιο δίκαιο σύστημα από τους μετωπικούς σταθμούς που έχουμε σήμερα. Ο διαγωνισμός βρίσκεται στη δεύτερη φάση του, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο μπορεί να χρειαστεί να περάσουν έως και δύο χρόνια για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών διοδίων!