Το έθιμο της αρκούδας θα αναβιώσει στον Πέπλο

Το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου στο χωριό του Πέπλου, θα αναβιώσει το έθιμο της αρκούδας. Η πομπή που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από την Κοινότητα του Πέπλου, θα περάσει από τους δρόμους του χωριού, συνοδευόμενη από κάλαντα και θα τερματίσει στο Πολύκεντρο «Σταμάτης Παπάζογλου», όπου θα υπάρχει άφθονο φαγητό και ένα έτοιμο παραδοσιακό γλέντι για όλο τον κόσμο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέπλου και το Σύλλογο Γυναικών Πέπλου.

Το έθιμο 

Άνδρες από το χωριό, φορούν φορεσιές αρκούδας και κουδούνια, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και χωρίζονται σε ομάδες. Κάθε ομάδα με αρκούδες, κατευθύνεται από τον αρκουδιάρη ο οποίος κρατώντας το ντέφι και δημιουργεί ένα κλίμα γεμάτο κέφι και ξεφάντωμα. Συνήθως προπορεύεται και ένας γκαϊντατζής με τη γκάιντα του. Στον Πέπλο το έθιμο έφτασε από το Καβακλί δηαλδή το σημερινό Τοπόλοβγκραντ, της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Οι αρκούδες γυρνάνε στα σπίτια του χωριού και οι κάτοικοι του χωριού, τους δίνουν κυρίως χοιρινό κρέας, χαρακτηριστικό έδεσμα της ημέρας της Πρωτοχρονιάς στη Θράκη και χρήματα ή γλυκίσματα.

Διαβάστε ακόμη  Ξάνθη: Παρουσιάζουν το δεύτερο ηλεκτρικό μονοθέσιο τους οι φοιτητές

Πιθανότατα πέρα από την προέλευση του εθίμου, αυτή η συνήθεια των κατοίκων να σχετίζεται με την προσπάθεια τους, να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο, τις οικογένειες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, να συντηρήσουν τον χοίρο και να έχουν χοιρινό κρέας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους.

Το τραγούδι της πομπής της Αρκούδας στον Πέπλο (σε χαρακτηριστικό θρακιώτικο ρυθμό και με το χαρούμενο σκοπό των τραγουδιών του Έβρου):

Εδώ μας είπαν κι ήρθαμε, χαρείτε να χαρούμε

Πούχουν αυλές μαρμαρωτές και σπίτια χρυσωμένα

Που μέσα χύνουν το φλουρί κι απ’ έξω το λογάρι

Κυρά χρυσή, κυρά αργυρή, κυρά μαλαματένια

Βάλε κρασί, βάλε ρακί, κέρνα τα παλικάρια

Κέρνα τα, αφέντη μ’, κέρνα τα, κέρνα για την υγειά σου

Σ’ αυτό το σπίτι πούρθαμε πέτρα να μη ραγίσει

Κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χίλια χρόνια να ζήσει!