Το “παρτέρι του συνεργάτη του Ζαμπούκη” άνοιξε τον δρόμο για την εξαφάνιση των πεζοδρόμων

Στα socialmedia διαφημίζει καταστηματάρχης από το χώρο της εστίασης, τη νέα σιδηροκατασκευή του, η οποία έχει στηθεί για να φιλοξενήσει τραπεζοκαθίσματα και να λειτουργήσει ως επέκταση της επιχείρησής του. Και φυσικά, κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε είδηση, αν η συγκεκριμένη κατασκευή δεν τοποθετούνταν πάνω σε πεζόδρομο, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του, κι εάν στον πεζόδρομο αυτό δεν λειτουργούσε σχολείο…

Όπως είναι γνωστό, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, δίνεται η δυνατότητα στα καταστήματα εστίασης να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους και πέραν του χώρου για τον οποίο καταβάλλουν τέλη. Το συγκεκριμένο μαγαζί, πριν την πανδημία, δεν είχε ούτε μισό τραπέζι στο συγκεκριμένο πεζόδρομο, αφού λειτουργεί αρκετά μέτρα μακριά και… ψηλά. Ανάγκα και θεοί πείθονται, όμως,  ωστόσο ό,τι είναι νόμιμο) δεν είναι πάντα ηθικό και η δημοτική αρχή που μαθαίνουμε ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι έκθετη. Το αν θα εξαφανιστεί ο μισός πεζόδρομος (και κάτι παραπάνω) είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη και θα πρέπει να την αναλάβει άμεσα. Οι αντιδράσεις που καταγράφονται από γονείς παιδιών που φοιτούν στο σχολείο, πολίτες που ανησυχούν για τους δημόσιους χώρους και παρατάξεις είναι έντονες.Eάλλου ο επιχειρηματίας κάνει την δουλειά του  , εκμεταλλευόμενος όλες τις δυνατότητες  που του δίνει ο νόμος , ο δήμος όμως πρέπει να φροντίσει να υπάρχει εύρυθμη λειτουργιά της ζωής όλων των πολιτών.

Για το θέμα, έβγαλε πρώτη ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταδικάζοντας το συμβάν.

«Εδώ και 2 ημέρες στον πεζόδρομο μπροστά στο Δημοτικό Σχολείο της Ακαδημίας παρακείμενη επιχείρηση  κατασκευάζει σιδερένια βάση όπου θα τοποθετήσει  τραπεζοκαθίσματα !!!

Διαβάστε ακόμη  Κατακλυσμός στην Ξάνθη: Ισχυρές βροχές και χαλαζοπτώσεις έπληξαν το κέντρο

Προφανώς η άδεια δόθηκε απευθείας από τη Δημοτική Αρχή καθώς δεν γνωρίζουμε αν συνεδρίασε κάποια επιτροπή. Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έφτασε ποτέ κάτι τέτοιο. Μήπως δόθηκε άδεια κατασκευής (μόνιμης απ’ ότι φαίνεται) μέσα στον κοινόχρηστο χώρο ? Αυτό δεν είναι παράνομο ? Ακόμη και επίκληση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου να έχει γίνει στα πλαίσια «διευκόλυνσης των επιχειρηματιών λόγω κορονοιού» η απόφαση είναι απαράδεκτη και πρέπει να ανακληθεί.

Τι κι αν αγωνιζόμαστε για να διατηρηθούν οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι στην πόλη, ιδιαίτερα στο κέντρο, η Δημοτική Αρχή έχει βάλει στόχο να εμπορευματοποιήσει τα πάντα, να καλύψει ό,τι έχει απομείνει ελεύθερο.

Ο συγκεκριμένος πεζόδρομος συγκεντρώνει δημότες και ιδιαίτερα μικρά παιδιά, βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό πάρκο της πόλης, μπροστά στην είσοδο του δημοτικού σχολείου και θα περιμέναμε από το Δήμο ιδιαίτερα αυτό το καλοκαίρι να άνοιγε την αυλή του σχολείου σε δραστηριότητες των παιδιών και όχι να νοικιάζει έναν ακόμη ελεύθερο χώρο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε  εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε  εργασία στον πεζόδρομο και να αποδοθεί και πάλι στους δημότες.

Καλούμε το Σύλλογο Γονέων, το σύλλογο  Δασκάλων , την ευρύτερη γειτονιά του σχολείου να πάρουν θέση και να υπερασπιστούν το χώρο.

Καλούμε τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας , τις Σχολικές Επιτροπές και το Δημοτικό Συμβούλιο να προστατέψουν το κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο του ιστορικού αυτού κτηρίου της πόλης γιατί φαίνεται πως θα κινδυνέψει άμεσα και με άλλα σχέδια…..

Καλούμε τους δημότες να αγωνιστούν για να αποδοθούν στο Δήμο κι άλλοι χώροι, να ελευθερωθούν κι άλλοι δημόσιοι χώροι για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε».