Το πρώτο ευρωπαϊκό ρούμι θα έχει Θρακιώτικη γλύκα…

Το πρώτο ευρωπαϊκό λευκό ρούμι με ‘θρακιώτικη γλύκα’ αποπειράται να παρασκευάσει μία ομάδα φοιτητών από την Ιταλία, αφού ως ένα από τα πιο βασικά τους υλικά, έχουν επιλέξει και πειραματίζονται με το πετιμέζι που παράγει η θρακιώτικη «Γενισέα Κοιν.Σ.Επ», μια ομάδα πέντε γυναικών από τη Γενισέα της Ξάνθης. Οι σπόροι του ζαχαροκάλαμου που χρησιμοποιούνται για το προϊόν προέρχονται από τη γη των προγόνων πολλών Θρακιωτών, την ξακουστή Τραπεζούντα, αλλά και από την ορεινή Ξάνθη.

Η πρόεδρος της ΚοινΣΕπ Αναστασία Αμανατίδη,  τονίζει στο greenagenda.gr ότι η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου αναβιώνει στη χώρα μας μετά από 60 χρόνια. Η προσπάθεια του Συλλόγου Γυναικών ξεκίνησε από το 2006, όταν ακόμη, σε αρχικό στάδιο, παρήγαγε 300-400 κιλά πετιμέζι ετησίως. Σήμερα, σε μια καλλιέργεια που φθάνει τα 20 στρέμματα, η παραγωγή ανέρχεται σε 2 τόνους.

Το πετιμέζι της Γενισέας δεν άργησε να γίνει γνωστό εκτός συνόρων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ομάδα Ιταλών φοιτητών από το Ιταλικό Πανεπιστήμιο Γαστρονομίας, μαζί με τον επικεφαλής καθηγητή, αποπειράται να παράξει το πρώτο λευκό ευρωπαϊκό ρούμι με πρώτη ύλη το ξανθιώτικο πετιμέζι, το οποίο εμπεριέχει αλκοόλ κατά την αποχύμωση του φυτού. Οι προσπάθειές τους προχωρούν με ικανοποιητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚοινΣΕΠ.

Οι 5 γυναίκες αποφάσισαν να αξιοποιήσουν μόνον διατροφικά το ζαχαροκάλαμο, όπως οι πρόγονοί τους, παρότι από αυτό -μετά την αποχύμωση- μπορεί να προκύψει και βιομάζα, όπως πέλετ, εφόσον υπάρχουν ανάλογες εγκαταστάσεις, αλλά και ζωοτροφή από τη φούντα του φυτού.

Τα προϊόντα που παράγει η ΚοινΣΕΠ (πετμέζι, ταχίνι με πετμέζι και ρετσέλι κολοκύθι με πετιμέζι) πωλούνται από την Αλεξανδρούπολη και την Άρτα έως και την Αθήνα, σε παραδοσιακά μπακάλικα.