Θάνος Πλεύρης / Δώρα στους κλινικάρχες με το καλημέρα – Με τροπολογία βάζει ιδιώτες στο ΕΣΥ


Με πρόσχημα το ανεμβολίαστο προσωπικό του ΕΣΥ ο Θάνος Πλεύρης βάζει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ – Η τροπολογία «κρύφτηκε» σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης

Τις προθέσεις του δείχνει ο Θάνος Πλεύρης 48 μόλις ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Υγείας, καθώς σπεύδει να βάλει ιδιώτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έτσι, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης, παραδίδει τον δημόσιο τομέα της υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα. Μεταξύ άλλων οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά νομικά πρόσωπα, κατόχους αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξυπηρετούν δευτερογενείς διακομιδές (όπως εξιτήρια και επανεξετάσεις) των δομών υγείας αρμοδιότητάς τους.

Ειδικότερα, οι διοικήσεις των δομών υγείας και φορέων που απασχολούν προσωπικό, το οποίο εμβολιάζεται υποχρεωτικά, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, με αιτιολογημένη απόφασή τους, μπορούν να προβαίνουν στην κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων (όπως γραμματεία, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, γραφείο κίνησης ασθενών, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, λογιστήριο, μισθοδοσία, προμήθειες και διαχείριση υλικού-παραγγελίες/αποθήκες) και υποστηρικτικού προσωπικού (όπως καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, ιματισμός, συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και πληροφοριακών συστημάτων), με τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας των σχετικών υπηρεσιών.

Επίσης, για την κάλυψη κενών που προκύπτουν από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων παραϊατρικού προσωπικού στον εργαστηριακό τομέα, οι διοικήσεις των δομών δύνανται, με αιτιολογημένη απόφασή τους, να αναθέτουν άμεσα τις σχετικές υπηρεσίες σε συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας εργαστήρια, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων.

Παράλληλα παρατείνονται οι συμβάσεις των επικουρικών και άλλων συμβασιούχων, κρατώντας τους ομήρους στην ανασφάλεια μέχρι το τέλος του έτους. Παράταση προβλέπεται και για τουςιδιώτες γιατρούς που λόγω πανδημίας απασχολούνται σε δημόσια νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή παρατείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου η διάθεση χώρων και προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών αλλά και του στρατιωτικού ΝΙΜΤΣ προς το ΕΣΥ.

Όσοι κάνουν εμβόλιο θα γυρίσουν στη δουλειά τους

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με δήλωσή του υπόσχεται άμεση άρση του καθεστώτος της αναστολής για τους υγειονομικούς που θα κάνουν από τώρα και στο εξής την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του  προσωπικού του ΕΣΥ θεσπίστηκε προκειμένου να συμβάλλει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών, όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά έχει δώσει μάχη για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας. Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση. Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί.

Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής  και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους».

Αυγή